MÜSNED-İ HANBEL

İSİMLER VE KÜNYELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Taktiğı Lakap ve Künyeler

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

12731 (1) Enes der ki: Ebu Talha'nın Ebu Umeyr künyesiyle çağrılan küçük bir oğlu vardı. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla şakalaşırdı. Bir defasında (kuşu öldü diye) onu üzgün görünce: ''Ey Eba Umeyr! Kuşcağıza ne oldu?'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (7/37), Müslim 3/1689 (2144), Ebu Davud 4/293 (4969), Tirmizi 4/357 (1989, "hasen sahih") ve İbn Mace 2/1226 (3720) rivayet ettiler.

 

 

 

12732 (2)- Enes b. Malik der ki: Ebu Talha'nın küçük bir oğlu, bu oğlunun da kendisiyle oynadığı küçük bir kuşu vardı. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu çocuğa: ''Ey Eba Umeyr! Kuşcağıza ne oldu?'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Sabit kanalıyla Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (384, 847), Ebu Davud (4969) ve İbn Hibban (109) rivayet ettiler.

 

 

 

12733 (3)-Z Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biz çocuklarla çok şakalaşırdı. Hatta bir defasında küçük kardeşime: ''Ey Ebu Unuyr, Kuşcağıza ne oldu?'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

12734 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sık sık bizimle birlikte olurdu. Küçük kardeşimin de kendisiyle oynadığı bir kuşu vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir defasında kardeşime: ''Ey EMi Unuyr, Kuşcağıza ne oldu?'' dedi. Evimizdeyken bir hasınn üzerine su serpildi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde namaz kıldı. Bizi de cemaat olarak arkasında dizdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6129, 6203), Müslim (1445, 5673, 6083), İbn Mace (3720, 3740), Tirmizi (333, 1989) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (334) rivayet ettiler.

 

 

 

12735 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ümmü Süleym'in yanına girerdi. Ümmü Süleym'in de Ebu Talha'dan küçük bir oğlu vardı ve Ebu Umeyr künyesiyle çağrılırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu çocukla çok şakalaşırdı. Bir defasında yanına girdiğinde onu üzgün gördü. ''Neden Ebu Umeyr'i üzgün görüyorum?'' buyurunca, oradakiler: "Oynadığı küçük kuşu öldü" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Umeyrl Kuşcağıza ne oldu?'' demeye başladı.

 

[Sahih]

 

 

 

12736 (6)- Enes bildiriyor: Ümmü Süleym'in Ebu Umeyr künye li küçük bir oğlu vardı. Bu oğlunun da küçük bir kuşu bulunuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğun yanına girdiği zaman onunla şakalaşırdı. Bir defasında yanına girince üzgün olduğunu gördü. ''Neden Ebu Umeydi üzgün görüyorum?'' buyurunca, oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Küçük kuşu öldü" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Umeyrl Kuşcağıza ne oldu?'' demeye başladı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12737 (7)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sık sık yanımıza gelirdi. Benim küçük bir kardeşim vardı. Bu kardeşimin oynadığı küçük bir kuşu vardı ve öldü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdiğinde kardeşimi üzgün görünce: ''Ebu Umeyrle ne olmuş da böyle üzülmüş?'' diye sordu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Kendisiyle oynadığı küçük kuşu öldü" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Unuyr, Kuşcağıza ne oldu? Ey Ebu Unuyr, Kuşcağıza ne oldu?'' demeye başladı.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ