MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Erkek ve Kız Çocukları için Akika'nın Emredilmesi

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

12595 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğan erkek çocuğu için birbirine denk iki koyun, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen'de (9/301) rivayet etti.

 

 

 

12596 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akika olarak doğan kız çocuğu için bir, erkek çocuk için ise iki koyun kesmemizi emretti. Ayrıca fera' olarak her beş koyundan birini kesmemizi emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2833), İbn Mace (3163) ve Tirmizi (1513) rivayet ettiler.

 

 

 

12597 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fera' olarak her beş koyundan birini kesmemizi emretti. Ayrıca akika olarak doğan kız çocuğu için bir, erkek çocuk için ise iki koyun kesmemizi emretti."

 

[Sahih]

 

 

2. Ümmü Kürz el-Ka'biyye

 

12598 (1) Ümmü Kürz el-Ka'biyye el-Has'amiyye bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akika konusunda: "Erkek çocuğu için iki kız çocuğu için ise bir koyun kesilir" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12599 (2)- Ümmü Kürz el-Ka'biyye'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Erkek çocuğu için iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesti'' buyunnuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12600 (3)- Ümmü Beni Kürz el-Ka'biyye bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e akika kurbanını sorduğumda: "Erkek çocuğu için birbirine denk iki kız çocuğu için Ise bir koyun kesilir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Birbirine denk olması ne demek?" diye sorduğumda: "Koyunların aynı büyüklük ve özellikte olmasıdır" dedi.

 

Haccac ise rivayetinde Ata'nın: "Benim için bunların koyun olması keçi olmasından, erkek olması de dişi olmasından daha makbuldür. Ayrıca kişinin en değerli gördüğü hayvanı kesmesini daha uygun görüyoruz" dediğini de aktarır.

 

 

 

12601 (4)- Ümmü Kürz bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e akika kurbanını sorduğumda: ''Erkek çocuk için iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir. Bu koyunların erkek veya dişi olmasının da bir sakıncası olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12602 (5)- Ümmü Kürz bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e akika kurbanını sordum ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

 

 

12603 (6)- Ümmü Kürz el-Ka'biyye bildiriyor: Hudeybiye zamanında kesilen etlerden almak üzere gittiğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akika kurbanı konusunda: ''Erkek çocuk için iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir. Bu koyunların erkek veya dişi olmasının da bir sakıncası olmaz'' buyurduğunu işittim. Yine: ''Kuşları yuvalarından etmeyin'' buyurduğunu işittim.

 

Diğer tahric: Humeydi (347) ve Ebu Davud (2835) rivayet ettiler.

19695 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

12604 (7)- Ümmü Kürz el-Ka'biyye'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Erkek çocuğu için birbirine denk iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Abdullah der ki: "Babamın dediğine göre Süfyan bu hadislerde yanılmıştır. Zira Ubeydullah bu hadisleri (babasından değil) Siba' b. Sabit'ten işitmiştir." ı

 

 

 

12605 (8)- Ümmü Kürz bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akika kurbanı hakkında: "Erkek çocuğu için birbirine denk iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

12606- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e akika kurbanı sorulunca: ''Akika adı altında kesilmesinden hoşlanmıyorum. Ama kişinin bir çocuğu olur da kurban kesınek isterse erkek çocuğu için birbirine denk iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesebilir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

12634 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

4. Esma binti Yezid

 

12607- Esma binti Yezid'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akika olarak erkek çocuğu için birbirine denk iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (24/461) rivayet etti.

 

 

5. Bureyde

 

12608 (1) Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (torunları) Hasan ile Hüseyin için akika kurbanı kesti.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, akika 7/164 (4213) rivayet etti.

 

 

 

12609 (2)- Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (torunları) Hasan ile Hüseyin için akika kurbanı kesti."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ