MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Kurban Kesecek Olan Kişinin Zilhicce'nin ilk On Günü içinde Yapacağı Şeyler, Kurban Kesemeyen Fakir Kişinin Durumu

 

1. Ümmü Seleme (r.anha)

 

12482 (1) Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurban kesecek olan kişi, Zilhicce ayının ilk on günü içinde saçlarından ve vücudunun diğer yerlerinden bir şey kesmesin" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3/1565), Ebu Davud 3/94 (2791), Tirmizi 4/102 (1523, "hasen sahih"), Nesai 7/212 (4362), İbn Mace 2/1052 (3149), Darimi 2/104 (1948) ve Humeydi 1/140 (293) rivayet ettiler.

 

 

 

12483 (2)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurban kesecek olan kişi, Zilhicce ayının ilk on günü içinde saçlarından ve tırnaklarından bir şey kesmesin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12484 (3)- Said b. el-Müseyyeb der ki: "Ümmü Seleme'nin şöyle dediğini işittim ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

12485 (4)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurban kesecek olan kişi; Zilhicce ayının ilk on günü içinde saçlarından ve tırnaklarından bir şey kesmesin'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

2. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

12486- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana Kur'an'dan (okuyabileceğim) bir şeyler öğret" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Elif Lam Ra ile başlayan sarelerden üçünü oku!" buyurdu. Adam: "Ama yaşlandım, hafızam yavaşladı ve dilim de ağırlaştı" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O halde Ha Mim ile başlayan sarelerden üç tanesini oku'' buyurdu. Adam aynı mazeretleri tekrarlayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müsebbihat'lardan (Sebbihisme rabbike ile başlayan sarelerden) üç tane oku'' buyurdu. Adam aynı mazeretlerini tekrarlayarak: "Ey Allah'ın Resulü! Bana, bunların hepsinin karşılığı olacak bir sure öğret" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona Zilzal Suresi'ni Öğretti'' irince de adam: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki daha fazlasını ok yamam" dedi ve dönüp gitti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de adamın ard ndan: ''Adamcağız kurtuldu! Adamcağız kurtuldu'' buyurdu.

Adam giderken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bana getirin'' buyurdu. Adam gelince ona: ''Kurban gününde bayram yapmam emredildi.

 

Allah böylesi bir günü bu ümmete bayram kılmıştır'' buyurdu. Adam: "Kurbanlık olarak oğlumun, sütünden faydalanmam için bana verdiği hayvandan başkasını bulamazsam onu keseyim mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Ama kendi saçlarını kısaltır, tırnaklarını keser, bıyıklarını kısaltır ve avret yerlerinin kıllarını temizlersin. Allah katında kurbanın bu şekilde tamamlanmış olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/529 (1399), adahi 3/50 (2789), Hakim, Müstedrek'te (2/532), İbn Hibban, Sahih'te (3/177, 178) ve Ebu'l-Kasım b. Abdilhakem, Futuhu Mısr'da (s. 258, 259) rivayet ettiler. 21993 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ