MÜSNED-İ HANBEL

İSİMLER VE KÜNYELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 3- Çocuğa Muhammed ismini Koyma; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Adı ile Künyesini Birarada Kullanma

 

2. Enes b. Malik

 

12688 (1) Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Baki'de iken adamın biri: "Ey Ebu'l-Kasım!" diye seslendi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sese doğru dönüp bakınca, adam: "Seni kasdetmedim!" dedi, Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2120-1, 3537), Müslim (5637), Tirmizi (2841) ve İbn Mace (3737) rivayet ettiler.

 

 

 

12689 (2)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bakl'de iken adamın biri başka birine: "Ey Ebu'l-Kasım!" diye seslendi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sese doğru dönüp bakınca, adam: "Ey Allah'ın Resulü! Sana değil, filan kişiye seslendim" dedi, Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12690 (3)- Abdullah b. Bekr bunu rivayet ederken: ''İsmimi kullanabilirsiniz'' lafzını kullanır.

 

 

 

12691 (4)- Enes b. Malik der ki: Adamın biri çarşıda başka birine: "Ey Ebu'l-Kasım!" diye seslenince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sese doğru gönüp baktı. Adam: "Başka birine seslenmiştim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12692 (5)- Enes der ki: Adamın biri başka birine: "Ey Ebu'l-Kasım!" diye seslenince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sese doğru dönüp baktı. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Sana değil, filan kişiye seslendim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsmimi kullanın, ama künyemi kullanmayın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ