MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Yüzüstü Yatmanın Yerilmesi

FARKLI HADİSLER

 

1. Amr b. eş-Şerid

 

14576 (1) Amr b. eş-Şerid'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerini bir şeyle örtmeden yüzüstü yatan birini görünce ayağıyla dürter ve: ''Bu, Allah'ın en sevmediği yatma şeklidir'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/101) Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

14577 (2)- Amr b. eş-Şerid'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüstü yatan birinin yanından geçerken: ''Bu, Allah'ın en sevmediği yatma şeklidir'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Tihfe b. Kays

 

14578 (1) Yaiş b. Tihfe el-Gifari anlatıyor: Babam Suffe ashabındandı. (Babam der ki) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye onları misafir etmelerini emredince, herkes bir iki kişi alıp götürmeye başladı ve sonunda beş kişi kaldık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle geliniz'' buyurunca, Onunla, Hz. Aişe'nin evine gittik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! Bize yemek getir'' buyurunca, Hz. Aişe bize bulgurdan yapılmış bir yemek getirdi, yedik. Sonra hays (keş ve yağ karışımı hurma yemeği) getirdi, onu da yedik. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! Bize içecek ver'' buyurunca, Hz. Aişe bir maşraba su getirdi ve içtik. Sonra içinde süt olan küçük bir bardak getirdi, onu da içtik. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İster burada yatın, isterseniz Mescid'e gidin'' buyurunca: "Hayır, Mescid'e gideriz" dedik. Ben Mescid'de yüz üstü uzanmışken bir adam ayağıyla beni dürttü ve: ''Bu, Allah'ın sevmediği bir yatlş şeklidir'' dedi. Baktığımda bu kişinin Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6586) rivayet etti.

 

 

 

14579 (2)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla: Yaiş b. Tihfe el-Gifari der ki: Babam Suffe ashabındandI. (Babam der ki) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye: ''Ey falan, bunu seninle götür'' buyurdu ... " şeklinde rivayet edilmiştir.

 

[Hasen]

 

22512'den sonra tekrar edecektir.

 

 

 

14580 (3)- İbn Tihfe el-Gifari babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir grubu misafir edince yanında (Mescid'de) geceledik Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece bize bakmak için çıkınca yüzüstü yattığımı görüp, ayağıyla dürterek beni uyandırdı ve: ''Bu, Cehennemliklerin yatış şeklidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3724) rivayet etti.

 

 

 

14581 (4)- İbn Tihfe el-Gifari, babasından bildiriyor: Bazı fakirlerle beraber, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında misafir olduğumuzda, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece vakti misafirlerini kontrol etmek için (Mescid'e) çıktı. Benim yüz üstü yattığımı görünce ayağıyla dürtüp: ''Bu şekilde yatma. Çünkü bu şekilde yatmak, Allah'ın sevmediği bir yatma şeklidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14582 (5)- Haris b. Abdirrahman der ki: Ebu Seleme b. Abdirrahman ile otururken, Gifar oğullarından, Abdullah b. Tihfe'nin oğullarından olan bir adam geldi. Ebu Seleme: "Bize, babanla ilgili olayı anlatır mısın?" deyince, adam dedi ki: Babam, Abdullah b. Tihfe şöyle anlattı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaki misafirler çoğalınca: ‘'Herkes misafiriyle evine dönsün'' derdi. Bir gece yanındaki misafirler çoğalınca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herkesl beraber oturduğu kişiyle (evine) dönsün'' buyurdu. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber gidenlerdendim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girince: ''Ey Aişe! (Yiyecek) bir şey var mı?'' diye sordu. Hz. Aişe: "Evet. İftarın için hazırladığım biraz hays var" dedi ve kendisine ait bir kapta bu yemeği getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemekten biraz alıp yedikten sonra: ''Allah'ın adını anarak alınız'' buyurdu. Biz de tıkabasa yedik. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanında içecek var mı?'' diye sorunca, Hz. Aişe: "Evet. Senin için hazırladığım biraz süt var" cevabını verdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu getir'' buyurunca, Hz. Aişe sütü getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütü alıp ağzına götürerek biraz içti, sonra: ''Allah'ın adını anarak içiniz'' buyurdu. O kadar içtik ki, Vallahi artık süte bakamayacak duruma geldik. Sonra çıkıp Mescid'e gittik ve ben yüz üstü yattım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkıp: ''Namaza, namazar diyerek halkı uyandırmaya başladı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e çıkınca insanları namaza uyandırırdı. Benim yanımdan geçerken yüz üstü yattığımı görüp: ''Bu kimdir?'1 diye sorunca: "Ben, Abdullah b. Tihfe'yim" cevabını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu şekildeki yatma, Allah'ın sevmediği yatma şeklidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (1/152) rivayet etti.

22438 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14583 (6)- İbn Tihfe el-Gifari, babasından bildiriyor: Bir grupla beraber o, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında misafir olduğunda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece vakti misafirlerini kontrol etmek için (Mescid'e) çıktı. Bu sırada onun yüz üstü yattığını görünce ayağıyla dürtüp uyandırdı ve: ''Bu, Cehennemliklerin yatlş şeklidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

14584 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüz üstü yatan birinin yanından geçerken: "Bu şekildeki yatma, Allah'ın sevmediği yatma şeklidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/12) ve Hakim, Müstedrek (4/271) rivayet ettiler.

 

 

 

14585 (2)- Ebu Hureyre'nirı bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüz üstü yatan bir adamı görünce: "Bu şekildeki yatma, Allah'ın sevmediği yatma şeklidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ