MÜSNED-İ HANBEL

İSİMLER VE KÜNYELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 3- Çocuğa Muhammed ismini Koyma; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Adı ile Künyesini Birarada Kullanma

 

3. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

12693 (1) Cabir b. Abdillah el-Ensari bildiriyor: Ensar'dan bir adamın oğlu olunca adını Muhammed koymak istedi. Gelip bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyleyince: ''Ensar bununla iyi yapıyor! İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (961) ve Tirmizi (2250) rivayet ettiler.

 

 

 

12694 (2)- Cıbir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın! Ebu'l-Kasım benim! (Allah'ın verdiğini) aranızda taksim ederim. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

12695 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Ensar'dan bir adamın oğlu olunca adını Kasım koydu. Adama: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormadan seni Ebu'l-Kasım künyesiyle çağırmayız" dedik. Bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylediğimizde: ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın! (Allah'ın verdiğini) aranızda taksim etmek üzere (Kasım olarak) gönderildim'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (6187) ve Müslim (2133) rivayet ettiler.

 

 

 

12696 (4)- Cabir b. Abdillah der ki: Ensar'dan bir adamın oğlu oldu. Adını Kasım koyunca adama: "Ebu'l-Kasım künyesiyle çağırmayız ve bu şekilde seni sevindirmeyiz!" dedik. Adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bunu anlatınca: ''Oğlunun adı Abdurrahman olsun '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12697 (5)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmi benim ismimle aynı olan kişi künyemi kullanmasın. Künyesi benim künyemle aynı olan kişi ise ismimi kullanmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12698 (6)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın. Ben taksim edici (=Kdsım) kılındım, aranızda (miras ve ganimetIeri) taksim ediyorum'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12699 (7)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12700 (8)- Cabir b. Abdillah der ki: Ensar'dan bir adamın bir oğlu olunca adını Muhammed koymak istedi. Adam çocuğu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü ve bunu sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın! (Allah'ın verdiğini) aranızda taksim etmek üzere (Kasım olarak) gönderildim'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12701 (9)- Cabir b. Abdillah der ki: Ensar'dan bir adamın bir oğlu olunca adını Muhammed koymak istedi. Ancak bazılarının onun bu ismi koymasından hoşlanmadığını farkedince çocuğu omuzuna bindirip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü ve bunu sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın!'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12702 (10)- Cabir b. Abdillah der ki: Ensar'dan bir adamın oğlu olunca adını Kasım koydu. Ensar adama: "Vallahi asla seni Ebu'l-Kasım künyesiyle çağırmayız" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) durumundan haberdar olunca Ensari hayırla andı ve: ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12703 (11)- Cabir b. Abdillah der ki: Ensar'dan bir adamın oğlu olunca adını Muhammed koymak istedi. Ancak biz: "Ona Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem} adı olan Muhammed adını koymana izin vermeyiz" dedik. Bunun üzerine adam oğluyla birlikte Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bir oğlum oldu ve ona senin adını koydum. Ama Ensar bu ismi koymama izin vermiyorlar" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Aksine ismimi kullanın, ama künyemi kullanmayın. Ben (Allah'ın verdiğini) aranızda taksim etmek üzere (Kasım olarak) gönderildim'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

4. Ashabdan Biri

 

12704 (1) Abdurrahman b. Ebi Amre'nin, amcasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hem ismimı hem de künyemi bir arada kullanmayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/672) ve İbn Sa'd (1/107) rivayet ettiler.

 

 

 

12705 (2)- Abdurrahman b. Ebi Amre'nin, amcasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hem ismimi hem de künyemi bir arada kullanmayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12706 (1)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (bazılarının, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ismini ve künyesini bir arada kullanınayı uygun görmediğini duyması üzerine): "İsminin konulmasını helal kılıp da künyemin kullanılmasını haram kılan şey ne ki?'' veya: ''Künyemin kullanılmasını haram kılıp da ismimin konulmasını helal kılan şey ne ki?'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

12707 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"İsminin konulmasını helal kılıp da künyemin kullanılmasını haram kılan şey ne ki? Künyemin kullanılmasını haram kılıp da ismimin konulmasını helal kılan şey ne ki?'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

6. Ali b. Ebi Talib

 

12708- İbnu'l-Hanefiyye der ki: Hz. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Senin vefatından sonra bir oğlum olsa ona senin adını koyup, senin künyenle çağırabilir miyim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet!'' dedi. Ama bu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den Ali için özel bir ruhsattı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/448) ve Tirmizi (4/31, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

7. Muhammed b. Talha

 

12709- Abdurrahman b. Ebi Leyla anlatıyor: Hz. Ömer, Ebu Abdilhamid'i veya İbn Abdilhamid'i gördü -ki ravi Ebu Avane isimde şüpheye düşmüştür-o Adı da Muhammed'di. Adamın biri ona: "Ey Muhammed! Allah sana şöyle şöyle yapsın!" diye sesleniyor ve ona sövüyordu. Bunun üzerine Mu'minlerin emiri Ömer, Muhammed'e: "Ey İbn Zeyd! Yanıma gel! Gördüğüm kadarıyla senden dolayı Muhammed ismine sövülüyor. Vallahi artık ben hayatta olduğum sürece bundan sonra Muhammed diye çağrılmayacaksın!" dedi ve adını Abdurrahman olarak değiştirdi. Daha sonra Talha oğullarına haber gönderip bu şekilde olan isimlerini değiştirmelerini istedi. Bunlar yedi kardeşti, liderleri ve en büyükleri olanın da adı Muhammed idi. Muhammed b. Talha: "Ey Mu'minlerin emiri! Allah için adımı değiştirme! Vallahi benim adımı Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koymuştu" deyince, Ömer: "O halde gidebilirsiniz. Zira Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in isimlendirdiği bir şeye ben dokunamam!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani 19/242 (544) rivayet etti.

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/48, 49): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

SONRAKİ