MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Kurbanlıkların Yaşları

FARKLI HADİSLER

 

1. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

12487 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir yaşını doldurmuş hayvandan başkasını kesmeyin. Ancak zor durumda kalırsanız bir kuzu kesebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, adahi 3/1555 (1963), Ebu Davud 3/232 (2797), Nesai 7/218 (4378), İbn Mace (3141) ve Beyhaki (5/229) rivayet ettiler.

 

 

 

12488 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir yaşını hayvandan başkasını kesmeyin. Ancak zor durumda kalırsanız koyun yavrusu kesebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12489 (3)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazını kılmadan bir yaşından daha küçük olan bir koyun (kuzu) kesti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Senden sonra hiç kimseye artık caiz değildir'' buyurdu ve (ashaba) namazdan sonra kurban kesmelerini söyledi.

 

[-Sahih-]

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

12490- Ebu Kibaş der ki: Medine'ye satmak için bir yaşında koyunlar getirdim, ama satışlar kesat gitti. Ebu Hureyre ile karşılaştığımda bu konuyu ona sordum. Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir yaşında olan koyunlar kurban için en güzel koyunlardır'' buyurduğunu işittim" deyince insanlar koyunlarımı kapıştılar.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/87 (1499) rivayet etti.

 

 

3. Ukbe b. Amir (r.a.)

 

12491 (1) Ba'ce b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı arasında kurbanlık koyun paylaştırınca Ukbe b. Amir'e bir yaşında bir koyun düştü. Ukbe bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca: ''Kurban olarak onu kes '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 10/4 (5547) ve Müslim 3/1556 (1965) rivayet ettiler.

 

 

 

12492 (2)- Ebu'l-Hayr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ukbe b.

Amir'e bir koyun sürüsü verdi ve ashabı arasında kurbanlık olarak paylaştırmasını istedi. İçlerinden bir yaşında bir koyun kalınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ukbe'ye: ''Onu kurban olarak kes!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12493 (3)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir yaşındaki koyunu sorduğumda: ''Kurban olarak kesebilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu.

 

 

 

12494 (4)- Ukbe b. Amir el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı arasında kurbanlık koyun dağıttı. Bana da bir yaşında bir koyun düştü. "Ey Allah'ın Resulü! Bana bir yaşında bir koyun düştü" dediğimde: ''Kurban olarak onu kes!'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

4. Zeyd b. Halid

 

12495- Zeyd b. Halid el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı arasında kurbanlık koyun dağıttı. Bana da bir yaşında bir keçi yavrusu verdi. Yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ama bu henüz yavru" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurban olarak onu kes '' buyurdu. Bunun üzerine kurban olarak onu kestim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2798) ve İbn Hibban (5899) rivayet ettiler.

 

 

5. Muzeyne veya Cuheyne Kabilesinden Biri

 

12496- Asım b. Kuleyb, babasından, o da Muzeyne veya Cuheyne kabilesinden bir adamdan bildiriyor: Kurban bayramına bir iki gün kala Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı bir yaşında iki koyun verip karşılığında iki yaşında bir koyun alırlardı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanda bir yaşını doldurmuş koyun da, iki yaşında olan koyunun yerini tutar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/96 (2799) ve Nesai 7/219 (4384) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Zeyd el-Ensari

 

12497 (1) Ebu Zeyd el-Ensarı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (bayram namazı öncesi) evlerimizin önünden geçerken et kokusu aldı. "(Namazdan önce) kim hayvan kesmiş?'' diye sorunca, bizden (Ensar'dan) bir adam çıktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Böylesi bir günde başkasından et istemek hoş olmayan bir şeydir. Bundan dolayı hem kendim yemek, hem de komşularıma yedirmek için kestim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanını yeniden kes'' buyurdu. Adam: "Kendisinden başka ilah olınayana yemin olsun ki kesemem! Zira yanımda bir yaşında koyun yavrusundan başka bir hayvanım yok" dedi ve bunu üç defa tekrarladı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman onu kes! Ama senden sonra artık böylesi bir kuzuyu kesmek başkasına caiz değildir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3154) rivayet etti.

 

 

 

12498 (2)- Ebu Zeyd el-Ensari anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (bayram namazı öncesi) Ensar'ın evlerinin önünden geçerken et kokusu aldı. '' (Namazdan önce) kim hayvan kesmiş?'' diye sorunca, bizden (Ensar'dan) bir adam çıkarak: "Ey Allah'ın Resulü! Böylesi bir günde başkasından et istemek hoş olmayan bir davranış olur. Bundan dolayı erkenden kurbanı kestim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanını yeniden kes! '' buyurunca adam: "Vallahi yanımda bir yaşında kuzudan başka bir hayvanım yok" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onu kes! Ama koyun yavrusu kesmek de senden sonra artık kimseye caiz değildir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12499 (3)- Ebu Zeyd el-Ensarı der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (bayram namazı öncesi) evlerimizin önünden geçerken ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

7. Ümmü Hilal

 

12000 (1) Ümmü Bilal'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurban olarak bir yaşındaki koyunu kesebilirsiniz, caizdir" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5952) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

12501 (2)- Ümmü Bilal binti Hilal'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kurban olarak bir yaşında koyunun kesilmesi caizdir" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

8. İbn Abbas (r.a.)

 

12502- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününde ashabı arasında koyun dağıttı ve: "Umreniz için bunları kesin, kurban olarak yeterli olur" buyurdu. O zaman Sa'd b. Ebi Vakkas'a bir teke düşmüştü.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/19, 20): "Taberani, M. el-Kebir'de rivayet etti.

Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

SONRAKİ