MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- islam'da Fera' ile Atire Olmadığı Konusunda Gelen Rivayetler

 

1. Ebu Hureyre

 

12635 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}:

''İslam'da atıre veya ferdi kurbanları diye bir kurban yoktur'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (9/515, 516) ve Müslim (2/121) rivayet ettiler.

 

 

 

12636 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Fera' veya atire kurbanları diye bir kurban yoktur'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12637 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Fera' veya atire kurbanları diye bir kurban yoktur'' buyurdu. Fera' hayvanın ilk doğurduğu yavrudur. Önceleri ilk doğan yavruyu keserlerdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (9/515-517) ve Müslim (2/121) rivayet ettiler.

 

 

 

12638 (4)- Ebu Hureyre der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fera' ve atire kurbanlarını yasakladı." Muhammed der ki: "Ben bunu Ma'mer'den de işittim."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, akika (7/110), Müslim, adahi 3/1564 (1976), Ebu Davud, adaM 3/105 (2831), Tirmizi, adahi 4/95 (1512, "hasen sahih"), Nesai (7/167) ve İbn Mace 2/1058 (3168) rivayet ettiler.

 

 

 

12639 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fera veya Atire kurbanları diye bir kurban yoktur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

İbn Şihab der ki: "Cahiliyede insanlar hayvanlarının ilk doğan yavurusunu fera' adı altında keserlerdi. Atire de Receb ayında kesilen bir kurbandır."

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

12640 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e fera, olarak kurban kesme konusu sorulunca şöyle buyurdu: ''Fera' hak olan bir şeydir. Ancak etfenene, iki veya üç yaşına gelene kadar onu bırakıp sonra Allah yolunda binek olarak kullanmanız veya dul bir kadına vermeniz onu yavruyken kesmenizden daha iyidir. Zira yavruyken kesmeniz halinde eti postuna yapışık olacaktır (kendisinden et çıkmayacaktır). Sütünden mahrum kalacak, annesini de yavrusuz bırakacaksınız. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2842) ve Nesai (7/162) rivayet ettiler.

 

 

 

12641 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e fera' olarak kurban kesme konusu sorulunca şöyle buyurdu: ''Fer'' haktır. Ancak etfenene, iki, veya üç yaşına gelene kadar onu bırakıp sonra Allah yolunda binek olarak kullanmanız veya dul bir kadına vermeniz onu yavruyken kesmenizden daha iyidir. Zira yavruyken kesmeniz halinde eti postuna yapışık olacaktır (kendisinden et çıkmayacaktır). Sütünden mahrum kalacakı annesini de yavrusuz bırakacaksınız. '' Atire olarak kurban kesme konusu sorulunca da: ''Atıre hak olan bir şeydir'' buyurdu.

Ravi Davud der ki: Amr b. Şuayb'a: "Atire nedir?" diye sorulunca: "Önceleri Receb ayına hürmeten koyun keserler ve pişirip hem yerler, hem de başkalarına yedirirlerdi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/64, 65 (2842) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

12642- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her beş hayvandan fera' olarak bir tane kesmemizi emretti."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, adahi 3/105 (2833) rivayet etti,

 

 

4. Nubeyşe el-HüzeIl

 

12643 (1) Nubeyşe el-Huzeli der ki: Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye'deyken (Receb ayında) atire denilen bir kurban keserdik. Bu konuda bize ne emredersin?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah için herhangi bir ayda kesebilirsiniz. Ancak sadece Allah için kesin ve başkalarına da yedirin'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye'deyken fera' denilen bir kurban keserdik. Bu konuda bize ne emredersin?" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) soran kişiye şöyle buyurdu: ''Her sti.imede (yılın çoğunda kırda otlatılan yaklaşık yüz adetlik sürüde)ı sürünün (sütüyle) beslediği bir yavrusu (=fera') vardır. Bu yavru, yavrulayacak bir yaşa geldiği zaman keser ve etini sadaka olarak yolculara dağltırsın, Böyle yapman daha hayırlı olur. ''

Halid der ki: Ebu Kılabe'ye: "Saime kaç hayvandan oluşuyor?" diye sorduğumda: "Yüz hayvandan" dedi.

 

 

 

12644 (2)- Nubeyşe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Cahiliye döneminde (Receb ayında) adına atzre dediğimiz bir kurban keserdik" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah için herhangi bir ayda kesebilirsiniz. Ancak sadece Allah için kesin ve başkalarına da yedirin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, adahi 3/104 (2830), İbn Mace 2/1057 (3167) ve Beyhaki (9/312) rivayet ettiler.

 

 

 

12645 (3)- Nubeyşe el-Huzeli der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Cahiliye'deyken (Receb ayında) atzre denilen bir kurban keserdik. Bu konuda bize ne emredersin?" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah için herhangi bir ayda kesebilirsiniz. Ancak sadece Allah için kesin ve başkalarına da yedirin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliyedeyken fera' denilen bir kurban keserdik. Bu konuda bize ne emredersin?" dediğimde de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her saimede (yılın çoğunda kırda otlatılan yaklaşık yüz adetlik sürüde)ı sürünün (sütüyle) beslediği bir yavrusu (fera) vardır. Bu yavru, yavrulayacak bir yaşa geldiği zaman keser ve etini sadaka olarak yolculara dağıtırsın. Böyle yapman daha hayırlı olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Rezin

 

12646 (1) Ebu Rezin (Lakit b. Amir b. el-Muntefik) der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Daha önceleri Receb ayında kurbanlar keserdik. Bunlardan hem biz yer, hem de yanımıza gelenlere ikram ederdik" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu yapmanın bir sakıncası olmaz'' buyurdu.

Veki der ki: "Bu yüzden böylesi bir kurbanı kesmeyi ben de asla bırakmam."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12647 (2)- Ebu Rezin (Lakit b. Amir b. el-Muntefik) der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Daha önceleri Receb ayında kurbanlar keserdik. Bunlardan hem biz yer, hem de yanımıza gelenlere ikram ederdik" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu yapmanın bir sakıncası olmaz'' buyurdu.

Veki der ki: "Bu yüzden böylesi bir kurbanı kesmeyi asla bırakmam."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, adahi 3/104 (2830) ve Nesai 7/169 (4229) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ