MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 2- Borç Tahsil Etme ve Ödeme Adabı

 

3. İrbad b. Sariye

 

15857- İrbad b. Sariye der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e genç bir deve satmıştım. Ödememi almak için geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana devemin parasını ver" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Olur, bedelini gümüş olarak vereceğim'' buyurdu ve ödememi ziyadesiyle yaptı. Daha sonra yanına bir bedevi geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Sana verdiğim genç devemin ödemesini yap" dedi. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bedeviye yaşı devesinin yaşından daha fazla olan bir deve verdi. Bedevi: "Ey Allah'ın Resulü! Ama bu deve benim deveden daha iyi" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir topluluğun en hayırlısı, ödemesini en iyisiyle yapandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/291) ve İbn Mace (2286) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Rafi'

 

15858- Ebu Rafi' bildiriyor: Zamanında Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamdan genç bir deve almıştı. Zekat mallarından olan develer gelince: ''Adama devesini verin'' buyurdu. Ashab: "Devesinin yaşında deve yok, daha iyisi var" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onu adama verin. Zira en hayırlınız, ödemesini en güzeliyle yapanlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (422), Darimi (2565), Müslim (4115-6), Ebu Davud (3346), Tirmizi (1318), İbn Mace (2285) ve Nesai (7/291) rivayet ettiler.

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

15859 (1) Cabir b. Abdullah der ki: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) borç olarak bir alacağım vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu borcunu bana fazlasıyla ödedi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (443, 2394, 2603) ve Nesai (7/283) rivayet ettiler.

15254 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

15860 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alacağım vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu (yolculuk dönüşü) Mescid'de bana fazlasıyla verdi. Sonra: ''İki rekat namaz kıl'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

6702 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

6. Ebu Hureyre

 

15861- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İsrailoğullarından bir adamı kavminden birinden kendisine bin dinar borç vermesini istedi. Adam: ''Vereceğim paraya şahitlik etmeleri için bana şahitler getir'' deyince, borç isteyen kişi: ''Şahit olarak Allah yeter'' karşılığını verdi. Adam: ''Peki sana kefıl olabilecek birini getir'' deyince, borç isteyen: ''Kefilolarak Allah yeter'' karşılığını verdi. Adam da: ''Doğru söyledin'' deyip belli bir süreliğine bin dinarı ona verdi.

Parayı alan kişi deniz yolculuğuna çıktı. İşlerini bitirdi ve alınan borcun vadesine yetişmek için geri dönmeye gemi aradı, ancak bulamadı. Bunun üzerine bir tahta parçası alıp içini oydu. Oyuğa bin dinarla birlikte borç aldığı kişiye yazdığı bir mektubu koydu ve oyuğu sıkıca kapattı. Tahta parçasını alıp deniz kenarına geldi ve: ''Allahım! Biliyorsun ki filan kişiden bin dinar borç istedim. Benden kefil isteyince: ''Kefil olarak Allah yeterlI dedim ve adam da kefilolarak sana razı oldu. Benden şahit istediğinde de: ''Şahit olarak Allah yeterlI dedim ve adam şahit olarak sana razı oldu. Ona olan borcumu vermek üzere gemi bulmaya çalıştımı ancak bulamadım. Şimdi bu bin dinarı sana emanet ediyorum'' dedi ve tahtayı denize bıraktı. Tahta parçası denizde yol almaya başlayınca kendisi de memleketine geri dönmek için tekrar gemi aramaya koyuldu.

Alacaklı olan kişi de belki geminin biri alacağını getirir diye deniz kenarına çıkıp beklemeye koyuldu. Bu şekilde beklediği sırada içinde bin dinar olan tahta parçasını gördü. Odun niyetiyle onu alıp evine getirdi. Tahtayı parçalayınca içindeki parayı ve mektubu gördü. Daha sonra borçlu olan kişi de geldi ve bin dinarı adama getirdi. Alacaklıya: ''Vallahi geri dönüp parayı sana getirmek için gemi bulmaya çok çaba gösterdim. Ancak bu geldiğim gemiden daha önce gemi bulmaya muvaffak olamadım'' dedi. Alacaklı ona: ''Daha önce sen bana bir şey gönderdin mi?'' diye sorunca, borçlu: ''Bu geldiğim gemiden daha önce gelen bir gemi bulamadığımı sana söylüyorum'' karşılığını verdi. Bunun üzerine alacaklı: ''Allah, tahta içinde bana göndermiş olduğun parayı senin adına bana verdi. Elindeki bin dinarı al ve muvaffak olmuş bir şekilde git'' dedi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2063) rivayet etti.

 

 

7. Abdullah b. Amr

 

15862- Arın b. Şu ayb 'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adamın biri borcunu öderken de borcunu isterken de hoşgörüsünden dolayı cennete girmiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/74): "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir. Yine Münziri, Terğib'de (3(19) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

SONRAKİ