MÜSNED-İ HANBEL

RİBA (FAİZ)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Yiyeceği Aynı Cinsten Daha Fazla Yiyecek Karşılığında Satmanın Faize Girmesi

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

15719 (1) Ebu Said bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (Hayber'deki) hurmalarına bakan kişi farklı bir hurmayla gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yadırgadı ve: ''Bunu nereden getirdin?'' diye sordu. Adam: "Bizim hurmadan iki sa' karşılığında bir sa' bu hurmadan aldım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Faizli alışveriş yapmışsınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, musakat 3/1216 (1594) ve Abdurrezzak 8/33 (14191) rivayet ettiler.

 

 

 

15720 (2)- Ebu Nadra der ki: Ebu Said'e: "Altını altın, gümüşü de gümüş karşılığında satma konusunda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey işittin mi?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Ondan işittiğim bir şeyi size anlatayım. (Hayber'deki) hurmalarına bakan adam bir defasında güzel bir hurmayla geldi. Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurmaları ise levn denilen hurmadandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Bu güzel kurmayı nereden getirdin?'' diye sorunca, adam: "Bizim hurmadan iki sa' verip bir sa' bu hurmadan aldım" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Faizli alışveriş yapmışsın'' buyurdu. Daha sonra Ebu Said ekledi: "Şimdi hurmayı hurma karşılığında satmak mı daha çok faize girer, yoksa gümüşü gümüş, altını altın karşılığında satmak mı?"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, müsakat 3/1216 (1594) rivayet etti.

 

 

 

15721 (3)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Hayber'deki) hurmaları susuz yetiştiği için kuru olurdu. Bir defasında kendisine sulanarak yetiştirilen hurma getirilince: ''Bunu nerden getirdiniz?'' diye sordu. "Bizim hurmalardan iki sa' karşılığında bir sa' bu hurmadan aldık" dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu şekilde bir alışveriş doğru değildir. Sen elindeki kurmayı satı sonra da parasıyla istediğini al'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/272) ve İbn Hibban (5020) rivayet ettiler.

 

 

 

15722 (4)- Ebu Said der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bize karışık hurma dağıtılırdı. Biz de bu hurmadan iki sa' verip karşılığında bir sa' güzel hurmadan alırdık. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''İki st( hurma bir Sa' hurma karşılığında, iki Sa' buğday bir Sa' buğday karşılığında, iki dirhem de bir dirhem karşılığında satılmaz'' buyurdu."

 

Yezid rivayetinde: ''İki Sa! hurma bir st( hurma karşılığında, iki Sa' buğday da bir Sa' buğday karşılığında satılmaz'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' 4/311 (2080), Müslim, müsCi.kCi.t 3/1216 (1595), Nesai 7/273 (4559) ve İbn Mace (2256) rivayet ettiler.

 

 

 

15723 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bize karışık hurma dağıtılırdı. Biz de bu hurmadan iki sa' verip karşılığında bir sa' iyi hurmadan alırdık. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''İki Sa' hurma bir Sa' hurma karşılığında, iki Sa' buğday bir Sa' buğday karşılığında, iki dirhem de bir dirhem karşılığında satılmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15724 (6)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine getirilen hurmanın kalitesini beğenince: "Ey Allah'ın Resulü! Yemek için bizim hurmalardan iki sa' karşılığında bir sa' bu hurmadan aldık" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan hoşlanınadı ve böylesi alışverişIeri yasakladı.

 

[Sahih]

 

 

 

15725 (7)- Ebu Said bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (Hayber'deki) hurmalarına bakan kişi farklı bir hurmayla gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yadırgadı ve: ''Bunu nereden getirdin?'' diye sordu. Adam: "Bizim hurmadan iki sa' karşılığında bir sa' bu hurmadan aldım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Faizli alışveriş yapmışsınIz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1594) rivayet etti.

 

 

 

15726 (8)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bize karışık hurma dağıtılırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

15727 (9)- Ebu Said el-Hudri der ki: Bilal, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hurma getirince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu hurmayı nereden getirdin?" diye sordu. Bilal: "Bende adi hurma vardı. O hurmaya karşılık bu hurmayı aldım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eyvah! Faizin ta kendisi! Faiz'in ta kendisi! Böylesi bir şeye bir daha yaklaşma! Bunun yerine elindeki hurmayı önce satı sonra parasıyla istediğini satın al'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, vekalet (3/133), Müslim, müsakat 3/1215 (1594), Nesai, buyu' 7/273 (4558) ve Darimi 2/335 (2577) rivayet ettiler.

 

 

 

15728 (10)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hizmetçisi bir gün reyyan denilen hurma türünden getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (Hayber'deki) hurmaları susuz yetiştiği için kuru olurdu. Hizmetçiye: "Bu hurmayı nereden getirdin?" diye sorunca: "Bizim hurmadan iki sa' karşılığında bir sa' bu hurmadan aldım" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Böyle yapman doğru değildir. Bunun yerine kendi hurmanı satı parasıyla da dilediğin hurmadan satın al'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

15729- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda, bir kısmı diğerinden daha güzelolan farklı kalitede yiyecek (hurma) paylaştırdı. Biz, aramızda bu yiyeceği farklı ölçüde değiş tokuş yapmaya başlayınca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yapmamızı yasakladı ve ancak aynı ölçekle değiştirebileceğimizi söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (7/101) rivayet etti.

 

 

3. İbn Ömer

 

15730 (1) Ebu Duhkine der ki: Abdullah b. Ömer'in yanında otururken şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir misafir gelince, Bial'a: ''Bize yiyecek getir'' buyurdu. Bilil iki sa' hurma alıp giderek onu bir sa' güzel hurma ile değiştirdi. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bulunan hurmalar kalitesizdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bilil'ın getirdiği hurmaları beğenip: ''Bu hurma nereden?'' diye sordu. Bilal, iki sa' hurmayı bir sa' ile değiştirdiğini söyleyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hurmamızı bize geri getir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/112) şöyle demiştir: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri güvenilirdir."

 

 

 

15731 (2)- İbn Ömer der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yanında bazı misafirleri varken Bilal'dan yemek için yanındaki hurmadan getirmesini söyledi. Bilal farklı bir hurma getirirıce, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu hurma da ne oluyor?'' diye sordu. Bilal: "Yanımızdaki hurmadan iki sa' vererek bu hurmadan bir sa' aldım" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Hurmamızı bize geri getir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ma'mer b. Abdullah

 

15732 (1) Busr b. Said bildiriyor: Ma'mer b. Abdillah kölesini bir sa' buğday ile gönderdi ve: "Bunu satıp arpa al" dedi. Köle gidip bu bir sa' buğday karşılığında bir sa'dan daha fazla arpa aldı. Ma'mer'e gelip bunu söylediğirıde, Ma'mer: "Öyle mi yaptın! Git bunu geri ver ve aynı ölçüde arpa al! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Yiyecek, ancak aynı ölçekte bir yiyecekle değiştirilir'' buyurduğunu işittim. O zaman da yiyeceğimiz arpaydı" dedi. Ona: "Ama aynı cinsten değil" denilince, Ma'mer: "(Faize) benzemesinden korkarım" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, müsakat 3/1214 (1592) rivayet etti.

 

 

 

15733 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ