MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

85- "Va Zel-Celali ve'l-İkram" Sözleriyle Dua Etmek

 

1. Muaz b. Cebel

 

14817 (1) Muaz bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken duasında: "Allahım! Senden sabır dilerim" diyen bir adamın yanına gitti ve: ''Bela istedin, Allah'tan afiyet dile'' buyurdu. Yine dua ederken: "Allahım! Senden nimetinin tamamını dilerim" diyen bir adamın yanına gitti ve: "Ey Ademoğlu! Nimetin tamamının ne olduğunu biliyor musun?'' diye sordu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Hayır maksadıyla yaptığım bir duaydı" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nimetin tamamı, Cehennemden kurtuluş ve Cennete girmektir'' buyurdu. Yine: "Ya zel-Celali vel-İkrim (=Ey Celal ve İkram sahibi!)" diye dua eden bir kişinin yanına gitti ve:''Duana icabet edildi. Dilediğini iste'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (725) ve Tirmizi (3527) rivayet ettiler.

 

 

 

14818 (2)- Muaz b. Cebel bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Senden sabır dilerim" diyen bir adamın yanından geçerken' ''Bela istedin, Allah'tan afiyet iste'' buyurdu. Yine: "Ey Celal ve İkram sahibi!" diye dua eden bir kişinin yanından geçerken: lDuana icabet edildi. Dilediğini iste'' buyurdu. Yine dua ederken: "Allahım! Senden nimetinin tamamını dilerim" diyen bir adamın yanından geçerken: "Ey Ademoğlu! Nimetin tamamının ne olduğunu biliyor musun?'' diye sordu. Adam: "Hayır maksadıyla yaptığım bir duaydı" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nimetin tamamı, Cehennemden kurtuluş ve Cennete girmedir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Babam (İmam Ahmed) dedi ki: "(Ravi) Cüreyri, sadece bu hadisi rivayet etmiş olsaydı olurdu (metnin içeriği nedeniyle ona yeterdi)."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/541 (3527 "hasen") rivayet etti.

 

 

2. Rabia b. Amir

 

14819- Rabia b. Amir'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Devamlı, ''Ya Zel-Celali vel-İkram (=Ey Celal ve İkram sahibi!)'' diye dua ediniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, da'vat 5/540 (3525 "ğarib") ve Hakim (1/498 "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ