MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Aksi Yönde Gelen Rivayetler

 

1. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

12336 (1) Cabir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte oturmuşken gömleğini yırtarak üzerinden çıkardı. Neden böyle yaptığı sorulunca da: ''Bugün gönderdiğim kurbanlara gerdanlık takacaklardı, (ihrama girmeyi) unutmuşum'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (1107) rivayet etti.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdiği kurbanlıklara gerdanlık takılmasını emretmişti. Takılacağı sırada da kendisinin ihramlı olması gerekiyordu. Gömleğini yırtıp çıkarmasının sebebi de ihramda olacağı için dikişli giysi giyememesidir.

 

 

 

12337 (2)- Cabir bildiriyor: "Medine'deyken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacılarla kurbanlık gönderdiği zaman, içimizden dileyenler ihrama girer, dileyenler de girmezdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, hac 5/174 (2792) rivayet etti. 

 

 

 

12338 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yamnda oturuyordum. Bir ara gömleğini yan tarafından yırtıp ayaklarından çıkardı. Oradakiler Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bakınca: ''Gönderdiğim kurbanlıklara filan suyun başında gerdanlık takılıp işaretlenmesini söylemiştim. Ancak o gÜnÜn bugÜn olduğunu unutmuş ve gömlek giymiştim. Bundan dolayı gömleği başımdan çıkarmadım (böylece yırttım) '' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kurbanlıkları Medine'den göndermiş ve kendisi de Medine'de kalmıştı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-Asar'da (2/138) rivayet etti.

 

 

2. Seleme Oğullarından Bazıları

 

12339- Abdurrahman b. Ata, Seleme oğullarından bir gruptan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturmuşken giysisini yırtıp çıkardı ve: ''Gönderdiğim kurbanlıkların bugün işaretlenmesini söylemiştim'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5399) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricaldir. "

 

 

SONRAKİ