MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Bütün Malını Sadaka Olarak Vermeyi Adamak

 

1. Ka'b b. Malik

 

14245 (1) Abdurrahman b. Abdillah b. Ka'b b. Malik'in, Ka'b b. Malik'ten bildirdiğine göre Allah Ka'b'ın tövbesini kabul edince, Ka'b Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Allah ancak beni doğruluğumla kurtardı. Tövbemin işareti olarak, hiç yalan söylemeyeceğim ve bütün malımı Allah ve Resulü için tasadduk edeceğim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malının bir kısmını elinde tut. Bu senin için daha hayırlıdır" buyurunca, Ka'b: "O zaman Hayber'deki hissemi elimde tutacağım" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/99-100) rivayet etti.

 

 

 

14246 (2)- Abdurrahman b. Ka'b b. Malik el-Ensari'nin, babasından bildirdiğine göre Allah tövbesini kabul edince, Ka'b: "Ey Allah'ın Resulü! Bütün malımı Allah ve Resulü için sadaka vereceğim" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malının bir kısmını elinde tut. Bu senin için daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Lübabe

 

14247- Hüseyin b. es-Saib b. Ebi Lübabe'nin bildirdiğine göre Allah Ebu Lübabe b. Abdilmünzir'in tövbesini kabul edince, Ebu Lübabe: "Ey Allah'ın Resulü! Tövbem kabulünün nişanesi olarak kavmimi terk edip senin yanında ikamet edeceğim ve Allah ve Resulü için bütün malımı sadaka olarak vereceğim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Malının üçte birini vermen yeterlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

9713 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ