MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

86- ism-i A'zam'la Dua Etmek

 

1. Enes b. Malik

 

14820 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir adamın: "Allahım! Bütün övgülerin Sana ait olduğunu, Senden başka ilah olmadığını, tek olduğunu ve ortağının bulunmadığını, kullarına çok iyilikte bulunduğunu, gökleri ve yeri Senin yarattığını, celal ve kerem sahibi olduğunu bilerek Sana dua ediyorum" dediğini duyunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'a, kendisiyle dua edildiğinde icabet ettiği, istendiğinde verdiği İsm-i A'zam'ıyla dua ettin.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1268 (3858) ve Hakim (1/504 "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

14821 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir halkada otururken, bir adam namaz kılıyordu. Adam rüku, secde ve teşehhüdden sonra şöyle dua etti: "Allahım! Bütün övgülerin Sana ait olduğunu, Senden başka ilah olmadığını, kullarına çok iyilikte bulunduğunu, gökleri ve yeri Senin yarattığını, celal ve kerem sahibi olduğunu bilerek Sana dua ediyorum. Ey diri olan ve yarattıklarının işini çekip çeviren!" Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'a, kendisiyle dua edildiğinde icabet ettiği, istendiğinde verdiği İsm-i A'zam'ıyla dua etti. '' Affan rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın adını söyledi" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (705), Ebu Davud 2/79 (1495) ve Nesai 3/52 (1300), rivayet ettiler.

 

 

 

14822 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir halkada otururken, bir adam namaz kılıyordu, Adam rüku, secde ve teşehhüdden sonra şöyle dua etti: "Allahım! Bütün övgülerin Sana ait olduğunu, Senden başka ilah olmadığını, kullarına çok iyilikte bulunduğunu bilerek Sana dua ediyorum. Ey gökleri ve yeri yaratan! Ey celal ve kerem sahibi! Ey diri olan ve yarattıklarının işini çekip çeviren! Senden istiyorum." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adamın hangi şeyle Allah'a dua ettiğini biliyor musunuz?'' diye sordu. Sahabe: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" cevabını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin ederim kı; Allah'a, kendisiyle dua edildiğinde icabet ettiği, istendiğinde verdiği İsm-i A'zam'ıyla dua etti'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14823 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılan Ebu Ayyaş Zeyd b. Samit ez-Züraki'nin yanından geçerken. Ebu Ayyaş şöyle diyordu: "Allahım! Bütün övgülerin Sana ait olduğunu, Senden başka ilah olmadığını Sana dua ediyorum. Ey kullarına çok iyilikte bulunan! Ey gökleri ve yeri yaratan! Ey celal ve kerem sahibi!" bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'a, kendisiyle dua edildiğinde icabet ettiği, istendiğinde verdiği İsm-i A'zam'ıyla dua et!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:  Hakim (1/504) ve Diyau'l-Makdisı (1514) rivayet ettiler.

 

 

 

14824 (1)- İbn Bureyde, babasından bildiriyor: Bureyde yatsı vakti dışarıya çıktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla karşılaştı ve elinden tutarak Mescid'e soktu. O sırada Mescid'de bir adamın okuduğunu duydular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sence gösteriş mi yapıyor?'' diye sorunca, Bureyde sustu ve cevap vermedi. Adam şöyle dua ediyordu: "Allahım! Allah olduğuna, Senden başka ilah olmadığına, senin tek ve her şeyden müstağni olduğuna, doğurmadığına ve doğrulmadığına, hiçbir şeyin sana denk olmadığına olan imanım yüzü suyu hürmetine Senden istiyorum." Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin ederim ki'' veya ''Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim ki; Allah'a, kendisiyle istendiğinde verdiği, dua edildiğinde icabet ettiği İsm-i A'zam'ıyla dua et!" dedi.

İkinci gün yine yatsı / vakti Bureyde dışarıya çıkınca Resulullah'la karşılaştı ve Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu elinden tutarak Mescid'e götürdü. Yine aynı adam okuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sence gösteriş mi yapıyor?'' dedi. Bureyde: "Sen bunun gösteriş yaptığını mı söylüyorsun, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, o Allah'a yönelmiş bir mümindir, o Allah'a yönelmiş bir mümindir'' buyurdu. Baktığımızda, Mescid'in bir kenarında okuyanın Ebu Müsa el-Eş'arı olduğunu gördük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Eşari'' veya ''Abdullah b. Kays'a, Davud'un sesine benzer nağme verilmiştir'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu ona söyleyeyim mi?" dediğimde: ''Evet söyle'' karşılığını verdi. Ebu Müsa'ya bunu söylediğimde: "Sen bana Resulullah'tan bir hadis aktaran dostumsun" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (10/271-2), İbn Mace (3857) ve Hakim (1/504) rivayet ettiler.

21046 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

14825 (2)- Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın: "Allahım! Allah olduğuna, Senden başka ilah olmadığına, senin tek ve her şeyden müstağni olduğuna, doğurmadığına ve doğrulmadığına, hiçbir şeyin sana denk olmadığına olan imanım yüzü suyu hürmetine Senden istiyorum" dediğini duyunca şöyle buyurdu: "Allah'a, kendisiyle istendiğinde verdiği, dua edildiğinde icabet ettiği İsm-i A'zam'ıyla dua etti."

 

[Sahih]

 

 

 

14826 (3)- Abdullah b. Bureyde, babasından bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın: "Allahım! Allah olduğuna, Senden başka ilah olmadığına, senin tek ve her şeyden müstağni olduğuna, doğurmadığına ve doğrulmadığına, hiçbir şeyin sana denk olmadığına olan imanım yüzü suyu hürmetine Senden istiyorum" dediğini duyunca şöyle buyurdu: "Allah'a, kendisiyle istendiğinde verdiği, dua edildiğinde icabet ettiği İsm-i A'zam'ıyla dua etti."

 

[Sahih]

 

 

3. Esma binti Yezid

 

14827- Esma binti Yezid'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Şu iki ayette Allah'ın İsm-i A'zam'ı vardır. Bu ayetler, "Allah, kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, Kayyum'dur"[Bakara 255] ve "Elif, Lam Mim. Allah, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayandır. Hayy'dır, Kayyum'dur,[AI-i İmran 1-2] ayetleridir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 2/480 (1496), Tirmizi, dua 5/517 (3478 "hasen sahih"); İbn Mace, dua 2/1267 (3855), Darimi 2/542 (3389) ve Abd b. Humeyd (456/1578) rivayet ettiler.

21369 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ