MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 5- Allah Yolunda Nöbet Tutmanın Fazileti

 

3. Selman el-Farisi (r.a.)

 

12867 (1) İbn Ebi Zekeriyya el-Huzai der ki: Selmanu'l-Hayr'ın sahilde nöbet tutan Şurahbil b. es-Simt'e bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah yolunda bir gün veya bir gece nöbet tutan kişiye, evde oruçlu bir şekilde geçirilen bir ayın sevabının aynısı verilir. Allah, nöbeti sırasında ölen kişinin namazı oruç, infak gibi amellerini (kıyamete dek) yazmaya devam eder. Onu kabir sorgusundan korur ve (kıyamet günündeki) büyük korkudan emin kılar.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Tirmizi, cihad 4/188 (1665, "hasen") ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6179) rivayet ettiler.

 

 

 

12868 (2)- Selman'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah yolunda bir gün veya bir gece tutulan nöbetln sevabı, gündüzü oruçla gecesi de ibadetle geçirilen bir ayın sevabına denktir. Kişi nöbeti sırasında ölürse tekrar diriltilene kadar nöbet tutuyor gibi sevabı verilmeye devam eder ve kabir sorgusundan korunur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

12869 (3)- Selman'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah yolunda tutulan bir günlük nöbet, güzdüzleri oruçla geceleri de Ibadetle geçirilen bir aydan daha üstündür. Kişi nöbeti sırasında ölürse tekrar diriltilene kadar en güzel ameli yapar gibi sevabı verilmeye devam eder ve kabir azabından korunur. ''

 

[Hasen]

 

 

 

12870 (4)- Şurahbil b. es-Simt, Selman'dan bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Hasen]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

12871- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: '' (Allah yolunda) nöbet tutarken ölen kişi, kabir sualinden korunur, (kıyamet günündeki) büyük korkudan emin kılınır ve sabah akşam rızkı cennetten yanına getirilir. Kıyamet gününe kadar da nöbet tutan kişi gibi sevabı yazılmaya devam edilir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/924 (2767) rivayet etmiş, Busayrı de Zevaid'de sahih olduğunu söylemiştir.

 

 

5. Muaz b. Enes

 

12872- Muaz b. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah yolunda yöneticinin görevlendirmesi ile değil de gönüllü olarak Müslümanların ardını koruyan kimse, Allah'ın (ayette) ettiği yeminin gerçekleşmesi dışında gözüyle cehennem ateşini görmez. Çünkü Allah: "Sizden cehenneme uğramayacak yoktur''[Meryem 71] buyurur. ''3

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani 20/185 (402) rivayet etti.

 

 

6. Ukbe b. Amir

 

12873 (1) Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda nöbet tutarken ölen kişinin ameli (kıyamete kadar) yazılmaya devam eder'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

12874 (2)- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda nöbet tutarken ölen kişi dışında ölen her kişinin amel defteri kapatılır. Nöbet sırasında ölen kişiye gelince Allah onun amelini tekrar diriltinceye kadar yazmaya devam eder'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9495) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden İbn Lehia'nın hadisi hasen derecesindedir."

 

 

7. Fadale b. Ubeyd

 

12875 (1) Fadale'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi bu ibadetlerden birini yaparken ölürse öldüğü yerden diriltilir '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Hayve der ki: "Burada kasıt kişinin hac, Allah yolunda nöbet ve benzeri şeyleri yaparken ölmesidir."

 

Diğer tahric: Hakim (1/144), Tahavi, Şerh Müşkili'l-asar'da (252) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/785) rivayet ettiler.

 

 

 

12876 (2)- Fadale b. Ubeyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi bu ibadetlerden birini yaparken ölürse kıyamet gününde öldüğü yerden diriltilir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

12877 (3)- Fadale b. Ubeyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi bu ibadetlerden birini yaparken ölürse kıyamet gününde öldüğü yerden diriltilir '' buyurmuştur.

[Sahih]

 

Hayve der ki: "Buradan kasıt kişinin hac, Allah yolunda nöbet ve benzeri şeyleri yaparken ölmesidir"

 

 

 

12878 (4)- Fadale b. Ubeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda nöbet tutarken ölen kişi dışında ölen her kişinin amel defteri kapatılır. Nöbet sırasında ölen kişinin ameli ise kıyamet gününe dek artarak çoğalır ve kabir sorgusundan emin kılınır'' buyurdu. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mücahid, Allah için kendi nefsiyle mücadele eden kişidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

12879 (5)- Fadale b. Ubeyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda nöbet tutarken ölen kişi dışında ölen her kişinin amel defteri kapatılır. Nöbet sırasında ölen kişiye gelince kıyamet gününe dek ameli yazılmaya devam eder ve kabir sorgusundan korunur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

8. Ümmü'd-Derda

 

12880- Ümmü'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman bölgelerin sahillerinden birinde üç gün nöbet tutan kişi, bir yıl nöbet tutmuş gibi sayılır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 241254 (648) rivayet etti.

Heysemi (51289): "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

12881- Ebu Reyhane anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir savaşa çıkmıştık. Bir gece yetiştiğimiz tepede konakladığımızda o kadar şiddetli bir soğuğa maruz kaldık ki bazılarının çukur kazıp içine girdiğini ve üzerini kalkanıyla kapattığını gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müslümanların bu halini görünce: ''Bu gece kim nöbet tutup bizi korur? Buna karşılık ben de ona hayır duada bulunacağım'' diye seslendi. Ensar'dan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ben nöbet tutarım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Yanıma gel'' buyurdu. Adam yanına gelince: ''Sen kimsin ?'' diye sordu. Ensarlı bu adam adını söyleyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona uzunca dua etti. Adama bu şekilde dua ettiğini işittiğimde: "Ben de nöbet tutarım" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Yanıma gel'' buyurunca yaklaştım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen kimsin?'' diye sorunca: "Ebu Reyhane'yim" dedim. Adımı söyledikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana Ensarlı olan adama ettiğinden daha kısa bir dua etti. Sonra şöyle buyurdu: ''Allah korkusuyla yaş akıtan göze cehennem ateşi haram kılmmıştır. Allah yolunda geceyi uykusuz geçiren göze cehennem ateşi haram kılınmıştır ... ''

 

Abdurrahman b. Şurayh der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burada bir göz daha zikretti, ancak Muhammed b. Sumeyr bunu Ebu Amir'den duyamamıştır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, cihad 6/15 (3117), Tirmizi 4/175 (1639, "hasen garib"), Beyhaki (9/149), Hakim 2/83 (2431) ve İbn Ebi Şeybe 4/598 (246) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ