MÜSNED-İ HANBEL

İSİMLER VE KÜNYELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 4- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in isim Koyması ve isim Değiştirmesi

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

12713 (1) İbn Abbas der ki: Cüveyriye'nin adı Berre idi. Ancak Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Berre'nin yanından çıktı" denilmesinden (Doğruluktan ayrıldı anlamını da verdiği için) hoşlanmadığından Cüveyriye olarak değiştirdi. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra yanına uğradığında Cüveyriye: "Ey Allah'ın Resnıü! En son gördüğünden beri burada Allah'ı tesbih ediyorum" dedi. Bunun üzerine Allah Resnlü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yanından çıktıktan sonra şu sözleri söyledim ki tartılacak olsa senin bugün sabahtan beri söylediklerinden ağır basarlardı: ''Allah'ı yarattıkları sayısınca tesbih ederim. Allah'ı razı olacağı kadar tesbih ederim. Aliah'ı Arş'ının ağırlığı kadar tesbih ederim. Allah'ı sözlerinin mürekkebi kadar tesbih ederim. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat'ta (8184, 85), Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (647), Müslim (6/173), Ebu Davud (1503) ve Nesai, Amelu yevm vel-Ieyle'de (161) rivayet ettiler.

 

 

 

12714 (2)- İbn Abbas der ki: "Cüveyriye binti'l-Haris'in önceki adı Berre idi. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adını Cüveyriye olarak değiştirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12715 (3)- İbn Abbas der ki: Cüveyriye binti'l-Haris'in adı Berre idi. Daha sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun adını Cüveyriye olarak değiştirdi. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (sabah vakti) yanına uğradığında Cüveyriye namazgahında Allah'ı zikredip tesbih ediyordu. Bir işi için gidip gün ortası bir daha yanına uğradığında: ''Ey Cüveyriye! Hlilli yerinde misin?'' diye sordu. Cüveyriye: "En son gördüğünden beri buradayım" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şu dört sözü üç defa söyledim ki tartılacak olsa senin bugün sabahtan beri söylediklerinden ağır basarlardı: ''Allah'ı yarattıkları sayısınca tesbih ederim. Allah'ı razı olacağı kadar tesbih ederim. Allah'ı Arş'ının ağırlığı kadar tesbih ederim. Allah'ı sözlerinin mürekkebi mikdarınca tesbih ederim. Aynı şekilde de ona hamdederim. ''

 

[Hasen]

 

14411 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

3. İbn Ömer

 

12716- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Asiye (=isyankar) adını Cemile (=güzel) olarak değiştirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/169) ve Tirmizi (3/30) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

12717 (1) Ebu Hureyre der ki: "Zeyneb'in eski adı Berre idi. Sonradan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adını Zeyneb olarak değiştirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/575 (6192), Müslim, edeb 3/1687 (2141), Ebu Davud 4/288 (4953), İbn Mace 2/1230 (3732) ve Darimi (2/381) rivayet ettiler.

 

 

 

12718 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Zeyneb'in önceki ismi Berre idi. Fakat: "Bu isimle kendini temize çıkarı yar" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adını Zeyneb olarak değiştirdi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ