MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 9- Kurban'ın Kesimi, Eti, Derisi ve Kesim Ücreti ile ilgili Hususlar

 

2. Ali ve İbn Abbas

 

12414 (1)-z Hz. Ali bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle birlikte kurbanlık develeri dönderdi. Bu kurbanların etlerini, derilerini ve palanlarını da sadaka olarak dağıtmamı emretti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1707,1716-18,2299), Müslim (3159-64), Ebu Davud (1764, 1769) ve İbn Mace (3099, 3157) rivayet ettiler.

 

 

 

12415 (2)- Hz. Ali bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıkların başında durmamı, bu kurbanların etlerini, derilerini ve palanlarını da sadaka olarak dağıtmamı emretti. Ayrıca bunları kesen kişiye de ücret olarak onlardan (et, deri ve palanlarından) bir şey vermememi söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

12416 (3)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını: ''Develeri kesen kişiye ücretini biz kendi yanımızdan veririz'' ziyadesiyle rivayet etti.

 

[Sahih]

 

 

 

12417 (4)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni kurbanlık develerle birlikte gönderdi ve: ''Develeri kesen kişiye onlardan (et, deri ve palanlarından) bir şey verme'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12418 (5)- Hz. Ali bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıklarını kestiği zaman etlerini, derilerini ve palanlarını sadaka olarak dağıtmamı söyledi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12419 (6)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} kurbanlıklarını kesen kişiye ücret olarak onlardan (et, deri ve palanlarından) bir şey vermememi emretti."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12420 (7)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıkların başında durmamı, bu kurbanların derilerini ve palanlarını da sadaka olarak dağıtmamı emretti."

 

 

 

12421 (8)- Hz. Ali bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıkların başında durmamı, bu kurbanların etlerini, derilerini ve palanlarını da sadaka olarak dağıtmamı emretti. Ayrıca bunları kesen kişiye de ücret olarak onlardan (et, deri ve palanlarından) bir şey vermememi söyledi ve: ''Onun ücretini biz kendi yanımızdan veririz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

16024 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

12422 (9)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını rivayet eder, ancak: ''Onun ücretini biz kendi yanımızdan veririz'' lafzını zikretmez.

 

[Sahih]

 

 

 

12423 (10)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıklarını keserken otuz tanesini kendi elleriyle kesti. Geriye kalanları da benim kesmemi emretti ve: ''EtIerini, derilerini ve palanlarını insanların arasında dağıt. Ancak onları kesene bunlardan (et, deri ve palanlarından) bir şey verme'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12424 (11)- Hz. Ali bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıkların başında durmamı, bu kurbanların etlerini, derilerini ve palanlarını da dağıtmamı emretti. Ayrıca bunları kesen kişiye de ücret olarak onlardan (et, deri ve palanlarından) bir şey vermememi söyledi ve: ''Onun ücretini biz kendi yanınuzdan veririz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12425 (12)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında kurban olarak yüz deve kesti. Bunlardan otuz tanesini kendi eUeriyle keserken, geriye kalanları emriyle Hz. Ali kesti. Sonra ona: ''Bunların etlerini derilerini ve palanlarım insanlar arasında ağıt. Kesen kişiye de bunlardan (et; deri ve palanlarından) bir şey verme. Sonra her bir deveden bir parça et alıp bir kazana koy da etinden yiyipı suyundan içelim'' buyurdu. Ali de denildiği gibi yaptı.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/225, 226) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında ismi belirtilmeyen biri vardır."

 

 

 

12426 (13)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında kurban olarak yüz deve kesti. Bunlardan altmış tanesini kendi elleriyle keserken, geriye kalanları başkasına kestirdi. Sonra bu develerin herbirinden bir parça et alıp bir kazanda pişirildi. Hem etinden yedi, hem de etin suyundan içti. Hudeybiye zamanında ise kurban olarak yetmiş deve kesti. Bunların içinde de Ebu Cehl'in (Bedir savaşında ele geçirilen) devesi de vardı. Bu develel'in de Mekke'ye girişine izin verilmeyince yavrularına ağlar gibi inlemeye başladılar."

 

[Hasen]

 

 

 

12427 (14)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacca giderken yanında kurbanlık olarak yüz deve getirdi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ