MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Cihadın Farz Olması ve Cihada Teşvikler

 

1. Ebu Bekr, Ömer ve Ebu Hureyre

 

12847- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlarla ''La İlahe illallah'' diyene kadar savaşmam emredildi. Bunu demeleri halinde hak etmedikleri sürece canlarını ve mallarını bana karşı korumuş olurlar. İçlerindeki gerçek niyetlerinden dolayı da hesapları Allah'a kalmıştır'' buyurmuştu. Vefatından sonra bazı Arap kabileleri dinden dönünce, Ebu Bekr onlarla savaşmak istedi. Ömer ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle şöyle buyurduğunu bildiğin halde onlarla nasıl savaşırsın?" diye sorunca, Ebu Bekr: "Vallahi ben namaz ile zekatı birbirinden ayrı tutmam! Bunları birbirinden ayıranla da savaşırım!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ebu Bekr'le birlikte bu kabilelerle savaştık ve doğru olanın da bu olduğunu gördük.

 

Diğer tahric: Buhari (6924, 6925, 7284, 7285), Müslim (20), Ebu Davud (1556), Tirmizi (2607) ve Nesai (7/77) rivayet ettiler.

27332 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

12848 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlarla ''La ilahe illallah'' diyene kadar savaşmam emredildi. Bunu demeleri halinde hak etmedikleri sürece mallarını ve canlarını bana karşı korumuş olurlar. Gerçek niyetlerinden dolayı da hesapları Allah'a kalmıştır'' buyurdu ve: "Artık sen öğüt ver! Sen ancak bir öğüt vericisin. Sen, onlara zor kullanacak değilsin"[Gaşiye 21, 22] ayetlerini okudu.

 

[Sahih]

 

 

 

12849 (2)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlarla ''La ilahe illaIlah'' diyene kadar savaşmam emredildi. Bunu demeleri halinde hak etmedikleri sürece mallarını ve canlarını bana karşı korumuş olurlar. Gerçek niyetlerinden dolayı da hesaplan Allah'a kalmıştır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (21) ve Tirmizi (3341) rivayet ettiler.

 

 

 

12850 (3)- Cabir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlarla ''La ilahe illallah'' diyene kadar savaşmam emredildi. Bunu demeleri halinde hak etmedikleri sürece mallarını ve canlarını bana karşı korumuş olurlar. Gerçek niyetlerinden dolayı da hesapları Allah'a kalmıştır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

12851 (4)- Cabir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlarla ''La ilahe illallah'' diyene kadar savaşmam emredildi. Bunu demeleri halinde hak etmedikleri sürece mallarını ve canlarını bana karşı korumuş olurlar. Gerçek niyetlerinden dolayı da hesapları Allah'a kalmıştır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

12852 (5)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlarla ''La ilahe illallah'' diyene dek savaşmam emredildi. Bunu söylemeleri halinde hak etmedikleri sürece mallarını ve canlarını bana karşı korumuş olurlar. Gerçek niyetlerinden dolayı da hesapları Allah'a kalmıştır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ