MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Kesilen Kurbanın Etinin Üç Günden Fazla Elde Tutulmasının Yasaklanması

 

1. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

12556 (1) Ali b, Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve ellem):''Müslüman kişinin üç günden sonra kestiği kurbanın etinden evinde bulunması lulal değildir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1990, 5571-3), Müslim (2641, 5138-40), Ebu Davud (2416), Tirmizi (771) ve Nesai (7/232) rivayet ettiler.

 

 

 

12557 (2)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, kişinin kestiği kurbanın etini üç günden fazla elinde tutmasını yasakladığını işittim."

 

 

 

12558 (3)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin kestiği kurbanın etini üç günden fazla elinde tutmasmı yasakladı."

 

[-Sahih-]

 

 

2. Zübeyr b. el-Avvam

 

12559- Zübeyr'in azatlısı Abdullah b. Ata b. İbrahim, annesi ve ninesi Ümmü Ata'dan bildiriyor: Zübeyr b. el-Avvam'ın beyaz katınnın üzerinde yanımıza gelişini şu an görür gibiyiz. Geldiğinde: "Ey Ümmü Ata! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müslümanlara, kestikleri kurbanların etinden üç günden fazla yemelerini (elllerinde tutmalarını) yasakladı" dedi. Ona: "Babam sana feda olsun! Peki, hediye olarak bize verilen etleri ne yapalım?" diye sorduğumda: "Onunla istediğinizi yapabilirsiniz" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/25) der ki: "Hadisi Ahmed, Ebu Yala ve Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup, ravilerden Abdullah b. Ata'yı, Ebu Hatim güvenilir kabul ederken, İbn Main zayıf addetmiştir. Geri kalan raviler güvenilir kimselerdir."

 

 

3. İbn Ömer (r.a.)

 

12560 (1) Salim'in, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi kestiği kurbanın etinden üç günden fazla yiyemez''

buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2/360), Müslim (2/120) ve Tirmizi (2/360, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

12561 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''İçinizden hiç kimse kestiği kurbanın etinden üç günden fazla yemesin'' buyurmuştur.

Nafi' der ki: "Bundan dolayı İbn Ömer, üçüncü gün güneş battıktan sonra kurbanlığının etinden yemezdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12562 (3)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin kestiği kurbanın etini üç günden fazla yemesini (elinde tutmasını) yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

12563 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse kestiği kurbanın etinden üç günden fazla yemesin'' buyurmuştur.

 

 

 

12564 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse kestiği kurbanın etinden üç günden fazla yemesin'' buyurmuştur.

Nafi' der ki: "Bundan dolayı İbn Ömer, üçüncü gün güneş battıktan sonra kurbanlığının etinden yemezdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12565 (6)- İbn Cüreyc der ki: "İbn Şihab, Salim vasıtasıyla kurbanlıklar ile kesilen diğer hayvanlar konusunda aynısını bildirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12566 (7)- Salim b. Abdillah, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, insanlara kestikleri kurbanların etinden üç günden fazla yemelerini yasakladığını işittim."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ