MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

88- Hayatta Olan Kişiden Dua Etmesini istemek

 

1. Osman b. Huneyf

 

14830 (1) Osman b. Huneyf bildiriyor: Gözleri görmeyen bir adam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Allah'ın bana afiyet vermesi için bana dua et" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İstersen dua edeyimı ama sabretmen senin için daha hayırlıdır'' buyurdu. Adam: "Dua et" deyince, Allah'ın Resulü, ona güzelce abdest almasını ve iki rekat namaz kılıp şu du ayı yapmasını emretti: ''Allahım, Rahmet Nebi! olan Nebiin Muhammed ile senden istiyor ve sana yöneliyorum. Ey Muhammed! Bu ihtiyacım konusunda ben rabbime seninle yöneliyorum. Allahım, Onu bana şefaatçi kıl. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, da'vat 5/569 (3578 "hasen sahih ğarlb"), İbn Mace 1/441 (1385), İbn Huzeyme (1219) ve Hakim 1/373 (519/ 526 "sahih") rivayet ettiler.

Heysemi (2/279) hadisin değişik senetlerle sahih olduğunu söyledi.

 

 

 

14831 (2)- Osman b. Huneyf bildiriyor: Gözleri görmeyen bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Allah'ın Nebii! Allah'ın bana afiyet vermesi için dua et" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dilersen bu hastalığın mükafatını kendin için ahirete bırakırsın. Bu daha hayırlıdır. Eğer dilersen ben dua ederim'' buyurdu. Adam: "Benim için Allah'a dua et" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ona abdest almasını ve iki rekat namaz kılıp şu duayı yapmasını emretti: ''Allahım, Rahmet Nebii olan Nebiin Muhammed ile senden istiyor ve sana yöneliyorum. Ey Muhammed! İhtiyacımın yerine getirilmesi için Seni vesile yaparak Rabbime yöneliyorum. Allahım! Onu bana şefaatçi kıl ve bu şefaatini kabul et. '' Adam bu şekilde dua edince gözleri açıldı.

 

[Sahih]

 

 

 

14832 (3)- Bu hadis başka bir kanalla Osman b. Huneyf'ten nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ