MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Kurbanın Hükmü ve Fazileti

 

1. Zeyd b. Erkam

 

12436- Zeyd b. Erkam der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kurbanlar ne oluyor?" diye sorduğumda veya birileri sorduğunda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Babanız Hz. İbrahtm'in sünnetidir'' buyurdu. "Buna karşılık bize ne vardır?" diye somlunca: ''Her bir kılına karşılık bir iyilik sevabı vardır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya (kesilen koyunların) yününe karşılık?" diye sorulunca da: ''Yününden her birine karşılık yine bir iyilik sevabı vardır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace, adahi 2/1045 (3127) rivayet etti. Hakim (2/389) sahih olduğunu söylemiş, ZehEbi bu hükmünde ona muhalif olmuştur.

 

 

2. Mihnef b. Süleym

 

12437 (1) Mihnef b. Süleym der ki: Peygamberimizle (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraber Arafat'ta vakfedeyken: ''Ey insanlar! (Gücü yeten) her bir ailenin yılda bir kurban ve bir atıre kesmesi gerekir'' buyurdu ve: ''Atire nedir biliyor musunuz?'' diye sordu. -İbn Avn: "Ashabın buna ne cevap verdiğini bilmiyorum" demiştir.- Sonra şöyle devam etti: ''Atıre, Recebiyye dediğiniz (Recep ayına hürmeten kesilen) kurbandır.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/226 (2788), Nesai: 7/168 (4224), İbn Mace 2/1044 (3125) ve Beyhakı (9/312) rivayet ettiler.

 

 

12438 (2)- Mihnef b. Süleym der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına vardığımda: ''Ne olduğunu biliyor musunuz?'' diye soruyordu. Bu sorusuna karşılık oradakilerin ne cevap verdiğini bilmiyorum. Sonrasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her bir ailenin Recep ayında bir koyun, Kurban bayramında da bir koyun kesmesi gerekir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

12439 (3)- Milinef b. Süleym der ki: Peygamberimizle (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraber Arafat'ta vakfedeyken şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! (Gücü yeten) her bir ailenin yılda bir kurban ve bir atıre kesmesi gerekir. Atıre nedir biliyor musunuz? Atıre, insanların Recebiyye diye adlandırdığı (Recep ayına hürmeten kesilen) kurbandır. ''

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ