MÜSNED-İ HANBEL

İSİMLER VE KÜNYELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 4- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in isim Koyması ve isim Değiştirmesi

 

5. Cuheyne Kabilesinden Biri

 

12719- Ebu İshak bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cuheyneli bir adamın, birine: "Ey Haram!" diye seslendiğini duyunca, ona: ''Hayır! Ey Helal olarak çağır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, cihad 12/503 (15415), Hakim (2/108) ve Beyhaki (6/362) rivayet ettiler.

Heysemi (8/51): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

6. Mutl' b. el-Esved

 

12720 (1) Abdullah b. Mutl' bildiriyor: Babam, Mekke'nin fethi sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bugünden sonra artık hiçbir Kureyşli (dininden dönmek suçuyla) hedef yapılarak öldürülemeyecektir'' buyurduğunu işitti. Kureyşli olup da ismi el-Asi olanlardan sadece babam Mutl' müslüman olmuştu. Onun da eski adı el-Asi (=isyankar) iken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonradan adını Muti' (=itaatkar) olarak değiştirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

12721 (2)- Adiy b. Ka'b oğullarına mensub biri olan Abdullah b. Muti' b. el-Esved, babasından bildiriyor: Önceki ismim el-Asi (=isyanbır) iken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonradan adımı Muti' (=itaatkar) olarak değiştirdi. Mekke'nin fethi sırasında sözkonusu kişilerin öldürülmesi emrini verdikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu yıldan sonra artık hiçbir Kureyşli (dininden dönmek suçuyla) hedef yapılarak öldürülemeyecektir'' buyurduğunu işittim.

 

[-Sahih-]

 

 

7. Beşir b. el-Hasasiyye

 

12722 (1) Beşir b. el-Hasasiyye der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğim zaman ismim (sıkıntı, zorluk anlamında olan) Zahm idi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adımı Beşir olarak değiştirdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (830) rivayet etti.

 

 

 

12723 (2)- Eyyub, Sedus oğullarından Deysem adında bir adamdan bildiriyor: Beşir b. el-Hasasiyye'ye -ki önceden adı Beşir değildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonradan ona bu ismi verdi: " Temim oğullarından komşularımız var. Sürümüzden ne zaman bir koyun ayrılsa onu alıyorlar. Buna karşılık mallarından elimize geçenleri alabilir miyiz?" diye sorduğumuzda: "Hayır!" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Asım, el-Ahad vel-mesanf'de (1647) rivayet etti.

 

 

 

12724 (3)- Eyyub, Sedüs oğullarından Deysem adında yaşlı bir adamdan bildiriyor: "Beşir b. el-Hasasiyye'ye Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelmiş Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (eski adı olan Zahm'ı) Beşir ile değiştirmişti. .. " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

 

8. Hz. Aişe

 

12725- Hz. Aişe der ki: Adamın biri başka birine: "Adın ne?" diye sorunca, adam: "Şihab" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları duyunca: ''Adın (Şihab değil) Hişam olsun'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tayalisi 1/232 (1126) rivayet etti. Hakim (4/277) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

9. Hayseme b. Abdirrahrnan

 

12726- Hayseme b. Abdirrahman bildiriyor: "Cahiliye'deyken babamın adı Aziz idi. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adını Abdurrahman olarak değiştirdi."

 

[Hasen]

 

12660 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

10. Abdullah b. Kurt

 

12727- Müslim b. Abdillah el-Ezdi der ki: Abdullah b. Kurt el-Ezdi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelmişti. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Sen Abdullah b. Kurtsun'' buyurarak (eskiden Şeytan olan) adını değiştirdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/51): "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

11. Müseyyeb

 

12728- İbnu'l-Müseyyeb, babasından bildiriyor: "Babam (İbnu'lMüseyyeb'in dedesi) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Adın ne?'' diye sorunca, babam: "Hazn (=üzüntü)" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Bilakis adın Sehl olsun'' buyurdu, ancak babam: "Babamın bana verdiği bir ismi değiştirmem!" dedi. İbnu'l-Müseyyeb der ki: "O günden beri üzüntüler bizden eksik olmadı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/53) ve Ebu Davud, edeb 4/289 (4956) rivayet ettiler.

 

 

12. Abdullah b. Selam

 

12729- Abdullalı b. Selam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında geldiğim zaman adım Abdullah b. Selam değildi. Abdullah b. Selam adını bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koydu."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3256, 3803) ve İbn Mace (3734) rivayet ettiler.

 

 

13. Ömer b. el-Hattab

 

12730- Mesruk b. el-Ecda' der ki: Ömer b. el-Hattab'la karşılaştığımda: "Sen kimsin?" diye sordu. "Mesruk b. el-Ecda'" dediğimde, Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: lifedal şeytandır'' buyurduğunu işittim. Bundan dolayı adın Mesruk b. Abdirrahman olsun" dedi.

Amir der ki: Divanda Mesruk'un adının Mesruk b. Abdirrahman şeklinde yazılı olduğunu gördüm. Ona: "Bu ne?" diye sorduğumda: "Ömer bana bu ismi koydu" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/444, 445) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ