MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

42- Stokçuluk

 

1. İbn Ömer

 

15674- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Her kim kırk gün boyunca yiyecek stoku yaparsa o Allah'tan, Allah da ondan beri / uzak olur. Bir mahallede bir kişi dahi aç kalsa Allah o mahalle sakinlerinden berİ / uzak olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (2/11,12) rivayet etti.

Heysemi de Mecmau'z-Zevaid'de (4/100) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet ettiler. İsnadında İbn Main tarafından zayıf görülen Ebu Bişr el-Emluki vardır."

 

 

2. Ebu Hureyre

 

15675- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanlara daha yüksek bir fiyata satmak için mal stoku yapan kişi, günahkar kişidir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (6477) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Ebu Ma'şer zayıftır. Güvenilir kabul edenler de vardır"

 

 

3. Ömer b. el-Hattab

 

15676- Hz. Osman'ın azatlısı Ferruh anlatıyor: Zamanın müminlerin emiri olan Ömer, Mescid'e çıkınca yere serilmiş yiyecek gördü. "Bu yiyecek de ne?" diye sorunca: "Bu yiyecek bize getirildi" karşılığını verdiler. Ömer de: "Allah bunu getirene bereketler versin" dedi. "Ey müminlerin emiri! Bu yiyecek stok malı" denilince, Ömer: "Kim stok etti?" diye sordu. "Osman'ın azatlısı Ferruh ile senin azatlın olan filan kişi" dediklerinde Ömer haber yollayıp onları yanına çağırdı. Geldiklerinde: "Müslümanların yiyeceğini neden stok ettiniz?" diye sordu. "Ey müminlerin emiri! Kendi paramızIa alıp satıyoruz" karşılığını verdiler. Ömer: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanların yiyeceğini stok eden kişiyi Allah iflas veya cüzzamla başbaşa bırakır'' buyurduğunu işittim" deyince, Ferruh: "Bundan sonra yiyecek konusunda stok yapmayacağıma dair Allah'a ve sana söz veriyorum" dedi. Ömer'in azatlısı ise: "Kendi paramızIa alıp satıyoruz" sözünü tekrarladı. Daha sonra Ömer'in azatlısının cüzzama yakalandığını gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Kısa bir metinle İbn Mace (2/5) rivayet etti.

 

 

4. Ma'ıner b. Abdillah

 

15677 (1) Ma'mer b. Abdillah el-Adevi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mal stokunu ancak günahlara batmış kişiler yapar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15678 (2)- Ma'mer b. Abdillah b. Nadle el-Kuraşi der ki: ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mal stokunu ancak günahlara batmış kişiler yapar'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

15679 (3)- Ma'mer b. Abdullah el-Adevi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mal stokunu ancak günahlara batmış kişiler yapar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15680 (4)- Ma'mer b. Abdullah el-Adevi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mal stokunu ancak günahlara batmış kişiler yapar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15681 (5)- Said b. el-Müseyyeb'in Kureyşli biri olan Ma'mer'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mal stokunu ancak günahlara batmış kişiler yapar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15682 (6)- Ma'mer el-Adevi'nin bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: "Mal stokunu ancak günahlara batmış kişiler yapar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Yahya b. Said der ki: "Said b. el-Müseyyeb zeytinyağı stoku yapardı."

 

Diğer tahric: Müslim, müsakat 3/1228 (1605), Ebu Davud, icaret 3/371 (3447), Tirmizi, buyu' 3/558 (1267, "hasen sahih"), İbn Mace, ticaret 2/728 (2154), Darimi 2/323 (2543), Hakim (2/11) ve BeyhakI (6/30) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ