MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Allah Yolunda Cihad Edenlerin Fazileti

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

12882 (1) Habib b. Şihab el-Anberi, babasından bildiriyor: Bir arkadaşımla İbn Abbas'ın yanına geldiğimizde kapısında Ebu Hureyre ile karşılaştık. Ebu Hureyre: "Siz kimsiniz?" diye sorunca kim olduğumuzu söyledik. Bize: "Bize buyrun da size hurma ile su ikram edelim. Zira her vadinin akışı kendi genişliği kadardır (imkanımız bu kadardır)" diyerek yemeğe davet etti, ancak biz: "Allah daha da arttırsın. Ama izin al da İbn Abbas'ın yanına girelim" dedik. Ebu Hureyre izin alınca İbn Abbas'ın yanına girdik. İbn Abbas, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bahsederken şöyle dedi: "Tebuk savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi ve şöyle buyurdu: ''İnsanlar içinde atının dizginlerinden tutup da Allah yolunda cihada çıkan ve insanların kötülüklerinden uzak duran kişiden daha iyisi yoktur. Aynı şekilde çölde koyun sürüsünün başında duran, misafirlerine ikramda bulunup üzerindeki hakları ifa eden kişiden iyisi yoktur. '' İbn Abbas'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu gerçekten söyledi mi?" diye sorduğumda: "Evet, söyledi" dedi. Bir daha: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu gerçekten söyledi mi?" diye sorduğumda: "Evet, söyledi" dedi. Yine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu gerçekten söyledi mi?" diye sorduğumda: "Evet, söyledi" dedi. Bunun üzerine Allah'a hamdedip şükrettim.!

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (2/67, "sahih") rivayet etti.

 

 

 

12883 (2)- İbn Abbas der ki: Bizler oturmuşken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: ''Konum olarak insanlar içinde en hayırlı konumda kimin olduğunu söyleyeyim mi?'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediğimizde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Atının dizginlerinden tutup ölene veya öldürülene kadar Allah yolunda cihad eden kişidir'' buyurdu ve: ''Konum olarak daha sonra kimin geldiğini söyleyeyim mi?'' diye sordu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediğimizde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Issız bir yere çekilip insanların kötülüklerinden uzak duran, namazını kılıp zekatını veren kişidir'' buyurdu ve: ''Konum olarak insanlar içinde en kötü konumda kimin olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sordu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediğimizde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah adına kendisinden bir şey istendiği halde vermeyen kişidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1652), Tayalisi (2661), İbn Ebi Şeybe (5/294), Nesai (5/83), İbn Hibban (604) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10767) rivayet ettiler.

 

 

 

12884 (3)- İbn Abbas der ki: "Bizler oturmuşken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: ''Konum olarak insanlar içinde en hayırlı konumda kimin olduğunu söyleyeyim mi?'' buyurdu ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

12885 (4)- İbn Abbas der ki: Bizler mecliste oturmuşken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: ''İnsanların en hayırlısının kim olduğunu söyleyeyim mi?''buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediğimizde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Atının dizginlerinden tutup ölene veya öldürülene kadar Allah yolunda cihad eden kişidir'' buyurdu ve: ''Ondan sonra kimin geldiğini söyleyeyim mi?'' diye sordu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediğimizde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Issız bir yere çekilip insanların kötülüklerinden uzak duran, namazını kılıp zekatını veren kişidir'' buyurdu ve: ''Konum olarak insanlar içinde en kötü konumda kimin olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sordu. Biz: "Tabi ki söyle" dediğimizde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah adına kendisinden bir şey istendiği halde vermeyen kişidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12886 (5)- İbn Abbas der ki: Tebuk savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara hutbe verirken şöyle buyurdu: ''İnsanlar içinde atının dizginlerinden tutup da Allah yolunda cihada çıkan ve insanların kötü/üklerinden uzak duran kişiden daha iyisi yoktur. Aynı şekilde çölde sürüsünün başında duran, misafirlerine ikramda bulunup üzerindeki hakları ifa eden kişiden iyisi yoktur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

12887 (6)- İbn Abbas der ki: Bizler oturmuşken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: ''Konum olarak insanlar içinde en hayırlı konumda kimin olduğunu söyleyeyim mi?'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediğimizde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Atının dizginlerinden tutup ölene veya öldürülene kadar Allah yolunda cihad eden kişidir'' buyurdu ve: ''Konum olarak daha sonra kimin geldiğini söyleyeyim mi?'' diye sordu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediğimizde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Issız bir yere çekilip namazını kılan, zekatını veren ve insanların kötülüklerinden uzak duran kişidir'' buyurdu ve: ''Konum olarak insanlar içinde en kötü konumda kimin olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sordu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediğimizde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah adına kendisinden bir şey istendiği halde vermeyen kişidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ