MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- "La Havle vela Kuvvet illa Billah" Demenin Fazileti

 

1. Ebu Zer (r.a.)

 

14431 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Ebu Zer!

Sana Cennet hazinelerinden bir hazineyi bildireyim mi? ''La havle vela kuvvet illa billah'' delibuyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9788, 11240) rivayet etti.

 

 

 

14432 (2)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında yürürken bana: "Sana Cennet hazinelerinden bir hazineyi bıldireyim mi?'' buyurdu. Ben: "Olur, bildir" karşılığını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''La havle vela kuvvete illa billah, sözüdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9758) ve İbn Hibban (820) rivayet ettiler.

 

 

 

14433 (3)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana Cennet hazinelerinden bir hazineyi bildireyim mi? La havle vela kuvvet illa billah, sözüdür" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14434 (4)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Sana Cennet hazinelerinden bir hazineyi bildireyim mi?" buyurdu. Ben: "Evet" karşılığını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "La havle vela kuvvete illa billah, sözüdür" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14435 (5)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "La havle vela kuvvete illa billah sözü, Cennet hazinelerindendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14436 (6)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana Cennet hazinelerinden bir hazineyi bildireyim mi? La havle vela kuvvet illa billah, sözüdür"buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14437 (7)- Ebu Zer der ki: Dostum (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yedi şeyi emretti: Miskinleri sevmeyi ve onlara yakın olmayı, (dünyalık işlerde) kendimden daha yukarıda değil, daha aşağıda olanlara bakmamı, onlar bana sırtını dönse bile akrabayla alakayı kesmememi, kimseden bir şey istemememi, acı da olsa gerçeği söylememi, Allah yolunda kınayanın kınamasından korkmamamı ve "La. havle vela kuvvete illa billah" sözünü çokça söylememi emretti ve bu sözün, Arş'ın altındaki hazinlerden biri olduğunu bildirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10114) ve İbn Hibban (449) rivayet ettiler.

23351 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

14438 (8)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cennet hazinelerinden bir hazine ister misin?" buyurunca: "Evet" dedim. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'La havle vela kuvvete illa billah, sözüdür" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14439 (9)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sevdiğim bana beş şeyi emretti: Miskinlere merhamet edip onlarla oturmayı, (dünyalık işlerde) kendimden daha yukarıda değil, daha aşağıda olanlara bakmamı, onlar bana sırtını dönse bile akrabayla alakayı kesmememıi, acı da olsa gerçeği söylememi ve ''La havle vela kuvvete illa billah'' sözünü söylememi." Gufra'nın azatlısı der ki: Gördüğüm kadarıyla bu beş şeyden (zamammızda yaptığımız) sadece "La havle vela kuvvete illa billah" sözü kalmıştır.

Ebu Abdirrahman der ki: Bu hadisi Hakem b. Musa'dan duydum. O da Muhammed b.

Ka'b kanalıyla Ebu Zer'den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı rivayette bulundu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Haris, Müsned'inde (İthafu'l-hiyera 4042) rivayet etti.

 

 

 

14440 (10)- Ebu Zer anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'deyken yanına gidip oturdum, bana: ''Ey Ebu Zer! Namaz kıldın mı?'' diye sordu. Ben: "Hayır" cevabını verince de: "Kalk ve kıl'' buyurdu. Kalkıp nanuz kıldıktan sonra yanına gidip oturunca: ''Ey Ebu Zer! İnsanlardan ve cinlerden olan şeytanlardan Allah'a sığın'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanlardan da şeytanlar var mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle karşılık verdi: ''Evet. Ey Ebu Zer! Sana Cennet hazinelerinden bir hazineyi bildireyim mi?'' Ben: "Annem babam sana feda olsun!' Evet, bildir" deyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''La havle ve la kuvvete illa billah, de. Bu söz, cennet hazinelerinden bir hazinedir'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ya namaz nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Konulan emirlerin en hayırlısıdır. Dileyen azı dileyen çok kılar'' cevabını verdi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Peki ya oruç nedir?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Karşılığı olan bir farzdır'' dedi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Peki ya sadaka nedir?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Karşılığı olan bir farzdır ve Allah katında daha fazlası vardır'' cevabını verdi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Sadakanın hangisi daha faziletlidir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malı az olan kişinin gücü nispetinde veya fakire gizlice- verdiği sadakadır'' cevabını verdi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Sana indirilenlerin en büyüğü hangisidir?" diye sorunca: ''Ayet el-Kürsi'dir'' cevabını verdi. Ben: "Nebilerin ilki hangisidir?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hz. Ademidir'' cevabını verdi. Ben: "Ey AlIah'ın Resulü! O nebi miydi?" diye sorunca: ''Evet! Allah'ın kendisiyle konuştuğu bir nebiydi'' cevabını verdi. Ben: "Ey AlIah'ın Resulü! Kaç Resul vardır?" diye sorunca: ''üç yüz on beş kadardır'' cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tayalisi (478), Bezzar (4034) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (3576) rivayet ettiler.

9635 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

14441 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Sana, Cennet hazinelerinden bir hazine olan ve Arşın altında bulunan bir hazineyi öğreteyim mi -Haşim rivayetinde: bildireyim mi- bu, La kuvvete illa billah, sözüdür. (Bu sözü söyleyen hakkında) Allah: ''Kulum Müslüman olup bana teslim oldu'' der'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14441 (2)- Ebu Hureyre der ki: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Sana, Cennet hazinelerinden bir hazine olan ve Arş'ın altında bulunan bir hazineyi bildireyim mi? Bu, La kuvvete illa billah, sözüdür'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Tayalisi (1494) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9757) rivayet ettiler.

 

 

 

14443 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Sana, Cennet hazinelerinden bir olan bir sözü öğreteyim mi?'' buyurunca: "Evet, anam babam sana feda olsun!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''La kuvvete illa billah, de!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14444 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana, Cennet hazinelerinden bir bildireyim mi? Bu, La kuvvete illa billah, sözüdür'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2556) rivayet etti.

 

 

 

14445 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Sana, Cennet hazinelerinden bir olan bir hazineyi bildireyim mi?'' buyurunca: "Evet" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''La havle vela kuvvete illa billah, de'' buyurdu. Zannedersem şöyle de dedi: "Allah, (bu sözü söyleyen hakkında): ''Kulum Müslüman olup bana teslim oldu'' der'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10118) rivayet etti.

 

 

 

14446 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "La havle vela kuvvete illa billah, sözünü çokça söyleyiniz. Bu söz, Cennet hazinelerinden bir hazin edir.''

 

[Hasen]

 

 

 

14447 (7)- Ebu Hureyre der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Ey Ebu Hureyre! Sana, Cennet hazinelerinden bir hazine olan ve Arş'ın altında bulunan bir hazineyi öğreteyim mi?'' buyurunca, ben: "Anam babam sana feda olsun, evet" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘La kuvvete illa billah, sözüdür'' buyurdu. Ebu' Belc der ki: Zannedersem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle de dedi: (Bu sözü söyleyen hakkında) Allah: ''Kulum Müslüman olup bana teslim oldu'' der.''

Ebu Belc ekledi: Amr dedi ki: Ebu Hureyre'ye: Bu söz: "La havle vda kuvvete illa billah" sözü müdür?" diye sordum. O: "Hayır, benim söylediğim: "Bahçene girdiğin zaman her ne kadar mal ve nüfuz bakımından beni kendinden daha az buluyorsan da; ''MaşaaIIah, Allah'tan başka kuvvet yoktur'' demen lazım değil miydi" [Kehf 39] ayetidir" cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

14448 (8)- Ebu Hureyre der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir bahçeye gittik. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey Ebu Hureyre! Malını şöyle ve şöyle dağıtanlar dışında çok mal sahibi olanlar helak olmuştur. Böyle dağıtanlar da da pek azdır'' buyurdu. Bir süre daha onunla yürüdükten sonra: ''Ey Ebu Hureyre! Sana cennet hazinelerinden biri olan bir söz söyleyeyim mi? Bu söz ''La havle vela kuvvete illa billah'' sözüdür'' buyurdu. Daha sonra: ''Ey Ebu Hureyre! Allah'ın insanlar üzerindeki haklarının neler olduğunu biliyor musun?'' diye sordu. Ben: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediğimde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın, insanlar üzerindeki hakkı O'na ibadet etmeleri ve hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır'' buyurdu. Sonra şöyle buyurdu: ''İnsanIarın Allah üzerindeki haklarının neler olduğunu biliyor musun? Bunu yapmaları halinde hakları ,da Allah'ın onları cezalandırmamasıdır.'' Ona: "Bunu diğer Müslümanlara bildireyim mi?" diye sorduğumda: "Hayır, bırak amelde bulunsunlar'' dedi.

 

[Hasen]

 

23 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14449 (9)- Ebu Hureyre anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medinelilere ait bir hurmalığa çıkmıştı. Bir ara bana: "Ey Ebu Hureyre!" veya "Ey Ebu Hirr!" diye seslendi ve şöyle devam etti: ''Çok malı olanlar helak olmuştur ki dünyada çok malı olanların kıyamet gününde nimetleri az olacaktır. Ancak malını şöyle şöyle ve şöyle dağıtanlar bunun dışındadır ki bunlar da pek azdır. Ey Ebu Hureyre! Sana cennet hazinelerinden biri olan bir söz söyleyeyim mi? Bu da ''La havle vela kuvvete illa billah, vela melcele minellah illa ileyh (=Allah'a dayanmayan hiçbir güç ve kuvvet yoktur. Allah'a karşı yine Allah'tan başka sığınak yoktur)'' sözüdür.'' Sonra: "Ey Ebu Hureyre! Allah'ın insanlar üzerindeki hakları ile insanların Allah üzerindeki haklarının neler olduğunu biliyor musun? diye sordu. Ben: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediğimde, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın, insanlar üzerindeki hakkı O'na ibadet etmeleri ve hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır. Bunu, yapmaları halinde hakları da Allah'ın onları cezalandırmamasıdır."

 

[Sahih]

 

22 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

14450 (10)- Ebu Hureyre der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Medinelilerden birilerinin hurmalığında geziyorduk. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Ebu Hureyre! Malını şöyle şöyle ve şöyle dağıtanlar dışında çok mal sahibi olanlar helak olmuştur. Böyle dağıtanlar da pek azdır'' buyurdu ve sağına, soluna ve önüne doğru avuçlarıyla bir şeyler verir gibi yaptı. Bir süre daha yürüdükten sonra: ''Ey Ebu Hureyre! Sana cennet hazinelerinden biri olan bir söz söyleyeyim mi?" diye sordu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle" dediğimde, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''''La havle vela kuvvete illa billah, vela melcele minellah illa ileyh (=Allah'a dayanmayan hiçbir güç ve kuvvet yoktur. Allah'a karşı yine Allah'tan başka sığınak yoktur)'' de’’ buyurdu. Bir süre daha yürüdükten sonra: ''Ey Ebu Hureyre! İnsanların Allah üzerindeki hakları ile Allah'ın insanlar üzerindeki haklarının neler olduğunu biliyor musun?'' diye sordu. Ben: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediğimde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın, insanlar üzerindeki hakkı O'na ibadet etmeleri ve hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır. Bunu yapmaları halinde de Allah'ın onları cezalandırmamasını hak ederler. ''

 

[Sahih]

 

21 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

14451 (11)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey EM Hureyre! Sana Cennet hazinelerinden birini bildireyim mi?'' diye sorunca, ben: "Anam babam sana feda olsun, evet" cevabını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu, La kuvvete illa billah, sözüdür'' buyurdu.

 

 

3. Ebu Musa

 

14452 (1) Ebu Musa der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sana Cennet hazinelerinden birini bildireyim mi?'' diye sorunca, ben: "O nedir?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu, La havle vefa kuvvete illa billah sözüdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1526) rivayet etti.

 

 

 

14453 (2)- Ebu Musa el-Eş'ad der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size Cennet hazinelerinden birini bildireyim mi? Cennet hazinelerinden bir hazine olan şeyi bilmiyor musun?'' diye sorunca, ben: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu, La havle vela kuvvete illa billah sözüdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14454 (3)- Ebu Musa el-E ş' ari der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet hazinelerinden bir hazine olan şeyi bilmiyor musun? -veya: ''Onu sana bildireyim mi?-II diye sorunca, ben: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu, La havle vela kuvvete illa billah sözüdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14455 (4)- Ebu Musa el-Eş'ari anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir gazvedeyken, bol ganimet elde ederek çabuk döndük. Meskun yerlere ulaşınca, bazılarımız yüksek sesle tekbirgetirmeye başladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle şu şekilde işaret ederek: ''Ey insanlar! Siz, sağıra veya bir gaibe seslenmiyorsunuz. Siz, size bineklerinizin başından daha yakın olan birine sesleniyorsunuz.'' Sonra: ''Ey Abdullah b. Kays! -veya Ey Ebu Musa!- Sana Cennet hazinelerinden olan bir sözü bildireyim mi?"

buyurdu. Ben: "Evet, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''La havle vela kuvvet illa billah, de'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (662) rivayet etti.

14334 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

14456 (5)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir yolculuktayken bir vadiye indik ve halk yüksek sesle tekbir getirdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey insanlar! Nefislerinize yumuşak davranın (seslerinizi çok yükseltmeyin). Siz, sağıra veya bir gaibe seslenmiyorsunuz. Duyan ve size yakın birine sesleniyorsunuz'' buyurduktan sonra: ''Ey Abdullah b. Kays! Sana Cennet hazinelerinden olan bir sözü bildireyim mi?" buyurdu. Ben: "Evet" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu söz ''La havle vela kuvvete illa billah, sözüdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

14333 (S)'te geçmiştir.

 

 

 

14457 (6)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: (Bir yolculuktayken) halk bir yokuşu tırmanırken veya bir tepeye çıkarken, her tepeye varan: "La ilahe illallahu vallahu ekber" demeye başladı. Bir katıra binmiş, süvariler arasında giden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Siz, sağıra veya bir gaibe seslenmiyorsunuz" buyurduktan sonra şöyle dedi: "Ey Ebu Musa -veya Ey Abdullah b. Kays- Sana Cennet hazinelerinden birini bildireyim mi?" ben: "Evet" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "La havle vela kuvvete illa billah'' sözüdür"buyurdu.

 

[Sahih]

 

14332 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14458 (7)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir bir yolculuktayken, dua ederken seslerimizi yükseltince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Siz, sağıra veya bir gaibe seslenmiyorsunuz. Siz, duanızı duyup ona icabet edene sesleniyorsunuz." Sonra bana: "Ey Abdullah b. Kays -veya Ey Ebu Musa!- Sana Cennet hazinelerinden olan bir sözü bildireyim mi? Bu söz, La havle vela kuvvete illa billah, sözüdür" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2992) rivayet etti.

14331 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14459 (8)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir gazvedeyken her tepeye çıkmamızda ve her vadiye inmemizde yüksek sesle tekbir getirdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yaklaşıp: ''Ey insanlar! Kendinize yumuşak davranın (seslerinizi çok yükseltmeyin). Siz, sağıra veya bir gaibe seslenmiyorsunuz. Duyan ve gören birine sesleniyorsunuz. Seslendiğiniz kiş( size devenizin boynundan daha yakındır. (Sonra bana:) "Ey Abdullah b. Kays! Sana Cennet hazinelerinden olan bir sözü öğreteyim mi? Bu söz, La havle vela kuvvete illa billah, sözüdür" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2704) rivayet etti.

14330 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ