MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

74- Bütün Müslümanları Kapsayacak Şekilde Dua Etmek ve Dua Ederken Kendinden Başlamak

 

1. Abdullah b. Amr

 

14768 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre bir adam geldi ve: "Allahım! Berıi ve Muhammed'i bağışla, merhametine bizden başkasını ortak etme" diye dua etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bu duayı yaptı?'' diye sorunca, adam: "Ben yaptım" cevabını verdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın mağfiretini birçok kişiden esirgedin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred (92) rivayet etti.

Heysemi (lO/lSA) Ahmed'in senedinin hasen olduğunu söyledi.

 

 

 

14769 (2)- Abdullah b. Anır'ın bildirdiğine göre bir adam: "Allahım! Sadece beni ve Muhammed'i bağışla" diye dua edince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın mağfiretini birçok kişiden esirgedin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Cundub el-Beceli

 

14770- Cundub der ki: Bir bedevi gelip devesini çökerttikten sonrs başladı, sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldı. Namaz bitince devesini çözüp bindi, sonra: "Allahım! Bana ve Muhammed'e merhamet et. Merhametine bizden başkasını ortak etme" diye dua etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizce bu mu yoksa devesi mi sapık. Ne dediğini duymuyor musunuz?'' diye sorunca, sahabe: "Evet duyuyoruz" cevabını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın geniş olan rahmetini daralttın. Allah yüz rahmet yarattı, bunlardan birini yeryüzüne indirdi. Cinniyle, insiyle ve hayvanıyla bütün mahlukat bununla birbirine merhamet ederler. Yanında da doksan dokuz rahmet vardır. Sizce bu durumda adam mı yoksa devesi mi sapmış'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4885) ve Hakim, Müstedrek'te (1/56-7) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

14771 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Bir bedevi Mescid'e girip iki rekit namaz kıldıktan sonra: "Allahım! Bana ve Muhammed'e merhamet et, ikimizden başka kimseye merhamet etme" diye dua edince Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ona dönüp: ''Geniş olanı engelledin'' buyurdu. Çok geçmeden bu adam Mescid'e idrarını yapınca, insanlar ona doğru koştular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Siz zorlaştırıcı değil, kolaylaştırıcı olarak gönderildiniz. Onun (idrarın) üzerine bir kova -veya kova dolusu- su dökün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Şafii (1/25), Ebu Davud (380), Tirmizi (147), Nesai (3/14), İbn Huzeyme (298) rivayet ettiler.

1024 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

14772 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalkınca biz de kalktık. Bir bedevi namazda: "Allahım! Bana ve Muhammed'e merhamet et, ikimizden başka kimseye merhamet etme" diye dua edince Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} selam verdikten sonra, bedeviye: ''Geniş olanı (Allah'ın rahmetini) engelledin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (882) rivayet etti.

 

 

 

14773 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de otururken bir bedevi girdi ve: "Allahım! Beni ve Muhammed'i bağışla, ikimizden başka kimseyi bağışlama" diye dua etti. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülüp: ''Geniş olanı daralttın'' buyurdu. Sonra bedevi Mescid'in bir kenarına gidip idrarını yapmaya başlayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gidip: "Bu ev Allah'ı zikretmek ve namaz kılmak için inşa edilmiştir. Burada idrar yapılmaz'' buyurdu. Sonra bir kova su isteyip suyu idrarın üzerine döktü. Bedevi Mescid'de idrarını yapmaması gerektiğini anlayınca şöyle dedi: "Annem babam ona feda olsun. Resulullah yanıma geldi, ne sövdü ne azarladı, ne de vurdu."

 

[Sahih]

 

1027 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. İbn Abbas

 

14774 (1) Abdullah b. Abbas, Ubey b. Ka'b'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birine dua edeceği zaman önce kendinden başlardı. Bir gün Hz. Musa'dan bahsedince: ''Allah'ın rahmeti bizim ve Musa'nın üzerine olsun. Sabır gösterseydi de aralarında geçen olaylar (Hak tarafından) bize kıssa olarak anlatılsaydı. Ama o: ''Eğer bundan sonra sana bir şey hakkında soru sorarsam, artık benimle arkadaşlık etme. Doğrusu, tarafımdan (dilenecek son) özre ulaştın (bu son özür dileyişim)'' [Kehf 76] dedi. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3984), İbn Hibban (988) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11310) rivayet ettiler.

 

 

 

14775 (2)- Aynı manada bir hadis, başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

 

 

14776 (3)-Z Abdullah b. Abbas, Ubey b. Ka'b'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Nebilerden bahsedince, kendinden başlayarak: ''Allah, bize, Hud’a ve Salih’e merhamet etsin'' şeklinde dua ederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Kani' (1/3) ve İbn Abbas'tan İbn Mace (3852) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ