MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 2- Borç Tahsil Etme ve Ödeme Adabı

 

2. Ebu Hureyre

 

15850 (1) Ebu Hureyre der ki: Bedevinin biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve alacağı olan deveyi istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Devesinin yaşında bir deve bulup verin'' buyurdu. Ancak ashab daha büyük yaşta bir deve bulabildiler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman devesinden daha yaşlı bir deve verin'' buyurdu. Bedevi: "Ödememi daha iyisiyle yaptın, Allah da sana iyilikler ınsan etsin" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En hayırlmız, ödemesini en iyi şekilde yapandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, vekalet (3/130), Müslim, müsakat 2/120 (1225) ve Nesai (7/291) rivayet ettiler.

 

 

 

15851 (2)- Ebu Hureyre der ki: Adamın birinin Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) belli yaşta bir deve alacağı vardı. Devesini almak için geldiğinde istediği yaşta bir deve aradılar, ancak daha büyük yaşta bir deve bulabildiler. Bunun üzerine bu deveyi adama verdiler. Adam: "Ödememi daha iyisiyle yaptın, Allah da sana iyilikler ınsan etsin" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En hayırlmız, ödemesini en güzeliyle yapanlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15852 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve alacağı olan deveyi istedi. Ashab: "İstediği yaşta deve bulamıyoruz, ama ondan daha iyi deve var" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman onu verin'' buyurdu. Adam: "Ödememi daha iyisiyle yaptın, Allah da sana iyilikler ihsan etsin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Halkın iyileri, ödemesini en güzeliyle yapanlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15853 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''En hayırlınız, ödemesini en güzeliyle yapanlardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15854 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinden borç olarak. bir deve almıştı. Zamanı gelince adam devesini almak. istedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adama bir deve bulup verin'' buyurdu. Ashab adamın istediği deveyi bulamadılar, ancak. daha yaşlı olan deve vardı. "Ey Allah'ın Resulü! İstediği yaşta deve bulamıyoruz, ama yaşça daha üstün olanı var" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onu verin, zira en hayırlınız ödemesini en güzeliyle yapanlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15855 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın birinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den alacağı vardı. Adam bu alacağını isterken kaba davranınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı adama çıkıştılar. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adam'ı bırakın! Zira hak sahibinin konuşma hakkı vardır. Adama şu yaşta bir deve satın alıp verin'' buyurdu. Ashab: "istediği deveyi bulamıyoruz. Ancak yaşça daha üstün olanı var" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onu satın alıp adama verin. Zira en hayırlınız, ödemesini en güzeliyle yapanlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

15251 (2)'de tekrar etmİştİr.

 

 

 

15856 (7)- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve alacağını istedi. isterken kaba davranınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı adama çıkıştılar. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adam'ı bırakın! Zira hak sahibinin konuşma hakkı vardır. Adama bir deve satın alıp verin'' buyurdu. Ashab: "istediği deveyi bulamıyoruz. Ancak yaşça daha üstün olanı var" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman onu satın alıp adama verin. Zira en hayırlınız, ödemesini en güzeliyle yapanlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, vekalet (3/130), Müslim, müsakat 3/1225 (1601) ve Tirmizi 3/599 (1317, "hasen sahih") rivayet ettiler.

15250 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ