MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Kurban'ın Kesimi, Eti, Derisi ve Kesim Ücreti ile ilgili Hususlar

 

1. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

12411 (1) Cafer (b. Muhammed), babasından bildiriyor: Seleme oğullarının yanında bulunan Cabir b. Abdullah'ın yanına gittik ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in haccını sorduk. Cabir şöyle anlattı: Ali'nin Yemen'den getirdiği kurbanlar ile Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Medine'den getirdiği kurbanların sayısı yüzü buluyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunlardan altmış üç tanesini bizzat kendisi kesti. Geriye kalanlarını da Hz. Ali'ye kestirip kurbanlarına ortak etti. Sonra her deveden bir parça et getirilmesini emretti ve bir tencereye konularak pişirildi. İkisi de develerin etinden yediler ve suyundan içtiler. Kesimden sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben kurbanları burada kestim, ama Mina'nın her yeri kesim yeridir'' buyurdu. Arafat'ta vakfesini yaptıktan sonra: ''Ben vakfemi burada yaptım, ama Arafa(ın her yeri vakfe yeridir'' buyurdu. Müzdelife'de de vakfesini yaptıktan sonra: ''Ben vakfemi burada yaptım, ama Müzdelife'nin her yeri vafke yeridir" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1218), Ebu Davud (1905), İbn Mace (3074) ve İbn Hibban (3944) rivayet ettiler.

11083 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

12412 (2)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıklarının bazılarını bizzat kendi eliyle keserken, bazılarını da başkasına kestirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12413 (3)- Cabir bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurban ettiği deve sayısı yüzdü. Bunlardan altmış üç deveyi bizzat kendi elleriyle keserken, kalanları Hz. Ali'ye kestirdi. Sonra her deveden bir parça et getirilmesini emretti ve bir tencereye konularak pişirildi. Ardından etin suyundan içti."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ