MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Mescid-i Aksada Namaz Kılmayı Adayan'ın, Mekke veya Medine Mescidinde Kılması Yeterlidir

 

1. Sahabeden Bazıları

 

14242 (1) Ömer b. Abdirrahman b. Avf, Ensar'dan bazı sahabeden bildiriyor: Fetih günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Makam'a yakın bir meclisteyken Ensar'dan bir adam gelip selam verdikten sonra şöyle dedi:

"Ey Allah'ın Resulü! Eğer Allah, Resulüne ve müslümanlara Mekke'nin fethini nasib ederse, Beytu'l-Makdis'te namaz kılacağım diye adadım. Şurada Kureyşliler arasında benimle beraber gidip gelecek Şam halkından bir adam buldum." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Burada kıl!'' deyince, adam aynı şeyi üç defa sordu, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her defasında: ''Burada kıl'' buyurdu. Adam dördüncü defa aynı şeyi sorunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Git ve orada kıl. Muhammed'i hak olarak gönderene yemin ederim ki, eğer şurada namazını kılsaydın Beytu'I-Makdis'te kılacağın her namazın yerine kafi gelirdi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3306) rivayet etti.

 

 

 

14243 (2)- Ömer b. Abdirrahman b. Avf, Ensar'dan bazı sahabeden bildiriyor: "Fetih günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Makam'a yakın bir meclisteyken Ensar'dan bir adam gelip selam verdikten sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer Allah, Resulüne ve müslümanlara Mekke'nin fethini nasib ederse, Beytu'l-Makdis'te namaz kılacağım diye adadım. Şurada Kureyşliler arasında benimle beraber gidip gelecek ve güvenebileceğim Şam halkından bir adam var" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Burada kıl'' buyurdu ... Hadis yukarıdaki gibi devam ediyor.

 

[Sahih]

 

 

2.Cabir b.Abdullah

 

14244- Cabir der ki: Fetih günü bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer Allah, Resulüne ve müslümanlara Mekke'nin fethini nasib ederse, Beytu'l-Makdis'te namaz kılacağım diye adadım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Burada kıl'' karşılığını verdi. Adam bir daha sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Burada kıl'' buyurdu. Adam aynı şeyi yine sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman istediğin gibi yap" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, eyman 3/236 (3305), Darimi, nezir 2/241 (2339), Hakim (4/304 "sahih") ve Beyhaki (10/82) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ