MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Allah Yolunda Sabah veya Akşam Vakti Yürüme

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

12820 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari:, rikak (8/145), Müslim 3/1500 (1882), Tirmizi 4/180 (1649) ve İbn Mace 2/921 (2755) rivayet ettiler.

 

 

 

12821 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b. Malik

 

12822 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4907) rivayet etti.

 

 

 

12823 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Birinizin yayının veya kamçısının cennette kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Kulun Allah'ın yolunda gecelemesi veya sabahlaması dünya ve üzerindekilerden daha hayırlıdır. Şayet cennet ahalisinden bir kadın yeryüzüne bakacak olsa yer ile gök arasını güzel kokularla doldururdu. Böylesi bir kadının başındaki örtü dahi dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeyd kanalıyla Buhari (2792, 2796, 6568), İbn Mace (2757) ve Tirmizi (1651) rivayet ettiler.

 

 

 

12824 (3)- Ahmed başka bir kanalla Enes'ten bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

12825 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Birinizin kamçısının cennette kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

12826 (5)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12827 (6)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Birinizin yayının cennette kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır.''

 

 

 

12828 (7)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma ... '' Sonrasında ravi aşağıdaki rivayetin aynısını aktarır.

 

 

 

12829 (8)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Birinizin yayının veya bir ayağının cennette kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Kulun Allah'ın yolunda gecelemesi veya sabahlaması dünya ve üzerindekilerden daha hayırlıdır. Şayet cennet ahalisinden bir kadın, yeryüzüne bakacak olsa, yer ile gök arasmı aydmlatır ve güzel kokularla doldururdu. Böylesi bir kadının başındaki örtü dahi dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. ''

 

[Sahih]

 

 

3. Sehl b. Sa'd (r.a.)

 

12830 (1) Sehl b. Sa'd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2794), Müslim (1881), İbn Mace (2756) ve Nesai (6/15) rivayet ettiler.

 

 

 

12831 (2)-Z Sehl b. Sa'd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol aIma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Birinizin kamçısının cennette kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

12832 (3)-Z Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol aIma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

12833 (4)-Z Sehl b. Sa'd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Birinizin kamçısının cennette kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

12834 (5)-Z Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Birinizin kamçısının cennette kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Kulun Allah yolunda sabah vakti yol alması, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. ''

 

[Hasen]

 

 

 

12835 (6)-Z Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12836 (7)- Sehl b. Sa'd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Allah yolunda akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Cennette bir kamçının kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

 

12837 (8)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''AIlah yolunda akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

12838 (9)-Z Sehl b. Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda akşam veya sabah sabah vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyururdu. Yine: "Cennette bir kamçının kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayır/ıdır'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12839 (10)- Sehl b. Sa'd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12840 (11)- Sehl b. Sa'd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah vakti yol alma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Allah yolunda akşam vakti yol aIma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Cennette bir kamçının kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

12841 (12)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah yolunda akşam vakti yol alma dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

12842 (13)-Z Sehl b. Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda akşam veya sabah sabah vakti yol aIma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyururdu. Yine: "Cennette bir kamçının kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12843 (14)- Sehl b. Sa'd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda bir gün nöbet tutma, dünya ve içindekilerden daha hayırlidır. Kulun Allah yolunda akşam veya sabah vakti yol alması, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Birinizin kamçısının cennette kapladığı yer, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır,''

 

[Sahih]

 

 

4. Muaviye b. Hudeye

 

12844- Muaviye b. Hudeye'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol alma dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/1046) rivayet etti.

Heysemi (9470) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden İbn Lehia'nın hadisi hasen derecesindedir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

5. Ebu Eyyub el-Ensari

 

12845- Ebu Eyyub el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabah veya akşam vakti yol aIma, üzerine güneşin doğup batttğı her şeyden daha hayırlıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1883) ve Nesai (6/15) rivayet ettiler.

 

 

6. Süfyan b. Vehb

 

12846- Süfyan b. Vehb el-Havlani bildiriyor: Veda haccı sırasında hutbe veren Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bindiği bineğin gölgesinde duruyordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tebliğ ettim mi?" diye sorunca bizi kasdettiğini düşündük ve: "Evet, ettin" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu soruyu üç defa tekrar etti. Hutbesi içinde de şöyle buyurdu: "Allah yolunda akşam vakti yol aIma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Allah yolunda sabah vakti yol aIma, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Müminin malı ve canı diğer müminlere bu günün haramlığı gibi haramdır."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 7/71 (6204) rivayet etti.

Heysemi (9471) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ