MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 1- Zikrin Fazileti

3 RAVİ’DEN FARKLI HADİSLER

 

3. Nu'man b. Beşir

 

14263 (1) Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: ''Allah'ın celalini zikrederek edilen tesbih, tahmid ve tehliller Arş'ın etrafında dönerler ve bal arısının kovanından çıkan uğultu gibi uğultu çıkarıp sahiplerini andırırlar. Sizden biriniz Allah katında sürekli anılmasını sağlayacak bir şeyin olmasını istemez mi?''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3809) ve Ebu Nuaym, Hilye'de rivayet ettiler.

 

 

 

14264 (2)- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'ın celalini zikrederek edilen tesbih, tahmid, tekbir ve tehlil edenlerin bu zikirleri Arş'ın etrafında dönerler ve bal arısının kovanından çıkan uğultu gibi uğultu çıkarıp sahiplerini andımlar. Sizden biriniz Allah katında sürekli anılmasını sağlayacak bir şeyin olmasını istemez mi?''

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu'd-Derda

 

14265 (1) Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Size amellerinizin en hayırlısını -Mekki rivayetinde: en sevaplısı-, Allah katında en iyi ve yücesini, derecenizi yükselteni, altın ve para infak etmekten üstün, düşmanınızla karşılaşıp, onların sizin boynunuzu vurup, sizin de onların boynunu vurmanızdan daha iyi olanını haber vereyim mi?'' buyurdu. Sahabe: "O nedir ey Allah'ın Resulü?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ı zikretmektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/459 (3377), İbn Mace 2/1245 (3790), Hakim (1/496 "sahih") ve Beyhaki 1/394 (519) rivayet ettiler.

 

 

 

14266 (2)- Bu hadis, başka bir kanalla Ebu'd-Derda'dan nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14267 (3)- Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Size amellerinizin en hayırlısını, Allah katında en iyi ve yücesini, derecenizi yükselteni, altın ve para infak etmekten üstün, düşmanınızla karşılaşıp, sizin onların boynunu vurup, onların da sizin boynunuzu vurmasından daha iyi olanını haber vereyim mi? (Bu) Allah'ı zikretmektir.''

 

[Sahih]

 

 

5. Abdullah b. Busr

 

14268 (1) Abdullah b. Busr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e iki bedevi geldi ve biri: "İnsanların en hayırlısı kimdir ey Muhammed?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömrü uzun olup ameli de güzel olandır'' cevabını verince, diğeri: "İslam'ın şeriatleri (nafile ibadetler) bize çok geldi. Onun için bize onlardan sarılıp yapışacağımız ve toplayıcı olan bir amel bildir" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dilin devamlı surette Allah'ın zikri ile meşgul olsun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/656 (2329, 5/458 (3375), İbn Mace, edeb 2/1246 (3793), İbn Ebi Şeybe 10/301 (9502) ve Hakim (1/495) rivayet ettiler.

 

 

 

14269 (2)- Abdullah b. Busr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e iki bedevi geldi ve biri: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en hayırlısı kimdir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ömrü uzun olup ameli de güzel olandır'' cevabını verince, diğeri: "İslam'ın şeriatleri (nafile ibadetler) bana çok geldi. Onun için bana onlardan sarılıp yapışacağım bir şeyi bildir" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dilin devamlı surette Allah'ın zikri ile meşgul olsun '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ