MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Yola Devam Edemeyen Kurbanlıkların Durumu

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

12396- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on sekiz deveyi kurbanlık olarak Mekke'ye bir adamla gönderdi. Onları götürecek adam yola çıkmadan önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "İçlerinden yürümekten aciz kalanları ne yapayım?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Onları kes, boyunlarındaki papuçları kanlarına bulayıp hörgücüne sür. Ama etinden ne senı ne de yanındakiler yemesin'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Abdullah der ki: "Babamın dediğine göre İsmail b. Uleyye, Ebu't-Teyyah'tan sadece bu hadisi işitmiştir."

 

Diğer tahric: Müslim (1/374) ve Ebu Davud (2/82) rivayet ettiler.

 

 

2. Ensar'dan Bir Adam

 

12397 (1) Şehr b. Havşeb der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık develeri kendisiyle gönderdiği Ensarlı adam bana şunu anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni gönderdikten sonra geri döndüm ve: "Ey Allah'ın Resulü! İçlerinden aciz kalanlar konusunda ne yapmamı emredersin?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Onları kes'' boyunlarındaki papuçları kanlarına bulayıp hörgücüne (veya: yan tarafına) sür. Ama etinden ne sen ne de yanındakiler yemesin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12398 hatalı tekrar sebebi ile silinmiş

 

 

3. Amr b. Harice

 

12399 (1) Amr b. Harice es-Sumalı: der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yolda devam etmekten aciz düşen kurbanlıkları sorduğumda: "Onları kes, boyunlarındaki papuçları kanlarına bulayıp hörgücüne -veya: yan tarafına- sür. Ama etinden ne senı ne de yanındakiler yemesin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/88) rivayet etti.

 

 

 

 

12400 (2)- Amr es-Sumali der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle birlikte kurbanlık develeri gönderdi ve: ''Yoıda devam etmekten aciz kalanlar olursa kes ve kanını hayvanın yan tarafına sür. Ama etinden ne senı ne de yanındakiler yemesin. Yemeleri için diğer insanlara bırak'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12401 (3)- Amr b. Harice es-Sumali der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yolda aciz düşen kurbanlıkları sorduğumda: "Onları kes, boyunlarındaki papuçları kanlarına bulayıp hörgücüne -veya: yan tarafına- sür. Ama etinden ne senı ne de yanındakiler yemesin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12402 (4)- Amr es-Sumali der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık develeri benimle gönderirken şöyle buyurdu: "Yolda aciz kalanlar olursa kes, boyunlarındaki papuçları kanlarına bulayıp hörgücüne sür. Ama etinden ne senı ne de yanındakiler yemesin. Yemeleri için diğer insanlara bırak. ''

 

[Hasen]

 

 

4. Naciye el-Huza,

 

12403 (1) Naciye el-Huza, der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık develeri benimle göndermişti. "İçlerinden yola devam etmekten aciz kalanlar konusunda ne yapayım?" diye sorduğumda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onları kes, boyunlarındaki papuçları kanlarına bulayıp hörgücüne sür. Yemeleri için diğer insanlara bırak'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3106), İbn Huzeyme (2577), Tirmizi (910), Ebu Davud (1762) ve Hakim (1/447) rivayet ettiler.

 

 

 

12404 (2)- Nkiye el-Huza, der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık develeri benimle göndermişti. "Ey Allah'ın Resulü! İçlerinden aciz kalan develer konusunda ne yapayım?" diye sorduğumda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onları kes, boyunlarındaki papuçları kanlarına bula. Yemeleri için diğer insanlara bırak'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

5. Zueyb Ebu Kabisa

 

12405 (1) Zueyb Ebu Kabisa bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık develeri gönderirken: ''Şayet içlerinden aciz düşüp de ölmesinden endişe ettiğin develer olursa kes ve boynundaki papuçları kanına bulayıp hörgücüne sür. Ama etinden ne senı ne de yanındakiler yemesin'' buyururdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (3197) ve İbn Mace (3105) rivayet ettiler.

 

 

 

12406 (2)- Zueyb bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlık olarak benimle birlikte iki deve gönderdi. Yolda başlarına bir şey gelmesi halinde veya gitmekten aciz düşmeleri durumunda kesmemi, boyunlarındaki papuçları kanlarına bulayıp hörgüçlerine sürmemi emretti. Aynı şekilde hem benim, hem de benimle olanların etinden yememesini söyledi."

 

[-Sahih-]

 

 

6. Seleme el-Huzeli

 

12407- Sinan b. Seleme el-Huzeli, ashabdan biri olan babası Seleme'den bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamla birlikte kurbanlık olarak iki deve gönderdi ve ona şöyle buyurdu: ''Şayet yolda başlarına bir şey gelirse onları kes, boyunlarındaki papuçları kanlarına bula ve hörgüçlerine sür ki bunların kurbanlık olduğu belli olsun. Ancak ne senı ne de yanında bulunanlar etlerinden yemesin. Yemeleri için sizden başkalarına bırakm. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (5403) der ki: "Hadisi imam Ahmed rivayet etmiştir. Ayrıca Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Abdulkerim b. Ebi'l-Muharik zayıftır."

 

 

SONRAKİ