MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Kurbanlık Develere Binmek

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

12366- Muhammed b. Ubeydillah, babasından bildiriyor: Hz. Ali'ye kişinin kurbanlık devesine binmesi konusu sorulunca şöyle dedi: "Bir sakıncası olmaz. Zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürüyen birilerinin yanından geçince bizzat kendi kurbanlıklarına binmelerini

söylerdi. Uymak için de Peygamberinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetinden daha iyisi olamaz."

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/227) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Muhammed b. Ubeydillah b. Ebi Rafi'yi İbn Hibban tevsik etmiş, bir grup ise zayıf addetmiştir."

 

 

2. Ebu Hureyre

 

12367 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam bir daha: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Ona bin!'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (3/377) ve Müslim (1/373) rivayet ettiler.

 

 

 

12368 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona bin!'' buyurdu. Daha sonra adamın, bindiği kurbanlık deveyle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında yol aldığını gördüm. Devenin boynuna da papuçlar asılmıştı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1706) rivayet etti.

 

 

 

12369 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü gördü. Devenin boynuna da papuçlar asılmıştı. Adama: ''Yazık sana! Ona binsene!'' buyurunca, adam: "Ama bu deve kurbanlık" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha ona: ''Yazık sana! Ona bin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12370 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona bin'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona bin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. İbn Hibban (4016) rivayet etti.

 

 

 

12371 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kişinin kurbanlık devesine binmesi sorulunca: ''Binebilirsin" buyurdu. Soran adam: "Ama kurbanlık?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Bin'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavl, Şerh mea'ni'l-asar'da (2/160) rivayet etti.

 

 

 

12372 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona bin'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona bin!'' buyurdu. Daha sonra adamın bu deveye bindiğini, devenin de boynuna papuçlar asılı olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

 

 

12373 (7)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona bin'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Ona bin'' buyurdu.

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3103) rivayet etti.

 

 

 

12374 (8)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" dedi. İkincisinde veya üçüncüsünde de Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Ona bin!'' buyurdu." İshak ise rivayet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Yazık sana! Ona bin! Yazık sana! Bin ona'' buyurduğunu aktarır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12375 (9)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kişinin kurbanlık devesine binmesi sorulunca: ''Binebilirsinl1 buyurdu. Soran adam: "Ama kurbanlık o?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Bin onar dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

12376 (10)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Yazık sana! Ona bin'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Yazık sana! Ona bin!'' buyurdu. Adam bir daha: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Yazık sanal Ona bin!'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

3. Enes b. Malik

 

12377 (1) Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona binl" buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki veya üç defa: ''Ona binl'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric. Sabit kanalıyla Müslim (3190) ve Nesai (5/176) rivayet ettiler.

 

 

 

12378 (2)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü gördü. Adam da yürümekten biktin düşmüştü. Adama: ''Ona bin'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ama bu deve kurbai1lık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Kurbanlık olsa da ona bin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12379 (3)- Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem} boş giden kurbanlık bir deve gördü. Sahibine: ''Ona binsenerı buyurunca, adam: "Ama bu deve kurbanlık" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanlık olsa da ona bin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (3191-2) rivayet etti.

 

 

 

12380 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam bir daha: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona bin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Katade kanalıyla Buhari (1690, 2754), İbn Mace (3104) Tirmizi (911) ve Nesai (5/176) rivayet ettiler.

 

 

 

12381 (5)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık devesini süren bir adama: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona bin'' buyurdu. Adam yine: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üçüncüsünde: ''Yazık sana! Ona binf'' buyurdu.

 

 

 

12382 (6)- Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanlık olsa da ona bin!'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12383 (7)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin kurbanlık devesini sürdüğünü görünce: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Ona bin!'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12384 (8)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık devesini süren bir adamın yanına geldi ve: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona bin!'' buyurdu. Adam bir daha: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Ona bin!'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12385 (9)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık devesini süren bir adamın yanına geldi ve: "Ona bin!" buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ama bu deve kurbanlık" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona bin!'' buyurdu. Adam bir daha: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam tekrar: "Ama bu deve kurbanlık" deyince: ''Yazık sana! Ona bin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12386 (10)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık devesini süren bir adamın yanına geldi ve: ''Ona bin!'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Ona bin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12387 (11)- Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boş giden kurbanlık bir deve görünce yanındakine veya sahibine: ''Ona bin' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanlık olsa da ona bin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12388 (12)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık devesini süren bir adama: ''Ona bin'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona bin'' buyurdu. Adam bir daha: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üçüncüsünde: ''Yazık sana! Ona bin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12389 (13)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık devesini süren bir adamın yanına geldi ve: ''Ona bin'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Ona bin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12390 (14)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık devesini süren bir adamın yanına geldi ve: ''Ona bin'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona bin! '' buyurdu. Adam bir daha: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Ona bin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12391 (15)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık devesini süren bir adamın yanına geldi ve: ''Ona binl'' buyurdu. Adam: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona binl'' buyurdu. Adam bir daha: "Ama bu deve kurbanlık" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana, Ona bin! '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Cabir b. Abdillah

 

12392 (1) Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. AbdiUalı'a kurbanlık deveye binmenin hükmünün sorulduğunu işittim. Cabir şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Zorda kaldığın zaman başka bir binek bulana kadar ona her zamanki gibi binebilirsin'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3193-4), Ebu Davud (1761) ve Nesai (5/177) rivayet ettiler.

 

 

 

12393 (2)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. Abdillah'a kurbanlık deveye binmenin sorulduğunu işittim. Cabir şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Zorda kaldığın zaman başka bir binek bulana kadar ona her zamankı gibi binebilirsin'' buyurduğunu işittim."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12394 (3)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. Abdillah'a kurbanlık deveye binmenin hükmü sorulurken işittim. Cabir şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mecbur kaldığın zaman başka bir binek bulana kadar ona her zamanki gibi binebilirsin'' buyurduğunu işittim."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12395 (4)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e kurbanlık deveye binmeyi sorduğumda şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Başka bir binek bulana kadar ona her zamanki gibi binebilirsin'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ