MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Kurbana Ortak Olmak

 

1. Cabir b. Abdillah (r.a.

 

12343 (1) Cabir der ki: "Hudeybiye'de Resulullahlla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte bir deveye yedi kişi, yine bir sığıra yedi kişi ortak olarak kestik."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Malik (2/486), Müslim, hac 2/955 (1318), Ebu Davud, dahaya 3/240 (2809), Tirmizi, hac 3/239 (904, "hasen sahih") ve İbn Mace 2/104 (3132) rivayet ettiler.

 

 

 

12344 (2)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte haccettiğimizde bir deveye yedi kişi, yine bir sığıra yedi kişi ortak olarak kestik."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12345 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hacda temettü yapardık. Bir sığıra yedi kişi, yine bir deveye yedi kişi ortak olarak keserdik."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12346 (4)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hudeybiye yılında yaptığı hacda yanında yetmiş kurbanlık deve götürdü. Bir deveyi yedi kişi adına kesti."

 

[Sahih]

 

 

 

12347 (5)- Cabir der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem} zamanında hacda temettü yapardık. Bir sığıra yedi kişi ortak olarak keserdik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/222) ve İbn Huzeyme (2902) rivayet ettiler.

 

 

 

12348 (6)- Cabir b. Abdullah bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her bir deve ile her bir sığırın yedi kişi adına kesilebileceğini bildirdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darakutni (2/243) rivayet etti.

 

 

 

12349 (7)- Cabir b. Abdullah der ki: "Hudeybiye zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kurban olarak yetmiş deve kestik. Her bir deveyi yedi kişi adına kestik."

 

[Sahih]

 

 

 

12350 (8)- Cabir b. AbdiIlah el-Ensari bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban olarak her bir deve ile her bir sığırı yedi kişi adına kesti."

 

[Sahih]

 

 

 

12351 (9)- Cabir b. AbdiIlah der ki: "Hudeybiye zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kurban olarak yetmiş deve kestik. Her bir deveyi yedi kişi adına kestik."

 

[Sahih]

 

 

 

12352 (10)- Cabir b. AbdiIlah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yaptığımız hac ile umrelerde kurban olarak her bir deveye yedi kişi ortak olduk. Bu şekilde o zaman yetmiş deve kestik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1318) rivayet etti.

 

 

 

12353 (11)- Cabir der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haccettiği zaman eşi Aişe adına bir sığır kesti."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/361 (1750), İbn Mace, adahi 2/1047 (3135) ve Beyhaki (4/353) rivayet ettiler.

 

 

 

12354 (12)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. Abdillah'ın Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in haccını anlatırken şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihramdan çıktığımız zaman kurban kesmemizi, keserken de her bir devede birkaç kişi ortak olmamızı emretti." Bu da hac sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ihramdan çıkmalarını emrettiği zaman gerçekleşti.

 

[-Sahih-]

 

 

2. Huzeyfe

 

12355 (1) Huzeyfe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlarda müslümanlar arasından her yedi kişiyi bir sığıra ortak etti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayilisi (431) rivayet etti.

 

 

 

12356 (2)- Huzeyfe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haccettiği zaman kurbanlarda müslümanlar arasından her yedi kişiyi bir sığıra ortak etti."

 

[-Sahih-]

 

 

3. Ashabdan Zi Mihrnar

 

12357 (1) Şa'bi anlatıyor: İbn Ömer'e: "Deve veya sığırlardan her biri yedi kişi adına kesilebilir mi?" diye sorduğumda: "Ey Şa'bi! Bunlardan her birinin yedi canı mı var ki yedi kişi için geçerli olsun" dedi. Ona: "Ama Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabının dediğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deve ve sığırlardan her birinin yedi kişi adına kesilebileceğini bildimıiş" dediğimde, İbn Ömer bir adama: "Ey Filan! Gerçekten öyle mi?" diye sordu. Adam: "Evet!" karşılığını verince, İbn Ömer: "Bunu bilmiyordum" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5390) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir. "

 

 

4. Hz. Aişe

 

12358 (1) Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktığımız da sadece hac için çıktığımızı düşünüyorduk. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında kurbanlık getirenlerin ihramdan çıkmamalarını, yanında kurban getirmeyenIerin ise tavaf sonrası ihramdan çıkmalarını söyledi. Kurban gününde bana sığır eti getirildi. "Bu ne?" diye sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, hanımları adına kestiği kurbanın eti" dediler.

Şu'be ekledi: Yahya der ki: "Bunu Kasım'a zikrettiğimde: "Hadis sana olduğu gibi rivayet edilmiş" dedi. İbn Numeyr rivayetinde: "Zilka'de ayının bitimine beş gün kala Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktığımızda sadece hac için çıktığımızı düşünüyorduk" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/393), Buhari (1709, 2952, 1720), Müslim (1211) ve İbn Mace (2981) rivayet ettiler.

11287 (13)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

12359 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında eşleri adına kurban olarak bir sığır kesti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/145 (1750), İbn Mace, adahi 2/1047 (3135) ve Beyhaki, hac (4/353) rivayet ettiler.

 

 

5. Ali b. Ebi Talib

 

12360 (1) Kinde kabilesinden Huceyye b. Adiy bildiriyor: Adamın biri Hz. Ali'ye: "Bu sığırı kurbanlık olarak satın aldım" deyince, Ali: "Yedi kişi adına kesilebilir" dedi. Adam: "Boynuzu kırık olursa?" diye sorunca, Ali: "Bir sakıncası olmaz" dedi. Adam: "Ayağı topal ise?" diye sorunca, Ali: "Kesilecek yere kadar gidebiliyorsa kurban edebilirsin" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize, kurbanlık alırken onun gözünü ve kulağını kontrol etmemizi söylerdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1503), İbn Mace (3143), İbn Huzeyme (2915), İbn Hibban (5920) ve Hakim (1/468) rivayet ettiler.

 

 

 

12361 (2)- Huceyye der ki: Adamın biri Hz. Ali'ye sığırın kaç kişi adına kesilebileceğini sorunca: "Yedi kişi adına kesilebilir" dedi. Adam: "Boynuzu kırık olursa?" diye sorunca, Ali: "Bir sakıncası olmaz" dedi. Adam: "Ayağı topal ise?" diye sorunca, Ali: "Kesilecek yere kadar gidebiliyorsa kurban edebilirsin" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize, kurbanlık alırken onun gözünü ve kulağını kontrol etmemizi söylerdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12362 (3)- Huceyye der ki: Adamın biri Hz. Ali'ye sığırın kaç kişi adına kesilebileceğini sorunca: "Yedi kişi adına kesilebilir" dedi. Adam: "Boynuzu kırık olursa?" diye sorunca, Ali: "Bir sakıncası olmaz" dedi. Adam: "Ayağı topal ise?" diye sorunca, Ali: "Kesilecek yere kadar gidebiliyorsa bir sakıncası olmaz" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize, kurbanlık alırken onun gözünü ve kulağını kontrol etmemizi söylerdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12363 (4)- Huceyye b. Adiy der ki: "Adamın birinin Ali b. Ebi Talib'e şöyle sorduğunu işittim ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisi aktarır.

 

 

 

12364 (5)- Huceyye b. Adiy der ki: Adamın biri Ali b. Ebi Talib'e sığırın kaç kişi adına kesilebileceğini sorunca: "Yedi kişi adına kesilebilir" dedi. Adam hayvanın topalolması konusunu sorunca: "Kesilecek yere kadar gidebiliyorsa bir sakıncası olmaz" dedi. Hayvanın boynuzunun kırık olması sorulunca da Hz. Ali: "Bir sakıncası olmaz" dedi ve şöyle devam etti:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize, kurbanlık alırken onun gözünü ve kulağını kontrol etmemizi söylerdi."

 

[-Sahih-]

 

 

6. İbn Abbas (r.a.)

 

12365- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac yolculuğuna çıkmıştık. Kurban zamanı gelince bir sığırı yedi kişi, yine bir deveyi yedi kişi ortaklaşa kestik."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/356, "hasen garib"), İbn Mace (3131), İbn Huzeyme (2908), İbn Hibban (4007) ve Hakim (4/230) rivayet etmişlerdir.

 

 

SONRAKİ