MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Allah Yolunda Nöbet Tutmanın Fazileti

 

1. Osman b. Affan (r.a.)

 

12859 (1) Abdullah b. ez-Zübeyr der ki: Minber üzerinde Osman b. Affan'ın şöyle dediğini işittim: "Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir sözü söyleyeceğim. Sizlere ve arkadaşlığınıza olan tutkunluğumdan başka hiç bir şey bunu size rivayet etmeme engel olmadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah yolunda nöbetle geçirilen bir gün, geceleri ibadetle gündüzleri de oruçla geçirilen bin günden daha hayırlıdır'' buyurduğunu işittim.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/90) rivayet etti.

 

 

 

12860 (2)- Hz. Osman'ın azatlısı Ebu Salih bildiriyor: Mina'da Osman'ın şöyle dediğini işittim: "Ey insanlar! Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir sözü aktaracağım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda nöbetle geçirilen bir gün, diğer günlerden bin günden daha hayırlıdır'' buyurdu." Sonrasında Osman: "Artık kişi istediği gibi nöbet tutsun" dedi ve: "Tebliğ ettim mi?" diye sordu. Biz: "Evet, ettin" karşılığını verdiğimizde, Osman: "Allahım! Şahit ol!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2424), Tirmizi (3/18, 19, "hasen garib") ve Nesai (2/63) rivayet ettiler.

 

 

 

12862 (4)- Hz. Osman'ın azatlısı Ebu Salih bildiriyor: Minber üzerinde Osman b. Affan'ın şöyle dediğini işittim: "Ey insanlar! Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir sözü sizlerden mahrum kalmamak için şu ana kadar gizlemiştim. Ancak şu an söyleme gereği duyuyorum ve herkes artık bu yönde istediğini seçsin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah yolunda nöbetle geçirilen bir gün, başka yerlerde geçirilen bin günden daha hayırlıdır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

12863 (5)- Hz. Osman'ın azatlısı Ebu Salih bildiriyor: Minber üzerinde Osman b. Affan'ın şöyle dediğini işittim: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir sözü sizlerden mahrum kalmamak için şu ana kadar gizlemiştim. Ancak şu an söyleme gereği duyuyorum ve herkes artık bu yönde istediğini seçsin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah yolunda nöbetle geçirilen bir gün, başka yerlerde geçirilen bin günden daha hayırlıdır!'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

12864       !! Bundan sonra gelen hadis parçası konuyla ilgisiz olması nedeniyle tarafımızdan silinmiştir. Dedi terceme yapan.

 

 

 

12865 (7)-Z Hz. Osman'ın azatlısı Ebu Salih bildiriyor: Osman: "Ey insanlar! Erkenden toplanın!" dedi. Herkes erkenden toplanınca da şöyle dedi: "Ey insanlar! Yanımdan ayrılmamanız için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir sözü şu ana kadar size söylememiştim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda nöbetle geçirilen bir gün, diğer günlerden bin günden daha hayırlıdır!'' buyurdu." Sonrasında Osman: "Artık kişi istediği gibi nöbet tutsun" dedi ve: "Tebliğ ettim mi?" diye sordu. Oradakiler: "Evet, ettin" karşılığını verince, Osman: "Allahım! Şahit ol!" dedi.

 

[Hasen]

 

 

2. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

12866- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Allah yolunda) nöbetle geçirilen bir gün, gündüzü oruçla, gecesi de ibadetle geçirilen bir aydan daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

eysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/289): "Ahmed rivayet etti. İsnadında hadisleri hasen olan, ama zayıf biri olarak görülen İbn Lehia vardır" demiştir.

 

 

SONRAKİ