MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 9- Kurban'ın Kesimi, Eti, Derisi ve Kesim Ücreti ile ilgili Hususlar

 

3. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

12428 (1) Cabir b. Abdillah bildiriyor: Ebu Katade evine gelince kurban etlerinden yapılmış bir tabak tirit yemeği gördü. Ancak ondan yemedi ve gelip bunu Katade b. en-Nu'man'a sordu. Katade ise şöyle dedi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haccettiği zaman ayağa kalkıp şöyle buyurdu: ''Daha önce tüm müslümanlar faydalansın diye kurbanlarınızın etlerinden üç günden fazla yememenizi söylemiştim. Şimdi ise bunu helal kılıyorum. Kurbanlarınızın etlerinden dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Ancak kurban etlerinden satmayın. Bu etleri siz yiyin, sadaka olarak dağltm. Derilerinden de faydalanın. Size kurbanlık et ikram edildiği zaman da dilerseniz yiyin. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

12429 (2)- Zübeyd bildiriyor: Ebu Said el-Hudri: evine gelince bir tabak kurban eti gördü. Ancak ondan yemedi ve gelip bunu Katade b. enNu'man'a sordu. Katade ise şu karşılığı verdi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Daha önce tüm müslümanlar faydalansın diye kurbanlarınızın etlerinden üç günden fazla yememenizi söylemiştim. Şimdi ise bunu helal kılıyorum. Kurbanlarınızın etlerinden dilediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Ancak kurban etlerini satmayın. Bu etleri siz yiyin, sadaka olarak dağıtın. Derilerinden de faydalanını ama onları satmayın. Size kurbanlık et ikram edildiği zaman da yiyin. '' Başka bir defasında yine Ebu Said'den rivayet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Şimdi ise bu etlerden yiyebilir, (sadaka olarak verip) sevap kazanabilir ve azık olarak kaldırabilirsin!'' buyurduğunu aktarır.

 

[Hasen]

 

 

 

12430 (3)- Cabir, Zübeyd'in bir önceki rivayetinin aynısını yine Ebu Said'den rivayet eder, ancak hadisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmaz.

 

[Sahih]

 

 

 

12431 (4)- Abdurrahman b. Ebi Said el-Hudri'nin, babasından ve amcası Katade'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanlarınızın etlerinden yiyin ve azık olarak da saklayın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

12432 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlarımızın etlerinden üç günden fazla yememizi yasaklamıştl. Kurban bayramından birkaç gün sonra bir yolculuktan döndüğümde karım içine et parçaları katttığı pazı yemeği getirdi. Ona: "Bu etleri nereden getirdin?" diye sorduğumda: "Bizim kurban etinden" dedi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlarımızın etlerinden üç günden fazla yememizi yasakladığını bilmiyor musun?" dediğimde: "Daha sonra bu yönde ruhsat verdi" dedi. Ancak karıma inanmadım ve Bedir savaşına katılanlardan biri olan kardeşim Katade b. en-Nu'man'a haber gönderip bu konuyu sordum. Kardeşim bana: "O yemekten yiyebilirsin. Zira karın doğru söylüyor! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yönde müslümanlara izin verdi" cevabını yolladı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Beyhaki (9/292) rivayet etti.

 

 

 

12433 (6)- Abdurrahman b. Ebi Said el-Hudri'nin, babasından ve amcası Katade'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanlarınızın etlerinden yiyin ve azık olarak da kaldırın / saklayın '' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

12434 (7)- Ebu Said el-Hudri der ki: Karımın yanına geldiğimde saklamış olduğu kurbanlıklarımızın etlerinden getirdi. Vurmak için sopamı kaldırdığımda: "Filan kişi geldi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kurbanlıklarınızın etlerini Üç gÜnden fazla yanınızda tutmanızı yasaklamıştım. Ama artık istediğiniz kadar yiyebilir ve azık olarak kaldırabilirsiniz'' buyurduğunu söyledi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

12435- Ebu Said el-Hudri der ki: "Hacda kestiğimiz kurbanlıklardan kuruttuğumuz etleri azık olarak kaldırırdık ki bazen diğer yıla kadar yanımızda kalırdı."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ