MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Kurban Kesim Zamanı ve Yeri

FARKLI HADİSLER

 

1. Bera b. Azib (r.a.)

 

12533 (1) Şa'sti anlatıyor: Bera, Mescid'in direğinin yanında bize bir hadis rivayet etti. Şayet Mescid'de olsaydık size bu direği de gösterirdim. Bera anlatırken şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban bayramı gününde bizlere bir hutbe verip: ''Bugün ilk yapacağımız şey namazdır. Namaz sonrası da gidip kurbanlıkları keseriz. Bu şekilde yapan kişi sünnetimize uygun hareket etmiş olur. Ancak kişinin bundan (namazdan) önce kestiği hayvan ibadet olarak değil, ailesine yedirmek üzere kestiği etlik bir hayvandır'' buyurdu. Dayım Ebu Burde b. Niyar: "Ey Allah'ın Resulü! Ben namazdan önce koyunu kesmiştim. Yanımda yaşlı bir koyundan daha değerli olan bir kuzu var. Yerine onu keseyim mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun yerine kes! Ama böylesini kesmek senden sonra artık kimseye caiz değildir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (5907) rivayet etti.

 

 

 

12534 (2)- Yezid b. el-Bera, babasından bildiriyor: Kurban bayramı gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bir hutbe verip: "Bugün yapacağınız ilk ibadet namazdır" buyurdu. Dayım Ebu Burde b. Niyar kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Bugün canımızın çok et çektiği bir gündür. Bundan dolayı acele edip namazdan önce kurbanı kestik" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "0 zaman yerine başkasını kes" buyurdu. Dayım:

"Ey Allah'ın Resulü! Yanımda henüz bir yaşında bir keçi var" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu kes! Ama bu, sadece sana has bir izindir, başkası için geçerli değildir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12535 (3)- Bera b. Azib anlatıyor: Kurban bayramı gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bir hutbe verip: ''Bayram namazını kılmadan kimse kurbanlığını kesmesin'' buyurdu. Dayım kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Bugün başkasından et istemenin hoş görülmediği bir gündür. Ben de ailemin ve yakınlarımın -veya: Ailemin ve komşularımın- yemesi için erkenden (namazdan önce) kurbanı kestim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yaptıysan o zaman yerine başkasını kes'' buyurdu. Dayım: "Yanımda etlik iki koyundan daha değerli olan sütlük bir kuzu var. Onu keseyim mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! senin adına kesilecek en güzel kurbanlıktır. Ama senden sonra hiç kimse için böylesi bir koyun kesmek geçerli olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12536 (4)- Bera. b. Azib der ki: Kurban bayramı gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bir hutbe verip: "Bayram namazını kılmadan kimse kurbanlığını kesmesin'' buyurdu. Dayım kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Bugün etin bol tüketildiği bir gündür. Ben de ailemin ve komşularımın yemesi için erkenden (namazdan önce) kurbanı kestim. Yanımda etlik iki koyundan daha değerli olan sütlük kuzu yavrusu var. Onu keseyim mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! ama senden sonra hiç kimse için böylesi bir koyun kesmek geçerli olmaz. Senin adına kesilecek en güzel kurbanlık da budur. '' buyurdu." İbn Ebi Adiy rivayetinde: "Bugün başkasından et istemenin hoş görülmediği bir gündür" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

12537 (5)- Bera b. Azib der ki: Ebu Burde bayram namazından önce kurbanlığı kesince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yerine başkasını kes! '' buyurdu. Ebu Burde: "Ey Allah'ın Resulü! Yanımda koyun yavrusundan başkası yok! Ama yanımda yaşlı bir koyundan daha değerlidir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman yerine onu kes! Ama senden sonra hiç kimse için böylesi bir koyun geçerli olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12538 (6)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban bayramı gününde: ''Bugün ilk yapacağımız şey namazdır. Namaz sonrası da gidip kurbanlıkları keseriz. Bu şekilde yapan kişi sünnetimize uygun hareket etmiş olur. Ancak kişinin bundan (namazdan) önce kestiği hayvan ibadet olarak değil ailesine yedirmek üzere kestiği etlik bir hayvandır'' buyurdu. Ebu Burde b. Niyar da namazdan önce kurbanlığını kesmişti. "Yanımda yaşlı bir koyundan daha değerli olan bir koyun yavrusu var" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: IlAnun yerine kes! Ama böylesini kesmek senden sonra artık kimseye caiz değildil''' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

2. Ebu Burde

 

12539 (1) Buşeyr b. Yesar bildiriyor: Ebu Burde b. Niyar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlığını kesmeden önce kurbanı kesti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeniden kurban kesmesini söyleyince, Ebu Burde: "Yanımda bir kuzudan başkası yok" dedi. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kesmesini söyledi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12540 (2)- Bera bildiriyor: Dayım Ebu Burde: "Ey Allah'ın Resulü! Acele edip eti için koyunu kestik" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namazdan önce mi?'' diye sordu. Dayım: "Evet!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman (ibadet için değil) et için kesmişsin'' buyurdu. Dayım: "Ey Allah'ın Resulü! Yanımda yaşlı bir koyundan daha değerli olan bir koyun yavrusu var" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yerine onu kesebilirsin. Ama senden sonra da hiç kimse için geçerli değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/506) rivayet etti.

 

 

 

12541 (3)- Ebu Burde b. Niyar anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile kurban bayramı namazına katıldım. Ancak ben namaza çıkınca karım kurbanlık koyunu kesti ve etinden yemek yaptı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra eve geldiğimde bana pişirilip hazırlanmış bir et yemeği getirildi. Ona: "Bu et nerden?" diye sorduğumda, karım: "Bu senin kurbanlığın! Sen namaza gidince biz kestik ve dönünce yemen için ondan yemek yaptık" dedi. Ona: "Vallahi yanlış bir şey yapmış olmaktan endişe ediyorum" dedim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip olanları anlattım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin, biz namazı kılmadan kestiği kurbanın hiçbir değeri yoktur. Yerine başkasını kes '' buyurdu. Yeniden kesmek için kurbanlık olarak yaşlı bir koyun aradım, ama bulamadım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'e bunu söylediğimde: ''O zaman bir koyun yavrusu bulup onu kes'' buyurdu.

Ravi Buşeyr der ki: "Ebu Burde yaşlı bir koyun bulamayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} koyun yavrusu kesmesine ruhsat verdi."

 

[Sahih]

 

 

3. Enes

 

12542- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} Kurban bayrann gününde: ''Kurbanını bayram namazından önce kesenler bir daha kessinf buyurdu. Adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü' Bugün herkesin canının et çektiği bir gündür" dedi ve komşularını da zikredip ailesine ve komşuları na et yedirmek için kurbanı erkenden, namazdan önce kestiğini söyledi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama inanır gibi oldu. Adam devamla: "Yanımda iki koyundan daha değerli olan bir kuzum var (onu kesebilir miyim)" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yönde ona ruhsat verdi. Ancak bu konuda ondan başkasına ruhsat verip vermediğini bilmiyorum. Daha sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki koçun yanına gidip kesti. İnsanlar da bir koyun sürüsüne gidip aralarında paylaştılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, adahi (7/129), Müslim, adahi 3/1554 (1962) ve Nesai, adahi 7/223 (4396) rivayet ettiler.

 

 

4. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

12543 (1) Cabir b. Abdillah der ki: "Kurban bayramında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de bize bayram namazını kıldırdı. Bazıları Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurban kestiğini düşünerek kurbanlıklarını kestiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinden önce kurban kesenlerin yerine başkasını kesmelerini emretti ve bundan sonra kendisinden önce kurban kesmemelerini söyledi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, adahi 7/224 (4398) ve İbn Mace, adahi 2/1053 (3151) rivayet ettiler.

 

 

 

12544 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: "Kurban bayramında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de bize bayram namazını kıldırdı. İki adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurban kestiğini düşünerek kurbanlıklarını kestiler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinden önce kurban kesenlerin yerine başkasını kesmelerini emretti ve bundan sonra kendisinden önce kurban kesmemelerini söyledi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12545 (3)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e kurban kesme konusunu sorduğumda şu karşılığı verdi: "Kurban bayramında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de bize bayram namazını kıldırdı. Bazıları Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurban kestiğini düşünerek kurbanlıklarını kestiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinden önce kurban kesenlerin yerine başkasını kesmelerini emretti ve bundan sonra kendisinden önce kurban kesmemelerini söyledi."

 

[Hasen]

 

 

5. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

12546- Abdullah b. Amr bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Babam bayram namazını kılınadan kurbanı kesti" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Babana önce namazı kılıp sonrasında kurbanı kesmesini söyle '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/23, 24) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Huyey b. Abdiilah el-Meafiri'yi, İbn Main ve başkaları güvenilir kabul ederken, Ahmed ve başka kimseler zayıf addetmiştir. Taberani'nin geri kalan ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

6. Uveymir b. Aşkar

 

12547 (1) Abbad b. Temim bildiriyor: "Uveymir b. Aşkar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz bayram namazını kıldırmadan kurbanını kesti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra Uveymir bunu ona söyleyince yeni bir kurban kesmesini emretti."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace, adahi 2/1053 (3153) ve Malik, adahi 2/484 (5) rivayet ettiler.

 

 

 

12548 (2)- Abbad b. Temim bildiriyor: "Uveymir b. Aşkar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz bayram namazını kıldırmadan kurbanını kesti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra Uveymir bunu ona söyleyince yeni bir kurban kesmesini emretti."

 

[-Sahih-]

 

 

7. Cundub el-Beceli

 

12549 (1) Cundub bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı namazını kıldırdıktan sonra bir hutbe verdi ve: ''Bayram namazını kılmadan önce kurbanını kesenler yeniden kessinIer. Henüz kesmeyenler ise Allah'ın adıyla kessinIer'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, iman 11/550 (6674), Müslim, adahi 3/1551 (1961), İbn Mace 2/1053 (3152) ve Humeydi 2/341 (775) rivayet ettiler.

 

 

 

12550 (2)- Cundub b. Süfyan el-Beceli el-Alaki bildiriyor: Kurban bayramında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bayram namazını kıldım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirdikten sonra kesilmiş kurbanlıkların etleriyle karşılaşınca bunların namazdan önce kesildiğini anladı ve: ''Bayram namazını kılmadan önce kurbanını kesenler yeniden kessinIer. Henüz kesmeyenler ise Besmele ile kessinIer'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12551 (3)- Becile kabilesinden Cundub b. Süfyan el-Alaki bildiriyor: Kurban bayramında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bayram namazını kıldım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirdikten sonra kesilmiş kurbanlıkların etleriyle karşılaşınca bunların namazdan önce kesildiğini anladı ve: ''Bayram namazını kılmadan önce kurbanını kesenler yeniden kessinIer. Henüz kesmeyenler ise Allah'ın adıyla kessinIer'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12552 (4)- Cundub el- Beceli: bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı namazını kıldırdıktan sonra bir hutbe verdi ve: ''Bayram namazını kılmadan önce kurbanını kesenler yeniden kessinIer. Henüz kesmeyenler ise Allah'ın adıyla kessinIer'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12553 (5)- Cundub b. Süfyan der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Kurban bayramı namazını kıldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra hutbe verdi ve: ''Bayram namazını kılmadan önce kurbanını kesenler yeniden kessinIer. Henüz kesmeyenler ise Allah'ın adıyla kessinIer'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Cubeyr b. Mut'im (r.a.)

 

12554- Cubeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Arafa(ın her yerinde vakfe yapılabilir, ancak Urene vadisinden daha yükseklere çıkın. Müzdelife'nin de her yerinde vakfe yapılabilir, ancak Muhassir vadisinden daha yükselere çıkın. Mina'nın her yerinde kurban kesilebilir. Teşrık günlerinin tümünde de kesim yapılabilir. ''

 

[Sahih]

 

 

9. Ali b. Ebi Talib

 

12555- Hz. Ali bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da kurbanların kesim yerine geldi ve: ''Ben kurbanları burada keseceğimı ama Mina'nın her yerinde kesim yapılabilir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ