MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

26- Yatmak için Uzanmak

FARKLI HADİSLER

 

1. İbn Mes'ud

 

14560 (1) Abdullah (b. Mes'üd)'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağına uzanınca: ''(Allahım!) Kullarını topladığın gün beni azabından koru'' derdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/231) ve Nesai, Amelu yevm vel-Ieyle'de (756) rivayet ettiler.

 

 

 

14561 (2)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatacağı zaman sağ elini yanağının altına koyar ve: ''Allahım! Kullarını topladığın gün beni azabından koru'' derdi.

 

[Hasen]

 

 

 

14562 (3)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatacağı zaman -Ebu Ahmed rivayetinde: Yatağına girince- sağ elini yanağının altına koyar ve: 'Allahım! Kullarını topladığın gün beni azabından koru" derdi.

 

[Hasen]

 

 

 

14563 (4)- Mana olarak aynısın Veki bize bildirmiştir.

 

 

 

14564 (5)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağına girince elini yanağının altına koyar ve: "Allahım! Kullarını haşrettiğin gün beni azabından koru" derdi.

 

[Hasen]

 

 

2. Hafsa binti Ömer

 

14565 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Hafsa binti Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağına girince sağ elini yanağının altına koyar ve üç defa: "Allahım! Kullarını haşrettiğin gün beni azabından koru" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14566 (2)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Hafsa der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağına girince sağ elini sağ yanağının altına koyardı. Allah'ın Resulü sağ elini yemek, abdest, namaz ve elbiselerini giymede kullanırdı. Sol elini ise bunun dışındaki şeylerde kullanırdı. Pazartesi ve Perşembe günleri de oruç tutardı."

 

 

 

14567 (3)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Hafsa der ki:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyumak için yatağına girdiği zaman sağ elini sağ yanağının altına koyar ve üç defa: "Allahım! Kullarını haşrettiğin gün beni azabından koru'' derdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağ elini yeme içmede, abdest almada, elbiselerini giymede ve bir şeyalıp verirken kullanırdı. Geriye kalan şeylerde de sol elini kullanırdı. Birinci haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri, ikinci haftanın da Pazartesi günü olmak üzere her aydan da üç gün oruç tutardı."

 

[Sahih]

 

10708 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14568 (4)- Hafsa binti Ömer der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyumak için yatağına girdiği zaman sağ elini sağ yanağının altına koyar ve üç defa: "Allahım! Kullarını haşrettiğin gün beni azabından koru'' derdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağ elini yeme içmede, sol elini ise geriye kalan şeylerde kullanırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/203) rivayet etti,

 

 

3. Bera b. Azib

 

14569 (1) Bera b, Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyumak istediği zaman sağ tarafına yaslanır ve: "Allahım! Kullarını topladığın gün beni azabından koru" derdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağ elini yeme içmede, sol elini ise geriye kalan şeylerde kullanırdı." Ebu İshak der ki: (Ebu Ubeyde'den) başkası bunu: "Kullarını dirilttiğin gün ...'' ifadesiyle vermiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/310 (5045) ve Tirmizi 5/471 (3398 "hasen ğarib") rivayet ettiler.

 

 

 

14570 (2)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyumak istediği zaman sağ elini yanağının altına koyar ve: "Allahım! Kullarını dirilttiğin gün beni azabından koru" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14571 (3)- Beri b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağına girince sağ elini yanağının altına koyar ve: "Allahım! Kullarım dirilttiğin veya topladığın gün beni azabından koru'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14572 (4)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuyacağı zaman sağ elini yanağının altına koyar ve: "Allahım! Kullarını dirilttiğin gün beni azabından koru'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14573 (5)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuyacağı zaman sağ elini yanağının altına koyar ve: "Allahım! Kullarını dirilttiğin gün beni azabından koru'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14574 (6)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuyacağı zaman sağ elini yanağının altına koyar ve: "Allahım! Kullarını dirilttiğin gün beni azabından koru'' derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/311 (5045) ve Tirmizi 5/468 (3394 "hasen) rivayet ettiler.

 

 

4. Huzeyfe b. el-Yeman

 

14575- Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuyacağı zaman sağ elini yanağının altına koyar ve: "Rabbim! Kullarını dirilttiğin -veya topladığın- gün beni azabından koru'' derdi.

 

Diğer tahric: Tirmizi (3398) rivayet etti.

26104 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ