MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 1- Zikrin Fazileti

FARKLI HADİSLER HEPSİNİ OKU!!!

 

6. Ebu Said el-Hudri

 

14270 (1) Ebu Said el-Hudri, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Size ''Bu delidir'' denilecek derecede Allah'ı çokça zikrediniz'' buyurduğunu nakleder.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/76) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Ravilerden Derrac'ı bazıları zayıf bulmuş, birden çok kişi de güvenilir olduğunu söylemiştir. Ahmed'in senetlerinden birinin ravileri güvenilirdir."

 

 

 

14271 (2)- Ebu Said el-Hudri, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Size ''Bu delidir'' denilecek derecede Allah'ı çokça zikrediniz" buyurduğunu nakleder.

 

[Hasen]

 

 

 

14272 (3)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Baki kalacak salih ameli çokça yapınız'' buyurunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! O nedir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(İslam) millet(inin zikirleridir)" cevabını verince, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! O nedir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "(İslam) millet(inin zikirleridir)" cevabını verince, sahabe bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! O nedir?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tekbir (Allahu ekber), tehlil (=La ilahe illallah), tesbih (=Sübhanallah), tahmid (=Elhamdu lillah) ve La havle ve la kuvvete illa billah, sözleridir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani (5/255), İbn Hibban (579/2332) ve Hakim (1/512 "sahih") rivayet ettiler.

Heysemi (10/87) senedinin hasen olduğunu söyledi.

 

 

 

14273 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Allah katında kıyamet günü kulların en üstünü hangisidir?" diye sorunca: ''Allah'ı en çok zikredenlerdir'' cevabını verdi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda olan gazi kimdir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer kişi kılıcı kırılana ve kana bulanıncaya kadar kafirlere ve müşriklere vursa, Allah'ı zikredenler yine de ondan üstün olurlardı'' cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3376, "ğarib") ve Ebu Ya'la (1401) rivayet ettiler.

 

 

7. Muaz b. Enes

 

14274 (1) Sehl b. Muaz'ın, babasından bildirdiğine göre bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Hangi cihadın (mücahidin) sevabı daha büyüktür?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ı en çok zikredenin'' cevabını verdi. Adam: "Hangi oruçlunun sevabı daha büyüktür?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ı en çok zikredenin'' cevabını verdi. Adam sonra namazı, zekatı, haccı ve sadakayı sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hepsinde de: ''Allah'ı en çok zikredenin'' buyurdu. Ebu Bekr, Ömer'e: "Ey Ebu Hafs! Allah'ı çokça zikredenler bütün hayırları alıp götürdüler" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet öyle" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heyzemi (10/74) ravilerden Zeban b. Hid'in zayıf olduğunu ama güvenilir bulunduğunu, İbn Lehia'nın da aynı şekilde olduğunu söyledi.

 

 

 

14275 (2)- Sehl b. Muaz'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ı zikretmek, Allah yolunda infakta bulunmaktan yedi yüz kat daha üstündür.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/404) rivayet etti.

 

 

 

14276 (3)- Sehl b. Muaz'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ı zikretmek, infakta bulunmaktan yedi yüz kat daha üstündür. '' Yahya rivayetinde: "Yedi yüz bin katıl ibaresi geçmiştir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud cihad 3/8 (2498) ve Beyhaki (9/172) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ