MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

23- Doğan çocuğun Kulağına Ezan Okumak ve Tahnik

 

1. Ebu Rafi'

 

12648- Ubeydullah b. Ebi Rafi, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hz. Hasan'ın kulağına, annesinden doğduğu gün ezan okuduğunu gördüm."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1514) rivayet etti.

3611 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Enes b. Malik

 

12649 (1) Enes b. Malik, annesinden bildiriyor: "Doğum yaptığımda çocuğun damağına tatlı bir şey sürmesi (tahnık yapması) için Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdük. Yanına vardığımızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koyun ağılında koyunların kulaklarına işaretler koyuyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5542), Müslim (5606-8), Ebu Davud (2563) ve İbn Huzeyme (2283) rivayet ettiler.

 

 

 

12650 (2)- Enes der ki: Abdullah b. Ebi Talha doğduğu zaman onu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına vardığımda aba giymiş devesini yemliyordu. Bana: LT amnda hurma var mı?'' diye sorunca: "Var" dedim. Verdiğim hurmayı da ağzına alıp ezdi. Sonra çıkarıp çocuğun ağzına koydu. Çocuk da ağzına aldığı bu hurmayı emmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensar hurmayı herşeyden çok seviyor'' buyurdu ve adını Abdullah koydu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (2144) ve Ebu Davud (4951) rivayet ettiler.

 

 

 

12651 (3)- Enes der ki: Abdullah b. Ebi Talha doğduğu zaman onu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına vardığımda aba giymiş devesini yemliyordu. Bana: ''Yanında hurma var mı?'' diye sorunca birkaç hurma verdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları ağzına alıp çiğnedi. Sonra çıkarıp çocuğun ağzını açıp içine koydu. Çocuk da ağzına aldığı bu hurmayı emmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensarim en çok sevdiği şey hurmadır'' buyurdu ve adını Abdullah koydu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12652 (4)- Enes b. Malik der ki: "Yeni doğan kardeşimin damağına tatlı bir şey sürmesi (tahnık yapması) için Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdim. Yanına vardığımızda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koyun ağılında koyunların kulaklarına işaretler koyuyordu."

 

[Sahih]

 

 

 

12653 (5)- Enes der ki: Ümmü Süleym'in Ebu Talha'dan bir oğlu olunca onu benimle birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ezdiği hurmayı ağzına koydu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (5/75; 8/431) rivayet etti.

 

 

3. Velid b. Ukbe

 

12654- Velid b. Ukbe der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'yi fethettiği zaman Mekkeliler küçük çocuklarını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirmeye başladılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de gelen çocukların başını okşayıp onlara dua ediyordu. Beni de yanına getirdiklerinde başıma halO.k denilen kokudan sürmüşlerdi. Bundan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim başımı okşamadı, ama sürülmesini de yasaklamadı. Annem başıma haluk sürdüğü için de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başımı okşamadı."

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4181) rivayet etti.

25426 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

4. Hz. Aişe

 

12655- Hz. Aişe der ki: Yeni doğan İbnu'z-Zübeyr'i Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdiğimde ezdiği hurmadan ağzına koydu ve: "Adı Abdullah olsun. Sen de Ümmü Abdullah ol'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 7/248 (3910), Müslim, edeb 3/1691 (2148) ve Tirmizi, menakib 5/680 (3826) rivayet ettiler.

 

 

5. Esma binti Ebi Bekr

 

12656- Esma der ki: "Mekke'deyken Abdullah b. ez-Zübeyr'e hamileydim. Aylarımı doldurmuşken Medine'ye doğru yola çıktım. Kuba'da konaklamışken Abdullah'ı doğurdum. Sonra onu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdim ve kucağına bıraktım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma istedi. Hurmayı ağzında çiğnedikten sonra Abdullah'ın ağzına ıslaklığından az bir şey bıraktı. Abdullah'ın ağzına ilk giren şey de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu tükrüğü oldu. Daha sonra ağzına ezdiği hurmadan biraz koydu. Ona hayır dua edip bereketler diledi. İslam'da ilk doğan çocuk da o oldu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 7/248 (3909) ve Müslim, edeb 3/1691 (2146) rivayet ettiler.

25150 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

6. Ebu Musa

 

12657- Ebu Musa der ki: "Bir oğlum olduğunda onu alıp Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona İbrahim adını verdi ve ağzında çiğnediği bir hurmadan da ağzına koydu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/578 (6198), Müslim 4/1690 (2145) ve Tirmizi 5/680 (3826) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ