MÜSNED-İ HANBEL

KURBANLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Hacceden Kişiye Haram Olan Şeylerin Sadece Kurbanlık Gönderene Haram Olmaması

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

12305 (1) Mesruk bildiriyor: Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlıklarına takacağı gerdanlıkları ben kendi ellerimle örerdim. Kurbanlıkları gönderdikten sonra da kendisi aramızda ihramsız bir şekilde kalırdı" dedi. Aişe, "kendi ellerimIe" derken perdenin gerisinden birbirine vurduğu ellerinin sesini işitim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5566), Müslim (1321) ve Nesai (5/171) rivayet ettiler.

 

 

 

12306 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'deyken Mekke'ye kurbanlık develer gönderirdi. Bu develere takılacak gerdanlıkları da ben kendi ellerimle örerdim. Bu kurbanlıklar Mekke'ye ulaşana kadar da ihramda olmayan kişinin yapabileceği herşeyi yapardı."

 

[Sahih]

 

 

 

12307 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak gönderdiği develere takılacak gerdanlıkları ben kendi ellerimle örerdim. Bu kurbanlıkları gönderdikten sonra da ihramda olan kişinin uzak durduğu şeylerden uzak durmazdı"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1321) ve Nesai (5/1 175) rivayet ettiler.

 

 

 

12308 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak göndereceği develerin gerdanlıklarını ben ördüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu gerdanlıkları develere takıp onları işaretledi. Sonra da Mekke'ye gönderip kendisi Medine'de kaldı. Bu süre zarfında kendisine helal olan hiçbir şeyden uzak durmadı."

 

[Sahih]

 

 

 

12309 (5)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'den kurbanlık develerini gönderirdi. Bunlara takılacak gerdanlıkları da ben örerdim. Bu süre zarfında da ihramlı olan kişiye haram olan şeyleri kendine de haram saymazdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12310 (6)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak göndereceği develel'in gerdanlıklarını ben örerdim. Bunları gönderdikten sonra (ihramlı olan kişiler gibi) helal olan şeyleri yapmaktan geri durmaz, onları terketmezdi. Bizim bildiğimiz, ihramlı olan kişi için haram olan şeylerin helal sayılmasının ancak veda tavafının yapılmasıyla olacağıdır."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1321). Tirmizi (908) ve Nesai (5/151, 173) rivayet ettiler.

 

 

 

12311 (7)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak göndereceği koyunların gerdanlıklarını ben örerken kendimi şu an görür gibiyim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra helal olan hiçbir şeyden geri durmazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (909) ve Nesai (5/173,174) rivayet ettiler.

 

 

 

12312 (8)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak göndereceği develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra da hacılar geri dönene kadar eşlerinden uzak durmazdı.,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/175) rivayet etti.

 

 

 

12313 (9)- Hasan b. Musa bir önceki hadisi rivayet ederken: "Hacılar geri dönene kadar şayet ihtiyacı olursa kadınlardan uzak durmazdı" ifadesini kullanır.

 

[Sahih]

 

 

 

12314 (10)- Mesruk der ki: Aişe'ye, Mekke'ye kesilmek üzere kurbanlık gönderen kişinin ihramda olan kişi gibi bazı şeylerden uzak durup durmayacağı konusunu sorduğumda perde arkasında birbirine vurduğu ellerinin sesini işittim. Sonra şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak göndereceği develerin gerdanlıklarını (bu ellerimle) örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderir, ama hiçbir şeyi kendine haram kılmazdı"

 

[Sahih]

 

 

 

12315 (11)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye kurbanlık gönderir, ancak ihramlı olan kişi gibi bazı şeyleri kendine haram kılmazdı"

 

[Sahih]

 

 

 

12316 (12)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de kesilmek üzere kurbanlıklar gönderirdi. Bunlara takılacak gerdanlıkları da biz örerdik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderir, ancak ihramlı olan kişi gibi bazı şeyleri kendine haram kılmazdı"

 

[Sahih]

 

 

 

12317 (13)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık koyunların gerdanlıklarını ben örerdil11. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra da ihramlılar gibi kendine hiçbir şeyi haram kılmazdı"

 

[Sahih]

 

 

 

12318 (14)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını kendi ellerimle örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu gerdanlıkları onlara taktıktan sonra babamla gönderirdi. Kurbanlar kesilene kadar da Allah'ın helal kıldığı hiçbir şeyi kendine haram kılmazdı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Malik (1/340), Müslim (1321) ve Nesai (5/175) rivayet ettiler.

 

 

 

12319 (15)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra da daha önce yaptığı hiçbir şeyi yapmaktan geri durmazdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12320 (16)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderip kendisi Medine'de kalır ve helal olan şeyleri yapmaktan geri durmazdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12321 (17)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra helal olan şeyleri kendine haram kılmazdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12322 (18)- Mesruk anlatıyor: Aişe'ye: "Şurada bir adam var. Mekke'ye kurbanlıklar gönderiyor. Kurbanlıklarını götürecek adama da kendi belirlediği gerdanlıkları taktınyar. Hacca gidenler ihramdan çıkana kadar da kendisi burada ihramlı gibi kalıyor" dediğimde perde arkasında ellerini birbirine vurduğu nu işittim. Ardından şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderir ve hacılar gerı dönene kadar da eşlerine yaklaşmayı kendine haram kılmazdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12323 (19)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra helal olan şeyleri kendine haram kılmazdı."

 

[Sahih]

 

 

 

12324 (20)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra yanımızda kalır ve ihramda olanın uzak durduğu hiçbir şeyden uzak durmazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4/89) rivayet etti.

 

 

 

12325 (21)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık koyunların gerdanlıklarını ben örerdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra helal olan şeyleri kendine haram kılmazdı."

 

[Sahih]

 

 

 

12326 (22)- Ahmed başka bir kanalla bir önceki hadisin aynısını yine "koyun" lafzıyla aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

12327 (23)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra yanımızda kalır ve helal olan hiçbir şeyden uzak durmazdı."

 

[Sahih]

 

 

 

12328 (24)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra yanımızda kalır ve helal olan hiçbir şeyden uzak durmazdı."

 

[Sahih]

 

 

 

12329 (25)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye kurbanlık gönderir, bu kurbanlıklara takılacak gerdanlıkları ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra helal olan hiçbir şeyden uzak durmazdı."

 

[Sahih]

 

 

 

12330 (26)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak göndereceği develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra da hacılar geri dönene kadar eşlerinden uzak durmazdı"

 

[Sahih]

 

 

 

12331 (27)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak göndereceği develerin gerdanlıklarını bazen ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra da ihramlının uzak durduğu hiçbir şeyden uzak durmazdı"

 

[Sahih]

 

 

 

12332 (28)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

12333 (29)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak göndereceği develerin gerdanlıklarını ben örerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra da ihramlının uzak durduğu hiçbir şeyden uzak durmazdı"

 

[Sahih]

 

 

 

12334 (30)- Hz. Aişe der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye göndereceği kurbanlık develerin gerdanlıklarını ben de ördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra da daha önce yaptığı hiçbir şeyi yapmaktan geri durmazdı"

 

[-Sahih-]

 

 

 

12335 (31)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurbanlık olarak göndereceği koyunların gerdanlıklarını örerken kendimi şu an görür gibiyim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları gönderdikten sonra helal olan hiçbir şeyden geri durmazdı"

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ