MÜSNED-İ HANBEL

RİBA (FAİZ)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Faizli Sayılan Satış Türleri

 

1. Ubade b. es-Samit

 

15734 (1) Ubade b. es-Samit bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) misli misline tartısı ve ölçeği denk olmadığı sürece altını altın, gümüşü gümüş, hurmayı hurma, buğdayı buğday, arpayı arpa ve tuzu tuz karşılığında değiştirmeyi yasakladı. Verilen veya alınan fazlalığın da faiz olacağını söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1587) ve Darimi (2579) rivayet ettiler.

 

 

 

15735 (2)- Hakim b. Cabir bildiriyor: Ubade b. es-Samit: "ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Altını aynı ağırlıktaki altın ile, gümüşü aynı ağırlıktaki gümüşle değiştirebilirsiniz'' buyurduğunu işittim. Hatta tuzun bile aynı ağıdıktaki tuzla değiştirilebileceğini söyledi" deyince, Muaviye, Ubade için: "Bu adamın dediğinin bir değeri yoktur" dedi. Ubade ise buna: "Vallahi Muaviye'nin olmadığı bir bölgede yaşasam da olur. Ancak şehadet ederim ki ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu söylediğini işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/277) rivayet etti.

 

 

 

15736 (3)- Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Altını altın, gümüşü gümüş, buğdayı buğday, arpayı arpa, hurmayı hurma, tuzu tuz karşılığında misli misline tartısı ve ölçeği denk olduğu sürece ve peşin olarak değiştirin. Değiştirdiğiniz şeyin cinsi farklı ise de peşin olduktan sonra dilediğiniz gibi değiştiriniz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1587:81) ve Ebu Davud (3350) rivayet ettiler.

 

 

 

15737 (4)- Müslim b. Yesar ile Abdullah b. Ubeyd (İbn Hürmüz) der ki: Ubade b. es-Samit ile Muaviye bir kilise veya bir havrada bir arada denk geldiler. Ubade kalkıp şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) misli misline tartısı ve ölçeği denk olmadığı sürece altını altın, gümüşü gümüş, hurmayı hurma, buğdayı buğday, arpayı arpa ve tuzu tuz karşılığında değiştirmeyi yasakladı. Verilen veya alınan fazlalığın da faiz olacağını söyledi. Peşin olduktan sonra da altını gümüş, gümüşü altın, buğdayı arpa, arpayı da buğday karşılığında dilediğimiz gibi satabileceğimizi ifade etti."

 

[Sahih]

 

İbn Sı:rln der ki: "Müslim ile Abdullah'tan biri ''Tuzu tuz karşılığında'' ile ''Verilen veya alınan fazlalığın da faiz olacağını söyledi'' lafızlarım kullanmadan rivayet etti. [Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2254) ve Nesai (7/275) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

15738 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Buğdayı buğday, arpayı arpa, hurmayı hurma, tuzu da tuz karşılığında tartısı ve ölçeği denk olduğu sürece değiştirin. Cinsleri farklı olmadıktan sonra bu değiştirmede fazla alan veya veren faiz alıp vermiş olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (3169) ve İbn Ebi Şeybe (6/157-8) rivayet ettiler.

 

 

 

15739 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Gümüş gümüşle aynı ağırlık ve ölçekte, altın altınla aynı ağırlık ve ölçekte değiştirilir. Bu değiştirmede fazla alan veya veren faiz alıp vermiş olur. Meyveler de olgunlaşma belirtileri görünmeden satılamaz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İlk bölümünü Müslim (1/448), son kısmını da Müslim (1/466) ile Nesai (2/222) rivayet ettiler.

 

 

 

15740 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir dinarı bir dinarIa, bir dirhemi de bir dirhemle, aralarında fazlalık olmadan değiştirebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, müsakat (85), Nesai (7/278), İbn Mace (2261), Malik (632), İbn Ebi Şeybe (7/101) ve Hakim (2/20) rivayet ettiler.

 

 

 

15741 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Altın altınla, gümüş gümüşle, dirhem dirhemle peşin ve aynı ağırlık ile ölçekte ise değiştirilir. Bu değiştirmede fazla alan veya veren faiz alıp vermiş olur.''

 

[Sahih]

 

 

 

15742 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir dinarı bir dinarla, bir dirhemi de bir dirhemle, aralarında fazlalık olmadan değiştirebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Bekre

 

15743 (1) Abdurrahman b. Ebi Bekre der ki: Ebu Bekre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gümüşü gümüşle veya altını altınla sadece misli misline değiştirmemizi emretti. Altını gümüş veya gümüşü altınla da dilediğimiz gibi değiştirebileceğimizi söyledi" dedi. Sabit b. Abdillah ona: "Peşin mi?" diye sorunca, Ebu Bekre: "Benim işittiğim budur" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2175,2182), Müslim (4078-9) ve Nesai (7/280) rivayet ettiler.

 

 

 

15744 (2)- ''Burada önceki hadis yanlışlıkla tekrarlandığından dolayı tarafımızdan silinmiştir.

 

 

4. İbn Ömer

 

15745- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir dinarı iki dinarı bir dirhemi iki dirhemı bir Sa' yiyeceği de iki Sa' karşılığında satmayın. Bunu yapmanız halinde faize bulaşmanızdan korkarım'' buyurdu. Adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Kişinin bir atı birkaç at, güçlü ve hızlı olan deveyi birkaç deve karşılığında satması konusunda ne dersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peşin olduktan sonra bir sakıncası olmazlı karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/105): "Ahmed ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. İsnadında tedlis yapan ama güvenilir bulunan Ebu Cenab el-Kelbi vardır" demiştir.

 

 

5. Ömer b. el-Hattab

 

15746 (1) Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peşin olmadıktan sonra gümüş karşılığında altın satın almak faizdir. Peşin olmadıktan sonra buğday karşılığında buğday satın almak faizdir. Peşin olmadıktan sonra arpa karşılığında arpa satın almak faizdir. Peşin olmadıktan sonra hurma karşılığında hurma satın almak da faizdir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2134,2170,2174), Müslim (4064-5), Ebu Davud (3348), İbn Mace (2253, 2259-60), Tirmizi (1243) ve Nesai (7/273) rivayet ettiler.

 

 

 

15747 (2)- Malik b. Evs b. el-Hadasan der ki: Talha b. Ubeydillalı'ın yanında gümüş karşılığında altın bozdurmak istedim. Talha: "Bizim haznedar Gabe'den gelene kadar bekle, gümüşünü o zaman verelim" dedi. Ömer b. el-Hattab bunu duyunca: "VAllahi olmaz! İstediği gümüşü alana kadar yanından ayrılma!" diye çıkıştı ve şöyle devam etti: "Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Peşin olmadıktan sonra altını gümüş karşılığında satmak faizdir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

15748 (3)- Malik b. Evs b. el-Hadasan der ki: Yanımdaki dinarları (altınları) bozdurmak için geldiğim sırada Talha b. Ubeydillalı ile karşılaştım. Elimdeki dinarları bozmak üzere kendisi aldı ve: "Haznedarım Selm Gabe'den gelene kadar bekle, gümüşü o zaman sana vereyim" dedi. Bu konuyu Ömer b. el-Hattab'a sorduğumda dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Peşin olmadıktan sonra gümüş karşılığında altın satın almak faizdir. Peşin olmadıktan sonra buğday karşılığında buğday satın almak faizdir. Peşin olmadıktan sonra arpa karşılığında arpa satın almak faizdir. Peşin olmadıktan sonra hurma karşılığında hurma satın almak faizdir.''

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Said el-Hudri

 

15749 (1) Nafi' der ki: İbn Ömer: "Aynı miktarda olmadıktan sonra altını altın karşılığında, gümüşü de gümüş karşılığında satmayın. Biri diğerinden fazla veya eksik olmasın. Henüz mevcut olmayanı hazır olan bir şey karşılığında satmayın. Bunu yapmanız halinde faize bulaşmanızdan korkanm" dedi. Adamın biri İbn Ömer'e Ebu Said el-Hudri'nin bu sözü Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen rivayet ettiğini söyleyince sözünü bitirir bitirmez İbn Ömer onu alıp Ebu Said'in yanına götürdü. Ben de onlarla birlikteyim. İbn Ömer, Ebu Said'e: "Bu adam bana bir söz söyledi ve senin bu sözü Resulullah'tan (sallallahu aleyhi ye selle m) naklen rivayet ettiğini iddia etti" deyince, Ebu Said şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Aynı miktarda olmadıktan sonra altını altın karşılığında, gümüşü de gümüş karşılığında satmayın. Biri diğerinden fazla veya eksik olmasın. Henüz mevcut olamayanı hazır olan bir şey karşılığında satmayın'' buyurduğunu şu gözlerimle görüp şu kulaklanmla işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' (3/97), Müslim, müsakat 3/1208 (1584), Tirmizi 3/533 (1241, "hasen sahih") ve Nesai7/278 (4570) rivayet ettiler.

 

 

 

15750 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gümüş gümüşle, altın da altınla aynı miktarda ise değiştirilebilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15751 (3)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gümüşü gümüşle, altını da altınla değiştirirken birini diğerinden daha fazla tutmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15752 (4)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

15753 (5)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Altını aynı miktarda altınla, gümüşü aynı miktarda gümüşle, buğdayı aynı miktarda buğdayla, arpayı aynı miktarda arpayla, hurmayı aynı miktarda hurmayla, tuzu da aynı miktarda tuzla değiştirebilirsiniz. Kim fazla verir veya fazla alırsa faiz alıp vermiş olur. Bu konuda alan ile veren aynıdır.''

 

Süleyman b. Said der ki: Orada bulunanlardan bir adam kalkıp bunu rivayet eden Ebu'l-Mütevekkil'e: "Ravi olarak seninle Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arasında Ebu Said'den başka biri yok mu?" diye sorunca, Ebu'lMütevekkil: "Hayır! Vallahi Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile aramda ravi olarak Ebu Said'den başkası yok" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4069-70) ve Nesai (7/277) rivayet ettiler.

 

 

 

15754 (6)- Nafi' der ki: Adamın biri para bozdurma konusunda Ebu Said el-Hudri'den naklen İbn Ömer'e bir hadisi aktarırdı. Ebu Said buraya geldiğinde bu mahallede misafir oldu. Bunun üzerine İbn Ömer benim ve adamın elinden tutup Ebu Said'e götürdü. Ona: "Bu adam senden naklen şöyle şöyle diyor" deyince, Ebu Said parmağıyla gözleri ile kulaklarına işaret ederek şu karşılığı verdi: "Doğrudur! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in aynı ölçüde ve miktarda olmadıktan sonra altını altınla, gümüşü gümüşle değiştirmeyi, henüz mevcut olmayanı hazır olan bir şey karşılığında satmayı, böylesi bir alışverişte birinin diğerinden fazla veya eksik olmasını yasakladığını şu gözlerimle gördüm, şu kulaklarımla da işittim ve bunu hiç unutmadım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1584:76) ve Nesai (7/279) rivayet ettiler.

 

 

 

15755 (7)- Nafi' der ki: İbn Ömer, Ebu Said'in (altın ya da gümüş) para bozdurma konusunda Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen hadis rivayet ettiğinden haberdar olunca benim ve bunu haber veren adamın elinden tutup yanına götürdü. Ona: "Para bozdurma konusunda Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen hadis rivayet ettiğinden haberdar oldum" deyince, Ebu Said şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Aynı miktarda olmadıktan sonra altını altınla, aynı miktarda olmadıktan sonra gümüşü gümüşle değiştirmeyin. Değiştirirken bunlardan birini diğerinden daha fazla tutmayın. Henüz mevcut olmayanı hazır olan bir şey karşılığında satmayın'' buyurduğunu kulaklarımla işittim ve aklımda tuttum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1845), Buhari (2177), Müslim (4059-61), Tirmizi (1241) ve Nesai (7/2789) rivayet ettiler.

 

 

 

15756 (8)- Şuralıbil bildiriyor: İbn Ömer, Ebu Hureyre ve Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Altın aynı miktar ve ölçüde altınla, gümüş de aynı miktar ve ölçüde gümüşle değiştirilir. Daha fazla veren veya alan faiz alıp vermiş olur'' buyurmuştur. Şayet bu hadisi onlardan işitmediysem Allah beni cehenneme soksun.

 

[Hasen]

 

Heysemi (6562) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Şurahbil b. Sa'd'ı, İbn Hibban güvenilir kabul ederken, hadis imamlarının çoğunluğu zayıf addetmişlerdir. "

 

 

 

15757 (9)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer benimle birlikte Ebu Said'in yanına girdi. Ona: "Şu adamın dediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den (para bozdurma konusunda) bir hadis rivayet ediyormuşsun. Bu hadisi sen ondan duydun mu?" diye sorunca, Ebu Said şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Aynı miktarda olmadıktan sonra altını altınla, gümüşü de gümüşle değiştirmeyin. Değiştirirken bunlardan birini diğerinden daha fazla tutmayın. Henüz mevcut olmayanı hazır olan bir şey karşılığında satmayın'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

15758 (10)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Altını aynı miktarda altınla, gümüşü aynı miktarda gümüşle, hurmayı aynı miktarda hurmayla, buğdayı aynı miktarda buğdayla, arpayı aynı miktarda arpayla, tuzu da aynı miktarda tuzla değiştirebilirsiniz. Kim fazla verir veya fazla alırsa faiz alıp vermiş olur. Bu konuda alan ile veren aynıdır.''

 

[Sahih]

 

 

 

15759 (11)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Aynı miktarda olmadıktan sonra altını altınla değiştirmeyin. Bunlardan birini diğerinden daha fazla tutmayın. Aynı miktarda olmadıktan sonra gümüşü de gümüşle değiştirmeyin. Değiştirirken bunlardan birini diğerinden daha fazla tutmayın. Henüz mevcut olmayanı hazır olan bir şey karşılığında satmayın.''

 

[Sahih]

 

 

 

15760 (12)- Salim b. Abdullah bildiriyor: Ebu Said el-Hudri (altın ya da gümüş para bozdurma konusunda) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den buna (bir önceki hadise) benzer bir hadis rivayet etmişti. Abdullah b. Ömer onunla karşılaşınca: "Ey Ebu Said! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen rivayet ettiğin bu hadis nedir?" diye sorunca, Ebu Said şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in; ''Altını aynı miktarda altınla, gümüşü de aynı miktarda gümüşle değiştirebilirsiniz'' buyurduğunu işittim."ı

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2176) rivayet etti.

 

 

 

15761 (13)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerinde iki defa: "Altını aynı miktarda altınla, gümüşü de aynı miktarda gümüşle değiştirebilirsiniz'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (2347) rivayet etti.

 

 

 

15762 (14)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Altını altınla, gümüşü gümüşle, buğdayı buğdayla, arpayı arpayla, hurmayı hurmayla, tuzu da tuzla aynı miktarda ve peşin ise değiştirebilirsiniz. Kim fazla verir veya fazla alırsa faiz alıp vermiş olur. Bu konuda alan ile veren aynıdır.''

 

[Sahih]

 

 

 

15763 (15)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Altını altınla, gümüşü de gümüşle sadece aynı ağırlıkta, aynı miktarda ve ölçüde ise değiştirebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1209 (1584) rivayet etmiştir.

 

 

7. Hişam b. Amir

 

15764 (1) Ebu Kılabe der ki: Önceleri (Basra'da) insanlar (devlet tarafından) atiyyeler verilene kadar altını gümüş karşılığında veresiye olarak satarlardı. Bir ara Hişam b. Amir gelince insanları böylesi bir satıştan alıkoydu ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altını gümüş karşılığında veresiye olarak satmamızı yasakladı ve bunun faiz olduğunu söyledi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (14545), Ebu Ya'la (1554) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/458) rivayet ettiler.

Heysemi (6560) der ki: "Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

15765 (2)- Ebu Kılabe der ki: Hişam b. Amir, Basra'ya geldiğinde insanların (devlet tarafından) verilecek atiyyeler karşılığında veresiye olarak altın alıp sattıklarını gördü. Bunun üzerine kalkıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altını gümüş karşılığında veresiye olarak satmamızı yasakladı ve bunun faiz olduğunu söyledi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

8. Hz. Nebi'in {Sallallahu aleyhi ve Sellem} Eşleri

 

15766- Ebu Rafi' der ki: Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinin takılarını ben yapardım. Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Altın aynı miktarda altınla, gümüş de ayı miktarda gümüşle değiştirilir. Kim fazla verir veya fazla alırsa faiz alıp vermiş olur'' buyurduğunu bana söylediler.

 

[Hasen]

 

Heysemi (6564) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Yahya elBekka zayıftır."

 

 

SONRAKİ