MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Muayyen Olan Bir Kurbanlığın Değiştirilmesi ile ilgili Hususlar

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

12340- Salim, babasından bildiriyor: Ömer b. el-Hattab kurbanlık olarak çift hörgüçlü bir Horasan devesi ayırdı. Bu deveye satması için üç yüz dinar verilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kurbanlık olarak çift hörgüçlü bir Horasan devesi ayırdım. Ancak karşılığında üç yüz dinar verildi. Bu deveyi mi keseyim, yoksa satıp

bedeliyle başka kurbanlık develer mi alayım?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ayırdığın o deveyi kes'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, et-Tarihu'l-Kebir (2/229, 230), Ebu Davud (1756) ve Beyhaki (5/241, 242) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

12341 (1) İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Muayyen bir kurbanlık keseceğim. Maddi durumum da yerinde, satın alacağım ama istediğimi bulamıyorum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun yerine yedi koyun satın alıp kesmesini emretti.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3136) rivayet etti.

 

 

 

12342 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Muayyen bir kurbanlık keseceğim. Maddi durumum da yerinde, satın alacağım ama istediğimi bulamıyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun yerine yedi koyun satın alıp kesmesini emretti.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ