MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- Akikanın Kesilme Zamanı, çocuğa isim Konulması, Saçlarının Kesilmesi ile ilgili Hususlar

 

1. Ebu Rafi'

 

12610 (1) Ebu Rafi' der ki: Hz. Fatıma, Hasan'ı doğurduğunda: "Oğlum için kurban keseyim mi?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Bunun yerine saçlarını kes ve saçının ağırlığınca gÜmÜşü sadaka olarak yoksullara veya muhtaçlara ver'' buyurdu. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından Mescid'de kalan ve Suffe ahalisi denilen muhtaçlar bulunuyordu. Fatıma da böyle yaptı. Hüseyin'i doğurduğunda da aynısını yaptı.

 

Ebu'n-Nadr'ın rivayetinde: ''Hayır! Bunun yerine saçlarını kes ve saçının ağırlığınca gÜmÜşü sadaka olarak Suffe ahalisine ve yoksullara ver'' ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, adahi 4/99 (1519, "hasen garib") ve Malik, akika 2/501 (3) rivayet ettiler.

Hakim (3/237) sahih olduğunu söylemiştir.

 

 

 

12611 (2)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Ebu Rafi' bildiriyor:

Hasan b. Ali doğduğu zaman annesi Hz. Fatıma akika olarak iki koç kesmek istedi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akika kesme! Bunun yerine saçlarını kes ve saçının ağırlığınca gümüşü Allah yolunda sadaka olarak dağıt'' buyurdu. Daha sonra Hüseyin doğduğunda da Fatıma bunu yaptı.

 

[Hasen]

 

 

2. Semure b. Cundub

 

12612 (1) Semure b. Cundub'ün bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğan her çocuk yedinci gününde kendisi için kesilecek olan akika kurbam karşılığında konmuş bir rehine gibidir'' buyurmuştur.

Behz rivayetinde: ''Yedinci gününde kendisi için kurban kesilir, adı konulur ve başının saçları tıraş edilir'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 9/590 (5472), Ebu Davud 3/106 (2837), Tirmizi 4/101 (1522, "hasen sahih"), Nesai 7/166 (4220) ve İbn Mace 2/1057 (3165) rivayet ettiler.

 

 

 

12613 (2)- Semure b. Cundub'ul1 bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yedinci gününde çocuğun akikası kesilir, ismi konulur ve başının saçları kesilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12614 (3)- Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğan her çocuk kendisi için kesilecek olan akika kurbanı karşt!lğll1da konmuş bir rehine gibidir. Yedinci günde akikası kesilir, saçları tıraş edilir ve ismi konulur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12615 (4)- Semure'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğan her çocuk kendisi için kesilecek olan akika kurbanı karşılığında konmuş bir rehine gibidir. Yedinci günde akikası kesilir, saçları tıraş edilir ve ismi konulur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12616 (5)- Semure'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğan her çocuk kendisi için kesilecek olan akıka kurbanı karşılığll1da konmuş bir rehine gibidir. Yedinci günde akikası kesilir, saçları tıraş edilir ve aklkanın kanından başına sürülür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12617 (6)- Semure, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir öncekinin ayınsını "Başına kan sürülür'' ifadesi yerine ''İsmi konulur'' lafzıyla rivayet etti. Hemmam ekledi: Katade'ye hadisi tekrarlamasını istediğimizde "Başına kan sürülür'' lafzıyla ifade etti.

Eban der ki: Katade bu kanın nasıl sürüleceğini anlatırken şöyle derdi: "Akika kesildikten sonra bir pamuk parçası alınıp kanına batırılır. Sonra kanlı pamuk çocuğun başının üzerine konulur. Kan başında damlamaya başlayınca başı yıkanır ve saçları kesilir."

 

 

 

12618 (7)- Semure'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğan her çocuk kendisi için kesilecek olan akika kurbanı karşılığında konmuş bir rehine gibidir. Yedinci günde akikası kesilir, saçları tıraş edilir ve akikanın kamndan başına sürülür'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

3. Damra Oğullarından Biri

 

12619 (1) Zeyd b. Eslem, Damra oğullarından bir adamdan, o da yine kabilesinden bir adamdan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e akika kurbanını sorduğumda: "Akika adı altında kesilmesinden hoşlanmıyorum. Ama çocuğu olan kişi bunun için veya çocuğu adına kurban kesmek isterse kesebilir"buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/237) rivayet etti.

 

 

 

12620 (2)- Zeyd b. Eslem, bir adamdan, o da babası veya amcasından bildiriyor: Arafat'ta Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem} akika kurbanının sorulduğuna şahit oldum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem}: "Akika adı altında kesilmesinden hoşlanmıyorum. Ama çocuğu olan kişı çocuğu adına kurban kesmek isterse kesebilir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

12621 (3)- Zeyd b. Eslem, Danıra oğullarından bir adamdan, o da babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'e akika kurbanı sorulunca sanki isminden hoşlanmamış gibi: "Akıka adı altında kesilmesinden hoşlanmıyorum. Ama çocuğu olan kişi, çocuğu adına kurban kesmek isterse kesebilir" buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 8/50 (4296) ve Abdurrezzak 4/330 (7961) rivayet ettiler.

 

 

4. Salman b. Amir

 

12622 (1) Selman b. Amir ed-Dabbl'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğan her çocuk için akika kesilir. Bundan dolayı doğan çocuklara akika kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarını tıraş edin'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2839), Tirmizi (1515) ve İbn Huzeyme (2067) rivayet ettiler.

 

 

 

12623 (2)- Selman b. Amir ed-Dabbi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğan her çocuk için akika kesilir. Bundan dolayı doğan çocuklara akika kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarını tıraş edin'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12624 (3)- Selman b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): IDoğan her çocuk için akika kesilir. Bundan dolayı doğan çocuklara akıka kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarını tıraş edin'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12625 (4)- Selman b. Amir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): IDoğan her çocuk için akika kesilir. Bundan dolayı doğan çocuklara akika kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarını tıraş edin'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12626 (5)- Selman b. Amir ed-Dabbi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): IDoğan her çocuk için akika kesitir. Bundan dolayı doğan çocuklara akika kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarını tıraş edin'' buyurmuştur.

 

 

 

12627 (6)- Selman b. Amir ed-Dabbi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğan her çocuk için akika kesitir. Bundan dolayı doğan çocuklara akika kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarını tıraş edin'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12628 (7)- Selman b. Amir ed-Dabbi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): IDoğan her çocuk için akıka kesitir. Bundan dolayı doğan çocuklara akika kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarını tıraş edin'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12629 (8)- Selman b. Amir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğan her çocuk için akika kesilir. Bundan dolayı doğan çocuklara akika kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarınt tıraş edin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

İbn Sirin der ki: "Metinde geçen eziyeti çocuktan uzaklaştırma ifadesi şayet saçını kesme anlamına gelmiyorsa anlamını bilmiyorum demektir."

 

 

 

12630 (9)- Selman'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğan her çocuk için akıka kesilir. Bundan dolayı doğan çocuklara aktka kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarınt tıraş edin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12631 (10)- Selman b. Amir ed-Dabbi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğan her çocuk için akika kesilir. Bundan dolayı doğan çocuklara aktka kesin ve (onun rahatsız eden) saçlarınt tıraş edin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

12632 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e akika konusu sorulunca bu isimden pek hoşlanmamış gibi (akik kelimesinin anne babaya karşı gelme anlamını kastederek): "Allahı anne babaya karşı gelinmesini sevmez'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Yeni doğan erkek çocuklarımıza kurban kesmeyi kastediyoruz" dediklerinde de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kimin bir çocuğu olur da kurban (akika) kesmek isterse, erkek çocuk adına birbirine denk iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyun kessin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12633 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akika olarak erkek çocuk için iki, kız çocuğu için de bir koyun kesti."

 

[Hasen]

 

 

 

12634 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e akika kurbanı sorulunca: "Akika adı altında kesilmesinden hoşlanmıyorum. Ama kişinin bir çocuğu olur da kurban kesmek isterse erkek çocuğu için birbirine denk iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesebilir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ