MÜSNED-İ HANBEL

İSİMLER VE KÜNYELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in isim Koyması ve isim Değiştirmesi

 

ı. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

12710 (1) Hz. Ali der ki: Hasan doğduğu zaman adını Harb (=savaş) koydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: ''Bana evladımı gösterinl'' buyurdu ve: "Adını ne koydunuz?'' diye sordu. "Adını Harb koydum" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırl Onun adı Hasan olsun''! buyurdu. Hüseyin doğduğu zaman da adını Harb koydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: ''Bana evladımı gösterini '' buyurdu ve: "Adını ne koydunuz?'' diye sordu. "Adını Harb koydum" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırl Onun adı Hüseyin olsunf'' buyurdu. Üçüncü oğlum doğduğu zaman da adını Harb koydum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: ''Bana evladımı gösterinl'' buyurdu ve: "Adını ne koydunuz?'' diye sordu. "Adını Harb koydum" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırl Onun adı Muhassin olsun." buyurdu ve şöyle devam etti: ''Onların adlarını, Harun'un çocukları olan Şebber, Şebir ve Mübeşşir'in adları gibi koydum.''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/52) der ki: "Hadisi Taberani de rivayet etmiştir. Ahmed ve Bezzar'ın ricali, Hani b. Hani hariç -ki o da güvenilirdir- Sahih ricalidir."

 

 

 

12711 (2)- Hz. Ali der ki: Hasan doğduğu zaman. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: ''Bana evladımı gösterin! '' buyurdu ve: "Adını ne koydunuz?'' diye sordu. "Adını Harb koydum" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Onun adı Hasan olsun!'' buyurdu. Hüseyin doğduğu zaman da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: ''Bana evladımı gösterin!'' buyurdu ve: "Adını ne koydunuz?'' diye sordu. "Adım Harb koydum" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Onun adı Hüseyin olsun'' buyurdu. Üçüncü oğlum doğduğu zaman da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: ''Bana evladımı gösterin!'' buyurdu ve: "Adını ne koydunuz? '' diye sordu. "Adını Harb koydum" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Onun adı Muhassin olsun!" buyurdu ve şöyle devam etti: ''Onların adlarını, Harun'un çocukları olan Şebber, Şebir ve Mübeşşrin adları gibi koydum. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

12712 (3)- Hz. Ali der ki: Hasan doğduğu zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun adını Hamza koydu. Hüseyin doğduğu zaman da adını amcasının adı olan Cafer koydu. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni çağırdı ve: ''İkisinin adını değiştirmem emredildi'' buyurdu. Ben: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adlarını Hasan ve Hüseyin olarak değiştirdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/53): "Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani rivayet etmiştir. Senedinde Abdullah b. Muhammed b. Ala' vardır ki onun hadisi hasendir. Kalan ricali Sahih ravileridir" demiştir.

 

 

SONRAKİ