MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

75- Müslümanın, Müslüman Kardeşine Gıyabında Dua Etmesi

 

1. Ebu'd-Derda ve Ümmü'd-Derda

 

14777 (1) -Derda'nın kocası- Safvan b. Abdillah b. Safvan der ki: Şam'a gidip Ebu'd-Derda'nın yanına girdim; ama onu bulamadım. Ümmü'dDerda'yı gördüm. Bana: "Bu sene hac yapacak mısın?" diye sordu. Ben: "Evet" cevabını verince ise şöyle dedi: "Bize hayır dua et. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: "Müslüman'ın, Müslüman kardeşine gıyabında yaptığı dua kabul edilir. Dua edenin başında görevli bir melek bulunur ve bu kişinin her hayır duasında: "Amin, Allah sana da aynısını versin'' der. '' Çarşıya çıkıp Ebu'd-Derda'yı bulunca, o da bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynı hadisi nakletti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/2094 (2733), Buhari, el-Edebu'l-müfred (215/625) ve İbn Ebi Şeybe, dua (7/22) rivayet ettiler.

 

 

 

14778 (2) -Bu hadis başka bir kanaHa Safvan'dan nakledilmiştir.

 

 

 

14779 (3) - Ümmu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişinin, kardeşi için gıyabında yaptığı dua kabul edilir ve her duasında bir melek: "Allah sana da aynısını versin'' der.''

 

[Sahih]

 

 

 

14780 (4) - Safvan b. Abdullah b. Safvan'ın -Derda'nın kocası- bildirdiğine göre Derda'nın ailesinin yanına gittiğinde Ümmu'd-Derda'yı gördü. Ümmu'd-Derda: "Bu sene hac yapacak mısın?" diye sorunca, Safvan: "Evet" cevabını verdi. Ümmu'd-Derda şöyle dedi: "Bize hayır dua et. ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: "Müslümanın, Müslüman kardeşine gıyabında yaptığı dua kabul edilir. Dua edenin başında görevli bir melek bulunur ve bu kişinin her hayır duasında: ''Amin, Allah sana da aynısını versin" der. ''Safvan der ki: çarşıya çıkıp Ebu'd-Derda'yla karşılaşınca, o da bana ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynı hadisi nakletti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/2094 (2733), Buhari, el-Edebu'l-müfred (215/625) ve İbn Ebi Şeybe, dua (7/22) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ