MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

43- Fiyat Belirleme

 

1. Enes b. Malik

 

15683- Enes b. Malik der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} zamanında fiyatlar yükselince: "Ey Allah'ın Resulü! Fiyatları bize sen belirlesen olmaz mı?" dediler. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Yaratan, rızkı eksiltip çoğaltan, rızıklandıran ve fiyatları belirleyen sadece Allah'tır. Ben de Allah'a ne kanı ne de mal konusunda kimsenin benden bir hak talep edemeyeceği bir şekilde kavuşmak isterim'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, buyu' 3/731 (3451), Tirmizi, buyu' 3/605 (1314) ve İbn Mace 2/741 (2200) rivayet ettiler.

 

 

 

15684 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Medine'de fiyatlar yükselince: "Ey Allah'ın Resulü! Fiyatlar çok yükseldi, fiyatları bize sen belirlesen olmaz mı?" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fiyatları belirleyenı rızkı eksiltip çoğaltan ve rızıklandıran sadece Allah'tır. Ben de Allah'a ne kanı ne de mal konusunda içinizden kimsenin benden bir hak talep edemeyeceği bir şekilde kavuşmak isterim'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said

 

15685- Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında fiyatlar yükselince: "Ey Allah'ın Resulü! Fiyatları bize sen belirlesen olmaz mı?" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fiyatları belirleyen sadece Allah'tır. Ben de sizden ne zulüm ne mal ne de kan konusunda kimsenin benden bir hak talep edemeyeceği bir şekilde ayrılmak isterim'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6467) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup Taberani'nin ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Ebu Hureyre

 

15686 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Fiyatları sen belirle" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her şeyin değerini azaltıp çoğaltan Allah'tır'' karşılığını verdi ve: ''Ben de hiç kimsenin üzerimde hakkı olmadan Allah'a kavuşmayı umuyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15687 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Fiyatları sen belirle" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her şeyin değerini azaltıp çoğaltan Allah'tır'' karşılığını verdi ve: ''Ben de hiç kimsenin üzerimde hakkı olmadan Allah'a kavuşmayı umuyorum'' buyurdu. Başka biri gelip yine: "Fiyatları sen belirle" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunun yerine ben (rızkınızın artması için) dua ederim" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud, buyu' 3/272 (3450) ve Tirmizi 3/597 (2200, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

4. Ma'kil b. Yesar

 

15688- Hasan der ki: Hasta olan Ma'kil b. Yesar'ın durumu ağırlaşınca Ubeydullah b. Ziyad onu ziyarete geldi. Ubeydullah ona: "Ey Ma'kil, Kan döktüğümü duydun mu?" diye sorunca, Ma'kil: "Hayır, duymadım" dedi. Ubeydullah: "Müslümanların aleyhine olacak şekilde fiyatları yükselttiğimi (stokçuluk yaptığımı) duydun mu?" diye sorunca, Ma'kil: "Hayır, duymadım" karşılığını verdi ve yanındakilere: "Beni oturtun" dedi. Onu oturttuklarında da şöyle dedi: "Dinle ey Ubeydullah! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den çok defa işittiğim bir sözü aktaracağım. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslümanların aleyhine olacak şekilde fiyatların yükselmesine sebep olan (stokçuluk yapan) kişi, kıyamet gününde Allah tarafından ateş yığınına oturtulmayı hakeder'' buyurduğunu işittim." Ubeydullah:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bunu bizzat sen işittin mi?" diye sorunca, Ma'kil: "Bir değil, iki değil (çok defa duydum)" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/12) ve Beyhaki(6/30) rivayet ettiler. Heysemi (6478) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ancak Taberani hadisin sonunu şöyle bitirir: "". o kişiyi büyük bir ateş içerisine atmak Allah üzerine hak olmuştur." Senedinde geçen Zeyd b. Murre Ebu'l-Mualla'nın biyografisini zikredene rastlamadım. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ