MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kendi Adına, Eşleri Adına ve Ümmeti Adına Kurban Kesmesi

FARKLI HADİSLER

 

1. Ebu Rafi' (r.a.)

 

12442 (1) Ebu Rafi' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alacalı ve hadım edilmiş iki tane koçu kurbanlık olarak kesti. Kurbanlardan biri (Allah'ın) birliğine ve kendisinin tebliğine şahitlik edenler adına, diğeri ise kendisi ve Ehl-i beyt'i adınaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bizim rızkımızı böylelikle üstlenmiş oldu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5966) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, isnadı hasendir.

Hadisin lafzı Ahmed'e göredir."

 

 

 

12443 (2)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Ebu Rafi' bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban keseceği zaman besili, boynuzlu ve alacalı iki koç satın alırdı. İnsanlara bayram namazını kıldınp hutbeyi de verdikten sonra birini getirtip henüz namazgahındayken bizzat kendisi bıçakla keserdi ve: ''Bu, ümmetimden Allah'ı birleyen ve Allah Resulü olduğuma şehadet eden herkes içindir'' buyururdu. Sonra ikincisini getirtir ve yine kendisi keserek: ''Bu da Muhammed ve ailesi içindir'' buyururdu. Kestiği bu kurbanların etinden müslümanlara yedirir, ailesiyle birlikte kendisi de yerdi. Yıllar geçti, Haşim oğullarından hiç kimse kurban kesmedi. Zira Allah, onlardan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasıtasıyla bu görev ile borcu karşılamıştır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12444 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

2. Cabir b. Abdullah (r.a.)

 

12445 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Kurban bayramı namazını kıldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirdikten sonra bir koç getirtip kesti ve: ''Bismillah! Vallahu Ekber! Allahım! Bunu benim adıma ve ümmetim içinde kurban kesemeyen herkesin adına kabul buyur'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2810) ve Tirmizi (1521) rivayet ettiler.

 

 

 

12446 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile namazgahta Kurban bayramı namazını kıldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbeyi de verdikten sonra bir koç getirtip kendi eliyle kesti ve: ''Bismillah ve-billah! Allahım! Bunu benim adıma ve ümmetim içinde kurban kesemeyen herkesin adına kabul buyur'' dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

12447 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile namazgahta Kurban bayramı namazını kıldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbeyi verip minberden indikten sonra bir koç getirtip kendi eliyle kesti ve: ''Bismillah! Vallahu Ekber! Allahım! Bunu benim adıma ve ümmetim içinde kurban kesemeyen herkesin adına kabul buyur'' dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

12448 (4)- Cabir b. Abdillah el-Ensari bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramında iki koç kesti. Bunları kıbleye çevirdiği zaman da şöyle buyurdu: "Hanif bir müslüman olarak yüzümü gökleri ve yeri var edene çevirdim ve ben müşriklerden değilim. Namazımı kurbantmı yaşamımı ölümüm hiçbir ortağı olmayan ve alemlerin Rabbi olan Allah içindir. Bana emredilen budur ve buna ilk teslim olanlardantm, Bismillah! Vallahu Ekber! Allahım! Bu senin nimetindi. Muhammed ve ümmeti adına da sana kurban ediyoruz.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2899) ve Hakim (1/467) rivayet ettiler.

 

 

3. Enes b. Malik

 

12449 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boynuzlu ve alacalı iki koç kurban ederdi. Keserken Besmele çekip tekbir getirirdi. Bu koçların böğürlerine ayağıyla bastığım ve bizzat kendi elleriyle kestiğini gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, adaM (7/130), Müslim, adaM 3/1556 (1966), Ebu Davud, adahi 3/95 (2793), Tirmizi, adahi 4/84 (1494, "hasen"), İbn Mace, adaM 2/1043 (3210) ve Darimi, adahi 1/103 (1495) rivayet ettiler.

 

 

 

12450 (2)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki koç kurban ederdi. Ben de iki koç kurban ediyorum."

 

 

 

12451 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boynuzlu ve alacalı iki koç kurban ederdi. Bu koçları bizzat kendi elleriyle kestiğini gördüm. Keserken ayağını böğürlerine koyuyor ve Besmele çekip tekbir getiriyordu."

 

[Sahih]

 

 

 

12452 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boynuzlu ve alacalı iki koç kurban ederdi. Bu koçları bizzat kendi elleriyle keserdi. Keserken ayağını böğürlerine koyar ve Besmele çekerdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12453 (5)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alacalı iki koç kurban ederdi." İbn Bekr rivayetinde: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alacalı iki koç kurban etti" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

12454 (6)- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban kesti, keserken de Besmele çekip tekbir getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12455 (7)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boynuzlu ve alacalı iki koç kurban ederdi. Bu koçları bizzat kendi elleriyle kestiğini gördüm. Keserken ayağım böğürlerine koyuyor ve Besmele çekip tekbir getiriyordu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12456 (8)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boynuzlu ve alacalı iki koç kurban ederdi. Bu koçları bizzat kendi elleriyle keserdi. Keserken ayağım böğürlerine koyar ve Besmele çekip tekbir getirirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12457 (9)- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boynuzlu ve alacalı iki koç kurban etti. Bu koçları bizzat kendi elleriyle kesti. Keserken Besmele çekip tekbir getirdi ve ayağıyla böğürlerine bastl."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12458 (10)- Katade, Enes b. Malik'ten bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alacalı ve boynuzlu iki koç kurban ederdi. Keserken Besmele çekip tekbir getirirdi. Bu koçları kendi elleriyle kestiğini ve keserken ayağıyla böğürlerine bastığını gördüm."

Şu'be der ki: Katade'ye: "Bunu Enes'ten sen mi işittin?" diye sorduğumda: "Evet" dedi .

 

 

 

12459 (11)- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alacalı ve boynuzlu iki koç kurban ederdi. Keserken tekbir getirirdi. Bu koçları kendi elleriyle kestiğini ve keserken ayağıyla böğürlerine bastığını gördüm."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12460 (12)- Enes b. Malik bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlıklarını kendi eliyle kestiğini, keserken de tekbir getirdiğini gördüm."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12461 (13)- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alacalı ve boynuzlu iki koç kurban ederdi. Keserken Besmele çekip tekbir getirirdi. Bu koçları kendi elleriyle kestiğini ve keserken ayağıyla böğürlerine bastığını gördüm."

 

[-Sahih-]

 

19347 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

12462 (14)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12463 (15)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki koç kurban

ederdi " Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12464 (16)- Enes b. Malik bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki koç kurban ederdi. Ben de iki koç kurban ediyorum."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12465 (17)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününde: ''Kurbanını bayram namazından önce kesenler bir daha kessin'' buyurdu. Adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Bugün herkesin canının et çektiği bir gündür" dedi ve komşularını da zikredip ailesine ve komşularına et yedirmek için kurbanı erkenden, namazdan önce kestiğini söyledi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama inanır gibi oldu. Adam devamla: "Yanımda iki koyundan daha değerli olan bir kuzum var (onu kesebilir miyim)" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yönde ona ruhsat verdi. Ancak bu konuda ondan başkasına ruhsat verip vermediğini bilmiyorum. Daha sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki koçun yanına gidip kesti. İnsanlar da bir koyun sürüsüne gidip aralarında paylaştılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5549) ve Müslim (1962)

 

 

 

12466 (18)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban olarak boynuzlu iki koç keserdi. Ayağıyla bunların böğürlerine basar bizzat kendisi keserdi. Keserken de Besmele çekip tekbir getirirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12467 (19)- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban olarak alacalı ve boynuzlu iki koç keserdi. Ayağıyla bunların böğürlerine basar bizzat kendisi keserdi. Keserken de Besmele çekip tekbir getirirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12468 (20)- Enes der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlıklarını kendi elleriyle kestiğini gördüm."

 

[Sahih]

 

 

 

12469 (21)- Enes b. Malik bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlıklarını kendi elleriyle kestiğini gördüm. Keserken de tekbir getirdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, adahi 3/1556 (1966), Ebu Davud, adahi 3/95 (2794), Tirmizi, adahi 4/84 (1494, "hasen sahih"), Nesai, adahi 7/220 (4387) ve İbn Mice 2/1043 (3120) rivayet ettiler.

 

 

 

12470 (22)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban kesti, keserken de Besmele çekip tekbir getirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

12471- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban olarak boynuzlu bir koç kesti ve: ''Bul benim adıma ve ümmetimden kurban kesemeyenlerin adınadır'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, adahi 4/85 (1496) ve Ebu Davud 3/95 (2796) rivayet ettiler.

 

 

 

12472 (1)- Bilal b. Ebi'd-Derda, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban olarak boynuzlu ve hadım edilmiş iki koç kesti."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/21) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'lkebir'de Taberani rivayet etmiştir. Taberanl'nin rivayetinde şöyle geçmiştir: "Bu iki koç kendisine hediye edilmişti." Ravilerden Haccac b. Ertat güvenilir kişidir. Ama tedlis yapmaktadır."

 

 

5. Ebu'd-Derda

 

12473 (2) Bilal b. Ebi'd-Derda, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban olarak boynuzlu ve hadım edilmiş iki koç kesti."

 

[Hasen]

 

 

6. Hz. Aişe

 

12474 (1) Ebu Seleme, Aişe veya Ebu Hureyre'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban olarak besili, iri, alacalı, boynuzlu ve hadım edilmiş iki koç kesti. "

 

[Hasen]

 

 

 

12475 (2)- Hz, Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban keseceği zaman iri, besili, boynuzlu, alacalı ve iğdişlhadım edilmiş iki koç satın alırdı. Bunlardan birini ümmetinden AIlah'ı birleyen ve risaletine şehadet eden kişiler adına keserken, diğerini kendisi ve Ehl-i Beyt'i adına keserdi."

 

[Hasen]

 

 

 

12476 (3)- Ebu Seleme, Aişe veya Ebu Hureyre'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban keseceği zaman iri, besili, alacalı, boynuzlu ve hadım edilmiş iki koç satın alırdı. Bunlardan birini ümmetinden AIlah'ı birleyen ve risaletine şehadet eden kişiler adına keserken, diğerini kendisi ve Ehl-i Beyt'i adına keserdi."

 

[Hasen]

 

 

 

12477 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boynuzlu, ayakları, karnı ve gözleri siyah olan bir koç getirilmesini emretti. Kurban kesmesi için getirildiğinde de bana: ''Ey Aişe! Bıçağı getir!'' buyurdu. Sonra: ''Onu bir taşla bile!'' buyurdu. Bıçağı bileyip getirdiğimde onu aldı ve koçu yatırıp kesti. Keseceği zaman da: ''Bismillah! Allahım! Bunu Muhammed'den, Ehl-i Bey(ten ve Muhammed ümmetinden kabul buyur'' dedip öyle kesti.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, adahi 3/1557 (1967), Ebu Davud, adahi 3/94 (2792) ve Beyhaki, adahi (9/267) rivayet ettiler.

 

 

7. İbn Ömer (r.a.)

 

12478 (1) İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramında Medine'de kurban olarak deve keserdi. Deve kesmediği zamanlarda ise koyun keserdi."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Nesai (7/213) rivayet etti.

 

 

 

12479 (2)- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer kurbanlığını Kurban bayramı gününde namazgahta keser ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını söylerdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (10/7), Nesai (2/203) ve İbn Mace (2/145) rivayet ettiler.

 

 

 

12480 (3)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de kaldığı on yıl boyunca kurban kesti."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/359) rivayet etti.

 

 

8. Ensar'dan Biri

 

12481- Ebu'l-Hayr, Ensar'dan bir adamdan bildiriyor: Kurbanlığımı kesmek üzere yere yatırdığımda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanlığıml kesmeme yardım et'' buyurdu. Ben de ona yardım ettim.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/25): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

SONRAKİ