MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Deve ve Sığırın Yedi Kişi Adına, Bir Koyunun Bir Ev Ahalisi Adına Kesilmesi

 

1. Abdullah b. Hişam (r.a.)

 

12531- Ebu Akil Zühre b. Ma'bed et-Teymi bildiriyor: Dedem Abdullah b. Hişam, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşabilmiş birisiydi. Ninesi Zeyneb binti Humeyd onu (dedemi) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürmüş ve: "Ey Allah'ın Resulü! Onun da biatını kabul et" demişti. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O henüz küçük bir çocuk '' buyurmuş ve saçlarını akşamıştı. Dedem tüm ev ahalisi adına kurban olarak bir koyun keserdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/184, 9198), Ebu Davud, harac 3/352 (2942) ve Beyhaki (6/79, 8/148) rivayet ettiler. 26518 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2. Ebu'l-Eşed'in Dedesi

 

12532- Ebu'l-Eşed es-Sülemi, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte olan yedi kişiden biriydim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her birimizin bir dirhem vermesini emredince aramızda yedi dirhem topladık ve bu dirhemlerle bir kurbanlık (koyun) satın aldık. "Ey Allah'ın Resulü! Bunu pahalıya aldık" dediğimizde: ''Kurbanlığın en iyisi pahalı ve besili olanıdır'' buyurdu. Hayvanın her bir ayağından bir kişi, her bir boynuzundan biri kişi tuttu, boşta kalan yedinci kişi de onu kesti. Keserken yedirniz de tekbir getirdik.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (7/423-4), Hakim (4/231) ve Beyhaki (9/268) rivayet ettiler. Heysemi (5962) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Ebu'l-Eşed'i ne güvenilir kabul eden, ne de cerh'tenkid eden kimseye rastlamadım. Babası da böyledir. Denildiğine göre dedesi (sahabi) Amr b. Abese'dir"

 

 

SONRAKİ