MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

89- "Ey Kalpleri Evirip Çeviren Allahım" diye dua etmek.

 

1. Ümmü Seleme

 

14833 (1) Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Rabbimiz! Bağışla, merhamet et ve Beni en doğru yola ilet'' diye dua ederdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 12/318 (6893) ve Abd b. Humeyd (444/1539) rivayet ettiler.

 

 

 

14834 (2)- ünunü Seleme der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde sabit kıl'' duasını çokça yapardı. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Kalpler evrilip çevrilir mi?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle cevap verdi: ''Evet. Allah'ın kullarından hiçbir Ademoğlu yoktur ki, kalbi Allah'ın iki parmağı arasında olmasın. Allah, eğer isterse onu doğrultur, isterse kaydırır. Allah'tan, bize hidayet verdikten sonra, bizi kaydırmamasını ve bize kendi katından rahmet etmesini dileriz. Muhakkak ki, O, karşılıksız verendir.''

Dedim ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bana, kendim için yapacağım bir dua öğretir misin?" Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, şöyle de: ''Muhammed'in Rabbi olan Allahım! Günahımı bağışla, kalbimdeki kini gider, hayatta olduğumuz müddetçe, fitnelerin bizi düşüreceği dalaletten koru'' buyurdu.

 

[Hasan]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3522) rivayet etti.

Heysemi (17381) der ki: "Tirmizl'de bir kısmı vardır. Ahmed rivayet etti. Senedi hasendir."

 

 

 

14835 (3)- Şehr b. Havşeb der ki: Ümmü Seleme'ye: "Ey müminlerin annesi! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındayken en çok hangi duayı yapardı?" diye sorunca, Ümmü Seleme şöyle cevap verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çoğu zaman: ''Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde sabit kıl'' şeklinde dua ederdi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! ''Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde sabit kıl'' duasını ne kadar da çok yapıyorsun" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle karşılık verdi: "Ey Ümmü Seleme! AlIah'ın kullarından hiçbir Ademoğlu yoktur ki; kalbi AlIahlın iki parmağı arasında olmasın. Allah, eğer isterse onu doğrultur, isterse kaydırır. '' Abdullah der ki: Babama Ebu Ka'b'! sorduğumda, güvenilir olduğunu ve isminin Abdurabbih b. Ubeyd olduğunu söyledi.

 

[Hasen]

 

 

 

14836 (4)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Rabbimiz! bağışla, merhamet et ve Beni en doğru yola ilet'' diye dua ederdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (17371) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la, iki hasen senede rivayet ettiler."

 

 

 

14837 (5)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde sabit kıl'' diye dua ederdi.

 

[Hasen]

 

 

2. Hz. Aişe

 

14838 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde sabit kıl'' duasını çokça yapardı. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bu duayı çok yapıyorsun" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ademoğlunun kalbi Allah'ın iki parmağı arasındadır. Allah, isterse onu kaydırır, isterse doğrultur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (304), İbn Mace, dua 2/126 (3834) ve Abd b. Humeyd (439/1518) rivayet ettiler.

 

 

 

14839 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde ve Sana itaatte sabit kıl'' duasını çokça yapardı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! ''Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde ve Sana itaatte sabit kıl'' duasını çokça yapıyorsun" denilince -Affan, bunu söyleyenin Hz. Aişe olduğunu söyledi- Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi şey beni bundan emniyette kılar. Kulların kalbi Rahman'ın -Amrın rivayetinde: Allah'ın, iki parmağı arasındadır. Allah, bir kulun kalbini evirip çevirmek isterse, öyle yapar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4669) rivayet etti.

 

 

 

14840 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman başını semaya kaldırsa' ''Ey kalpleri halden hale değiştirenı kalbimi itaatinde sabit kıl'' diye dua ederdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, Amelu yevm vel-Ieyle'de (304) rivayet etti.

 

 

3. Enes b. Malik

 

14841 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde sabit kıl'' duasını çokça yapardı. Kendisine:

"Ey Allah'ın Resulü! Sana ve getirdiğine iman etmemize rağmen, bu durumda hala bizim hakkımızda korkuyor musun?" diye sorduğumuzda, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle cevap verdi: ''Evet. Kalpler, Allah'ın iki parmağı arasındadır. Allah, onu (dilediği gibi) evirip çevirir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/448 (2140 "sahih") ve Ebu Ya'la (3687) rivayet ettiler.

 

 

 

14842 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey kalpleri evirip çeviren! Kalbimi dininde sabit kıl'' duasını çokça yapardı. Sahabe ve ailesi: "Ey Allah'ın Resulü! Sana ve getirdiğine iman etmemize rağmen, bu durumda hala bizim hakkımızda korkuyor musun?"diye sorduğumuzda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle cevap verdi: ''Evet. Kalpler Allah'ın elindedir, onu (dilediği gibi) evirip çevirir.''

 

[Sahih]

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

14843 (1) Abdullalı b. Amr'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bütün Ademoğullarının kalpleri, Rahman'ın parmakları arasında tek bir kalp gibidir. Onları dilediği gibi yönlendirir.'' Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kalpleri yönlendiren Allahım! Kalplerimizi sana itaate yönlendir'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, kader (2045) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7692) rivayet ettiler.

 

 

 

14844 (2) Abdullalı b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu: Bütün Ademoglunun kalbi, Cebbar'ın ıkı parmagı arasındadır. Onu evirip çevirmek istediği zaman yapar. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çokça: ''Ey kalpleri yönlendiren!'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

5. Nevvas b. Sem'an

 

14845- Nevvas b. Sem'an el-Kilabi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Alemlerin Rabbinin iki parmağı arasında olmayan kalp yoktur. Allah o kalpleri isterse doğrultur, isterse saptırır. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: "Ey kalpleri evirip çeviren! Kalplerimizi dininde sabit kıl. Mizan da Rahman'ın elindedir. Onu (dilediği kişilerin amelini tartarken) alçaltır ve (dilediği kişilerin amelini tartarken) yükseltir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, mukaddime 1/72 (199), İbn Hibban (600/2416 ) ve Hakim (1/545 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ